Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nová zářivka nesvítí

Dobrý den, řeším takový problém. Přestala nám svítit zářivka v koupelnové skříňce. Až potud je to normální, měla už své odsvícené, svítila už málo a ke konci i viditelně blikala.

Koupil jsem tedy novou, vyměnil a nic. Startér blikal, ale v trubici ani stopy po výboji. Vyměnil jsem pro jistotu i startér za nový, ale výsledek je stejný. Nechal jsem to takto "přemýšlet" možná čtvrt hodiny, ale pořád nic. Konce trubice byly horké, takže žhavení asi funguje i když vidět neni.
Zářivka je výrobce Osram(R), značky Lumilux(R), typ L18W/840, čárový kód podle kterého se to nejsnáze najde v katalogu jsem si neopsal. Podle katalogu Osram, který se mi podařilo doma najít se jedná o typ určený jak pro klasické tak pro elektronické předřadníky. To byla první důležitá informace, po které jsem pátral, protože to bylo moje první podezření (prodavač se neptal, a co já vím, co mlčky předpokládá). Přeměřil jsem žhavící vlákna, odpod mi přišel dost malý, zastudena jen 5 ohmů (každé vlákno po 2,5), ale to je asi v pořádku.

Starér je nový, trubice také, zbývá tedy jenom tlumivka. Bohužel konstrukce svítidla je taková, že se na ní nemůžu podívat. Je možné, že by odešlá zářivka vzala s sebou i tlumivku? Osobně jsem viděl konec tlumivky několikrát a mělo to dva scénáře: buť to byl "ohňostroj" který nebylo možné přehlédnout (nemluvě o zvukových a pachových projevech) nebo upadnul (přepálil se, odreznul, kdo ví) drátek, pak ovšem byla tlumivka neprůchozí. Tady nic nenasvědčovalo konci tlumivky. To první se stává hlavně, když se porouchá startér a trubice se nechá žhavit.

Je možné, že bych narazil na vadnou trubici? V obchodě ji nezkoušeli, takže vyloučené to neni, je to jen velmi nepravděpodobné. Jak vyloučit (nebo potvrdit) chybu tlumivky u svítidla, do kterého se absolutně nedostanu (jsem schopný dostat se jen do svorek/patice pro startér a trubici (ještě možná na svorky pro přívod 220V), vše ostatní je schované a svítidlo by se s celou skříňkou muselo sundat ze zdi). Zase nechci ten obchod burcovat zbytečně, nehledě na to, že cesta s trubicí přes půl města taky neni něco, co bych chtěl potenciálně zbytečně absolvovat.
Já vím, že nejlepší by bylo mít možnost vyzkoušet trubici v jiném svítidle, ale žádné vhodné pro ten účel nemám. Stejně tak by bylo dobré změřit indukčnost (a činitel jakosti) tlumivky, ke které se ovšem nedostanu, a měření malým napětím a proudem RCL můstku stejně u takových tlumivek dává nesmysly.

Předmět Autor Datum
no když vyloučíme vadnu trubici, musela by mít tlumivka mezizávitový zkrat aby nenaindukovala špici…
paul 13.11.2017 16:52
paul
To je mi taky divné, koukal jsem na to i potmě, ale nevím, jak to dneska se zářivkama je, jestli má… nový
ml1 13.11.2017 17:16
ml1
Prostě startér na deset-patnáct vteřin zkratuj. Mělo by být vidět žhavení, po rozpojení zkratu by mě…
jirka44 13.11.2017 17:08
jirka44
Startér je schovaný pod trubicí, ale zkusim. Vlastně jsem to chtěl udělat předtím, když jsem podezří… nový
ml1 13.11.2017 17:18
ml1
Věřte tomu, nebo ne, ukázalo se, že to je vadná trubice. Ačkoliv jsem to považoval za naprosto nepra… poslední
ml1 14.11.2017 15:21
ml1

To je mi taky divné, koukal jsem na to i potmě, ale nevím, jak to dneska se zářivkama je, jestli má to žhavení být vidět (u starých to bylo dost výrazné). Je vidět jenom výboj ve startéru. Myslím, že kdyby měla tlumivka mezizávitový zkrat, tak vyrobí ohňostroj, jakého jsem, byl už několikrát svědkem poté co jsem na vyměnil dlouhodobě vadný startér. Vadnou trubici můžu vyloučit jedině tak, že koupim jinou, nebo zajdu do toho obchodu, ať mi ukážou, že svítí. Bohužel je poslední roky zvykem, že v obchodech, ani specializovaných, nejen že nic nezkoušeji ale už ani nemaji na čem. Přemejšlim, jak to otestovat, aniž bych si po skončení práce mohl sestavit další komplet světlo. Problém je, že trubice této délky doma ani v práci nikde nemáme, jinak bych byl v lepší situaci. Kdybych se tam aspoň nějak dostal, mohl bych zkusit se sondou 1:100 se podívat osciloskopem (a doufat, že špice nebude moc nad 2kV které ta sonda snese), ale to svítidlo je tak krásně kryté, že si tam nešáhnu nikam.

Startér je schovaný pod trubicí, ale zkusim. Vlastně jsem to chtěl udělat předtím, když jsem podezříval startér, ale při hledání vhodného drátu, kterým bych to propojil, aniž bych to propojil s sebou, jsem našel nový startér. Možná bych to mohl zkusit přes ampérmetr, aspoň bych věděl víc, co se tam děje.

Věřte tomu, nebo ne, ukázalo se, že to je vadná trubice. Ačkoliv jsem to považoval za naprosto nepravděpodobné (měl jsem za to, že to ve výrobě prochází nějakou kontrolou).
Včera jsem se přecejenom rozhodnul koupit jinou trubici, a ta svítí, naběhla ihned. Takže problém označuji jako vyřešený, mě ještě zbývá ta nemilá akce v podobě reklamace té vadné trubice, na to jsem dost zvědavý, ale hlavně že svítíme.
Děkuju za tipy, opravdu mě nenapadlo, že se může vyskytnout aušus mezi novým zbožím, navíc ne úplně noname značky, tak jsem automaticky předpokládal chybu někde jinde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru