Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Světla na stromek zkrácení o několik objímek?

Zdravím mám tu světla na stromek od našich jsou tam ruplý dvě žárovky cenou se je nevyplatí kupovat to už jsou nový světla komplet,jenom by mě zajímalo zda je možný to zkrátit tj třeba dvě oblímky odpojit.Je to zapojený sériově tak jestli tam musí bejt určitej počet těch žárovek nebo to je fuk?

A ještě jeden dotaz, jak je možný že úsporná žárovka když je normálně zapojená do lustru svítí znatelně víc než když je zapojená v objímce a do zásuvky? Mělo by to svítit stejně ale rozdíl je znát velkej...

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Záleží, či máš prastarý reťazec žiaroviek na 220V spojených v okruhu paralelne. Tam by si odstránení…
Nuda 03.12.2017 07:40
Nuda
Nulák není ani v lustru a ni v objímce E27 v zapojení není co zkazit,svítit by to mělo stejně ale ne… nový
sambilionk 03.12.2017 12:46
sambilionk
1) Předpokládám, že Vám nesvítí celý řetězec žárovek, když dvě jsou "ruplé". Z toho lze vyvodit jedi…
mirektatra 03.12.2017 08:54
mirektatra
Dík tak na to kašlu nový kupovat nebudu jenom mě zajímalo jestli to jde takto,už na netu sem se doče… nový
sambilionk 03.12.2017 12:40
sambilionk
Nepíšete o jaký druh úsporné žárovky se jedná a proto na tuto část dotazu nelze konkrétně odpovědět.…
mirektatra 03.12.2017 08:59
mirektatra
Zrejme má zahorenie v lustri aktivované tlačidlom "Turbo" oproti objímke na montážnej lampy na predl… nový
Nuda 03.12.2017 09:55
Nuda
a nebo porovnává právě připojenou zářivku po jejím zhasnutí v už rozsvíceném lustru... A NUDA je tad… nový
mirektatra 03.12.2017 10:39
mirektatra
Šroubovací žárovky s paticí E10 byly odjakživa (tím myslím někdy od šedesátých let minulého století)… nový
jirka44 03.12.2017 10:16
jirka44
jj dík. nový
sambilionk 03.12.2017 12:41
sambilionk
Stojí pár korun a moc nevydrží, ale hlavně narozdíl od těch tesláckých nejsou dělané na 230V, které… nový
ml1 07.12.2017 12:03
ml1
Tatík to chtěl vyhodit protože jak píšeš od rákosníků jsou ty led řetězy za pár šupů,to co mě dal je… poslední
sambilionk 07.12.2017 16:22
sambilionk

Záleží, či máš prastarý reťazec žiaroviek na 220V spojených v okruhu paralelne. Tam by si odstránením dvoch žiaroviek z okruhu zvýšil individuálne napätie, zostávajúce lampy by svietili silnejšie a časom by prdli. Ale tieto xindle sa dnes nevyrábajú. Žiarovky boli v kontaktoch "premostené", aby prepálením vlákna jednej nevypadol komplet okruh.

Ak máš k sviečkam malé trafo a lampy sú v okruhu do série, je to jedno koľko ich odoberieš (tj.vycvakáš a odborne káble preletuješ, spoje zaizoluješ).

-----

Úsporná žiarivka musí svietiť napojená na 230V / 50Hz intenzitou všade rovnako.

Zrejme máš v šaltri vadný spoj alebo neodborne pripojenú objímku (E27 / E14) s predlženým zo zásuvky 230V (nulák kdesi pripojený na trubku radiátoa, aj to som v lepších rodinách videl).

Najskôr zoxidované kontakty v objímke z "babičinej škatulky."

1) Předpokládám, že Vám nesvítí celý řetězec žárovek, když dvě jsou "ruplé". Z toho lze vyvodit jediné: Jedná se o sériové zapojení žárovek o stejném výkonu na nižší napětí a jejich součet potom odpovídá napájecímu napětí celého řetězce.
2) Podívej se (lupou?) na objímku ruplé žárovky a přečti, na jaké je napětí a jaký má výkon. Nahraďte ji přesně stejnou žárovkou.
3) Pokud objímky bez žárovek vyřadíte, můžete přes to celým řetězcem svítit, ale musíte jej napájet nižším napětím, než je v síti, jinak Vám ihned praskne další a další žárovka. Pokud k napájení použijete transformátor, proveďte součet napětí všech žárovek a na takové napětí jej použijte (ale bude to rozhodně dražší řešení, než koupit 2 žárovky).

Stojí pár korun a moc nevydrží, ale hlavně narozdíl od těch tesláckých nejsou dělané na 230V, které se tam objeví po přerušení vlákna, takže jsou pak pěkně černé. Alespoň ty malé kulaté. Chtěl jsem dát ilustrační fotku, přotože mám slušnou sbírku, ale zrovna žádnou nemůžu najít. Já jsem jeden řetěz zkušebně předělal na ledky (*), ale se spolehlivostí je to podobné, takže jsem očekávané ovace nesklidil. Ledky sice drží, ale řeším špatné kontakty a podobné věci.

Ještě jsem si vzpomněl na řetězy od vietnamců, doufám že ty nemáte na mysli, protože ty se opravdu nevyplatilo opravovat (oni pak na tom byly cenově tak, že bylo lépe koupit nový a starý použít jako "dárce orgánů"). Měli jsme je doma v době, než se nám konečně podařilo sehnat náhradní žárovky do luceren.

(*) Usměrňovač přes dva odpory na každém vývodu do patice jeden, a čtyři ledky v řadě pro jistotu je tento řetězec přemostěný zenerkou na 36V, abych případné přerušení obvodu nemusel hledat po celém stromku a taky pro ochranu ledek při poruše usměrňovače a podobně. Celé provedené jako "vrabčí hnízdo" vtěsnané kromě ledek do patice E10. Nyní chystám kompaktní verzi s plošným spojem, ale narážím na to, že SMD odpory (0603 a 0805) jsou stavěné jen na 0.1W a ne na 0.25 (nebo 0.4 jako tehdy použité), tak zatím chystám prototyp, abych zjistil, jak moc to bude topit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...