Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nová zářivka nesvítí

Dobrý den, řeším takový problém. Přestala nám svítit zářivka v koupelnové skříňce. Až potud je to normální, měla už své odsvícené, svítila už málo a ke konci i viditelně blikala.

Koupil jsem tedy novou, vyměnil a nic. Startér blikal, ale v trubici ani stopy po výboji. Vyměnil jsem pro jistotu i startér za nový, ale výsledek je stejný. Nechal jsem to takto "přemýšlet" možná čtvrt hodiny, ale pořád nic. Konce trubice byly horké, takže žhavení asi funguje i když vidět neni.
Zářivka je výrobce Osram(R), značky Lumilux(R), typ L18W/840, čárový kód podle kterého se to nejsnáze najde v katalogu jsem si neopsal. Podle katalogu Osram, který se mi podařilo doma najít se jedná o typ určený jak pro klasické tak pro elektronické předřadníky. To byla první důležitá informace, po které jsem pátral, protože to bylo moje první podezření (prodavač se neptal, a co já vím, co mlčky předpokládá). Přeměřil jsem žhavící vlákna, odpod mi přišel dost malý, zastudena jen 5 ohmů (každé vlákno po 2,5), ale to je asi v pořádku.

Starér je nový, trubice také, zbývá tedy jenom tlumivka. Bohužel konstrukce svítidla je taková, že se na ní nemůžu podívat. Je možné, že by odešlá zářivka vzala s sebou i tlumivku? Osobně jsem viděl konec tlumivky několikrát a mělo to dva scénáře: buť to byl "ohňostroj" který nebylo možné přehlédnout (nemluvě o zvukových a pachových projevech) nebo upadnul (přepálil se, odreznul, kdo ví) drátek, pak ovšem byla tlumivka neprůchozí. Tady nic nenasvědčovalo konci tlumivky. To první se stává hlavně, když se porouchá startér a trubice se nechá žhavit.

Je možné, že bych narazil na vadnou trubici? V obchodě ji nezkoušeli, takže vyloučené to neni, je to jen velmi nepravděpodobné. Jak vyloučit (nebo potvrdit) chybu tlumivky u svítidla, do kterého se absolutně nedostanu (jsem schopný dostat se jen do svorek/patice pro startér a trubici (ještě možná na svorky pro přívod 220V), vše ostatní je schované a svítidlo by se s celou skříňkou muselo sundat ze zdi). Zase nechci ten obchod burcovat zbytečně, nehledě na to, že cesta s trubicí přes půl města taky neni něco, co bych chtěl potenciálně zbytečně absolvovat.
Já vím, že nejlepší by bylo mít možnost vyzkoušet trubici v jiném svítidle, ale žádné vhodné pro ten účel nemám. Stejně tak by bylo dobré změřit indukčnost (a činitel jakosti) tlumivky, ke které se ovšem nedostanu, a měření malým napětím a proudem RCL můstku stejně u takových tlumivek dává nesmysly.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny