Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Beton s vysokou pevností

Dobrý den,
prosím o radu, jak namíchat beton s vysokou pevností. Vždy, když jsem potřeboval takovýto beton, zajel jsem do betonárky a objednal jsem beton např. třídy C25, C30 až např. C40. Nyní ale potřebuji zabetonovat 8 tvárnic (best luneta) do sloupku, na kterém bude viset relativně těžké křídlo brány. Tento sloupek jsem již zabetonovaný měl betonem třídy C16, bohužel cca před třemi týdny tento sloupek nevydržel nápor větru (při vichřici Howard) a v místě uchycení pantů brány se tvárnice rozlámaly. Druhý sloupek brány, který je v závětří, zůstal netknutý. Nejmenší množství, které betonárka namíchá, je 0,25m3, což je pro mě strašně moc. Vím,že optimální poměr cementu a písku (štěrku) je 1 ku 2-3. Mohu nějakou změnou tohoto poměru pevnost zvýšit?
Díky za případné rady a odpovědi,
H.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Máš to jen beton a tvárnice nebo i nějakou železnou výztuž? Myslím si, že jen beton nestačí. Na těžk…
Stefran 17.11.2017 22:42
Stefran
Pod plotem z tvárnic je samozřejmě vylitý betonový základ do nezámrzný a z něj vede armatura až navr… nový
Jan Lauermann 18.11.2017 11:00
Jan Lauermann
hĺbka pri stlpoch na bránu by mala byť minimálne 150cm. Ideálne je prepojiť v zemi železobetónom spo… poslední
Nuda 18.11.2017 14:54
Nuda

hĺbka pri stlpoch na bránu by mala byť minimálne 150cm. Ideálne je prepojiť v zemi železobetónom spoločný prah medzi oboma stĺpikmi.

Dôvod je ten, že ak sa prejde medzi nespojenými stĺpmi ťažkou technikou, (napr. v rozmočenom zimnom období) stĺpy sa tiažou "rozjedou" od seba alebo sa posunie vertikálny odklon čím sa vyosí bránka a nebude sa dať zamknúť alebo nezapadne jazýček vložky zámku. Budeš po každej zime pilníkom pižlať ako blbý a to aj v prípade, ak spravíš 200cm základy pre stĺpiky.

Preto sa robí v zemi prepojený, 2x armovaný prah, min. výkop hlboký do 60cm "rostlej půdy".

Osobne to robia chlapi mojej firmy tak, že dvojdielnu bránu osadia priamo na pántoch osadenú na stĺpikoch, zaklínujú ju v pôde, hodia komplet skelet do vogrisu uzatvorenej dvojkrídlovej brány na zámok, ak je zámok v strede oboch krídiel, napínacmi drátmi za pomoci šponovákov bránu fixujú na nosných stĺpoch pod úrovňou povrchu pôdy a zároveň na vrchole. Potom sa komplet rigól zaarmuje, zvaria sa desiny roxory o stĺpy a sa bodujú zvarom tiež medzi sebou, aby utvorili v zemi kompakt. Takto upravené základy sa zalejú betónom. Po vyvtrdnutí môže cez otvorenú dvojdielnu bránu jazdiť kolóna naložených Tatroviek alebo domiešavacích rakiet s betónom. Nehrozí vyosenie stĺpikov, vyosenie v oblasti zámku ani pri -50°C alebo rozmočenej pôdy.

V tvojom prípade bude tiež nutné aspoň oba hraničné stĺpy na ktoré zavesíš bránu prepojiť medzi nimi zaarmovaným prahom zabetónovaný pod povrchom pôdy. Ak nejazdíš ťažkou technikou pomedzi stĺpy stačí výkop do hĺbky 40cm, nutné je, aby bol prah aspoň 2x armovaný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru