Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké jističe koupit

- Jestli AYKY, nebo CYKY se řeší jen s ohledem na cenu kabelu - průřez u AYKY bude o jeden stupeň vyšší a je to.

Je mi trapné psát tak obšírně o "pouhém jističi", protože je to látka z prvního ročníku mého učňáku v Semilech - DĚKUJI TÍMTO IN MEMORIAM NAŠEMU TŘÍDNÍMU - P.JAROMÍRU HOLUBIČKOVI, za jeho trpělivost se mnou. Tohle přece zná každý elektrikář, vyučený ve tříletém oboru, jako já.

- Zásadní rozdíl je u proudové CHARAKTERISTIKY jističe (B 10A, C 10A, D 10A). Je to nastavení bimetalové nadproudové ochrany - nemá to tedy nic společného se zkratovým proudem. Proudová hodnota 10A znamená, že jistič zatížený 10A nevypadne nikdy.
Ten bimetal je ale nastaven podle plánovaného zatížení za jističem - charakteristika "B" je pro "vedení" a ohřívání bimetalu tedy zhruba koresponduje s ohříváním kabelů za ním. Pro příklad: pokud bude proud trvale 12A, jistič vypadne třeba až za 2 hodiny - za tu dobu se kabel, stejně jako bimetal v jističi, ohřeje tak, že už je to špatný pro izolaci (ztratila by svoje vlastnosti) a proto jistič vypne... až po této době. Ochrání kabel před poškozením.
Charakteristika "D" znamená, že jistič 10A opět udrží proud 10A trvale, ALE jeho charakteristika je nastavena na těžký rozběh elektromotoru (velký ventilátor, setrvačník stroje...), proto v počátku jistič nevypadne, ani když přes něj několik desítek sekund poteče třeba 30A (elektromotor se tak rychle neohřeje a nepoškodí). Potom se ale proud musí výrazně snížit (motor se již rozeběhl), nebo to jistič vyhodnotí jako poruchu a vypadne o to dřív (chrání motor před přehřátím a poruchou izolace vinutí - motor může být třeba zablokovaný...).
Charakteristika "C" je někde mezi nimi.
STÁLE ZDE MLUVÍM O BIMETALOVÉ NADPROUDOVÉ VYPÍNACÍ SPOUŠTI JISTIČE, která na zkrat nemá vliv - zkrat je pro ni příliš rychlý proces a bimetal jej nezachytí - nestačí se tak rychle ohřát. Tak rychle umí zareagovat jen elektromagnet ve zkratové spoušti... ten zase nesmí zareagovat na zvýšený rozběhový proud motoru, aby nevypnul neoprávněně. To je ovšem o řády jiný proud - jmenovitá hodnota je v Ampérách, zkratový proud ve stovkách Ampér. Vypínací čas je u přetížení v minutách, u zkratu ve zlomcích sekund.
- Zkratová odolnost (viz výše) nemá vliv na hodnotu vypnutí při zkratu, ale na mechanickou pevnost jističe - při zkratu se už výrazně projevují elektromagnetické mechanické síly, schopné jistič snadno roztrhat na kusy - osobní zkušenost, proto ČEZ chce u elektroměru vyšší odolnost - bezpečné vypnutí bez poruchy na zablombovaném zařízení. Ano, v řadě případů je to zbytečné, ale pokud chce mít ČEZ jednotná pravidla pro všechny případy, není jiné scesty (když to neplatí ČEZ, ale odběratel).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny