Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Lampička s kovovým tělem - ochranný vodič

I když je to už uzavřené, ještě upřesním. Napětím 4000V, se dělá zkouška elektrické pevnosti. Měření izolačního odporu
síťových spotřebičů lze dělat i napětím 500V.
Kontrolní otázka :-) Kam připojit měřák při měření dvojité izolace například ruční vrtačky, celé v plastu, kde přídavnou izolaci tvoří
ten plastový povrch?
Ještě pro tazatele. Nenapsal jsi, jestli má lampička výrobní štítek.Pokud má a je tam dvojitý čtvereček, značící dvojitou izolaci, je bezpředmětné doplňovat kabel s ochranným vodičem. Pokud by i přesto došlo ke změně na spotřebič třídy 1, tak by se muselo označení třídy2 odstranit.
To, že má spotřebič dostupné kovové části, ještě neznamená, že nemá dvojitou izolaci. Zesílená izolace může být provedená mezi živými a těmito kovovými částmi. Například přívodní kabel, procházející kovovým podstavcem má (měl by) dvojitou izolaci sám. Objímka žárovky připevněná na podstavci může mít též zesílenou izolaci (zpravidla má). Jako například vypínač spotřebiče třídy 2, má ovládací páčku z plastu uvnitř se dotýkající živé části. Což by se dalo říci, že je izolace pouze jedna. Ale tuto izolaci tvoří větší vrstva plastu, než bývá obvyklá pracovní izolace. To tvoří izolaci zesílenou, která se rovná izolaci dvojité. Tato izolace se při výrobních zkouškách zkouší na elektrickou pevnost tím napětím 4000V.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny