Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem V mrazáku se tvoří obrovská námraza - po odstranění je tam znovu za den...

Dobrý den, v mrazáku je už delší dobu dost námrazy, ale poslední cca dva týdny je to neskutečné, led pokrývá nejen vnitřek stěn a je i vevnitř u věcí v šuplíkách, ale je pokrytá celá přední stěna a jsou tam obrovské nánosy ledu, přes které nejde ani silou žádný šuplík otevřít. Tak to odlámu a další den je to tam zas....Máme lednici i mrazák zabudovaný ve skříni, takže je možné, že to špatně těsní, ale předtím to tak hrozně moc ledu a tak rychle nedělalo. Je tam kolečko, na tom je nastavená čtyřka z šesti, pak tam svítí On a super, alarm ne. Je tam ještě jedno kolečko, kde je S a N a je to nastavené někde mezi nimi. Ale myslím, že s tím taky malý netočil...Je to prostě záhada. Ta lednice i mrazák jsou v rámci kuchyňské stěny, od plotny cca 1,5 metru, ale určitě teď nevařím víc než předtím. Byt taky nepřetopujeme, takže nemáme tepleji než dřív...Moc děkuji za jakýkoliv nápad, co s tím...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkontrolovat TĚSNĚNÍ ! Téměř ve všech případech vadné .
E250TD 07.11.2017 17:52
E250TD
Zdravím. Těsnění se udržuje nejlíp kosmetickým glycerínem. Mně se začal dělat led na zadní stěně za… nový
kocoour 08.11.2017 20:37
kocoour
Nepatlejte tam žádnou indulonu, ta těsnění nenahradí. Vám netěsní dvířka mražáku, to je docela častý…
mire 08.11.2017 15:42
mire
Tomu volnému netěsnícímu přiložení dřevěných dvířek nerozumím...Naopak čím těsněji budou přiléhat, t… nový
Lenkaa 08.11.2017 16:19
Lenkaa
No,to právě ne. Když budou přiražené jen ty skříňkové,tak vůbec nemusí být dovřené ty mrazákové. Pop… nový
kozakl 08.11.2017 18:01
kozakl
No to si taky myslím, ale pokud jsou dřevěné přiražené a ty mrazákové ne, tak logika věci říká, že p… nový
Lenkaa 08.11.2017 19:52
Lenkaa
Proto musíte zkusit ten mrazák povytáhnout ven… nový
Kachlík 08.11.2017 21:29
Kachlík
Úplně nejlepší pro vás bude, kdybyste na cca týden úplně odmontovala dřevěná dvířka, nemělo by to bý… nový
mire 09.11.2017 08:59
mire
Tak se záhada vyřešila, dítě pootočilo zmiňovaný čudlík z pozice N do pozice S, proto svítila kontro… nový
Lenkaa 13.11.2017 08:02
Lenkaa
To čo uvádzaš je blbosť. Aj na nonstop mrazenie, bez vypnínania kompresora, sa námraza nesmie utvori… nový
Nuda 13.11.2017 09:08
Nuda
Je mi líto, ale nevyřešila. Jakékoliv, opravdu jakékoliv nastavení mrazícího výkonu nemá vliv na mno… nový
mire 13.11.2017 21:41
mire
Ale vždyť jsem to psala...Byla tam drobná netěsnost, takže nějaká tenká vrstva ledu tam byla. poté,… poslední
Lenkaa 14.11.2017 07:13
Lenkaa

Nepatlejte tam žádnou indulonu, ta těsnění nenahradí. Vám netěsní dvířka mražáku, to je docela častý jev u vestavěného nábytku. Mohl se trochu pohnout nábytek, nebo mražák v něm. Zkuste ten mražák trochu povytáhnout, stačí o málo. Pokud to vůbec nepůjde, tak seřiďte dřevěná krycí dvířka tak, aby po celém obvodu dvířek byla malá vůle - použijte list papíru a musí být všude volně.

Úplně nejlepší pro vás bude, kdybyste na cca týden úplně odmontovala dřevěná dvířka, nemělo by to být zase tak složité a hned uvidíte, jestli se mražák přestane namražovat. Pokud se to zlepší, tak byla na vině špatně seřízená dřevěná dvířka případně posunutý mražák. Bez téhle zkoušky vás zřejmě nic nepřesvědčí o tom, že aby jedny dvířka opravdu těsnily ( ty kovové na mražáku) tak ty dřevěné jim v tom nesmí bránit - musí být nepatrně nedovřené, rsp. musí se dotýkat jen velmi velmi zlehka, proto ta zkouška papírem.

Tak se záhada vyřešila, dítě pootočilo zmiňovaný čudlík z pozice N do pozice S, proto svítila kontrolka "super". Takže to supermrazilo, no a pak stačila trocha námrazy, nedovřené dveře a byla z toho námraza několikacentimetrová...Stačilo otočit čudlík zpět....Ale i tak všem děkuji. I teď už víte, co ty značky S a N znamenají a co mohou způsobit :-).

To čo uvádzaš je blbosť. Aj na nonstop mrazenie, bez vypnínania kompresora, sa námraza nesmie utvoriť v priebehu 24 hodnín. Resp. ani za mesiac pri -28°C.

písmeno "S" na mrazáku ti môže zničiť kompresor, lebo sa nevypína, navyše, neprepne ho malé dieťa, lebo je nutné použiť na prepnutie nejakú mincu alebo metal v podobe moka lyžičky.

Dostáva sa ti do mrazáku vlhkosť z obydlia, obmieňaš alebo vkladáš do mrazáku mokré handry alebo lezieš do mrazáku častejšie, ako na hodiny klavíra, min. 10x denne podobne, ako do bežnej chladničky. Našťastie mono chladničky majú pri správnom nastavení zadnú plochu s námrazou odvedenú do nádobky nad kompresorom, kde sa automaticky odparí stečená, namrazená voda.

Je mi líto, ale nevyřešila. Jakékoliv, opravdu jakékoliv nastavení mrazícího výkonu nemá vliv na množství vytvořené námrazy uvnitř řádně uzavřeného přístroje. Pořád s vám nedaří uvěřit, že váš problém je způsobený nedovírajícím nebo výrazně poškozeným těsněním. Do prostoru mražáku proniká soustavně vlhký vzduch z místnosti, uvnitř kondenzuje a tvoří led. V této situaci platí, že pokud zvýším výkon tak se samozřejmě zvýší i tvorba ledu. Netěsnost pro vás to znamená vyšší spotřebu el. energie a větší opotřebení systémů v mražáku.

Ale vždyť jsem to psala...Byla tam drobná netěsnost, takže nějaká tenká vrstva ledu tam byla. poté, co to dítě přeplo ( a opravdu to udělal bez moka lžičky atd., jde tím posunout i bez toho, navíc ta písmenka jsou od sebe cca 3 mm, což taky nechápu, proč to neudělali na opačné straně kruhu..)se zvýšil mrazící výkon a další led se tvořil mnohem rychleji, což zvýšilo netěsnost ještě víc, protože i když jsem na vnější straně šuplíků led odlámala, byl i vevnitř šuplíků a za nimi...Proto samotné odlomení bylo nanic...Vlhkost byla opravdu vyšší, v 1kk usším prádlo...Teď je čudlík na N, lednice komplet odmražená a za dva dny ani známka po ledu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru