Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaké jističe koupit

Už jsem to tady vysvětloval v některé z minulých diskusí, kdy tazateli nebylo jasné, proč PŘI ZKRATU vypadne jistič 6A a za ním ještě i 32A. Tedy znovu:
1) JISTIČ nemá jen jednu, ale DVĚ VYPÍNACÍ SPOUŠTI.
a) nadproudová - je nastavena na jmenovitou hodnotu jističe - např. 6A (se zohledněním charakteristiky zatížení pro motory, vedení...) Tato spoušť je BIMETALOVÁ a pracuje na principu POSTUPNÉHO ZAHŘÍVÁNÍ procházejícím proudem. Rychlost zahřívání a tedy vypínací proud lze velmi přesně ve výrobě nastavit a proto jistič vypne podle své proudové hodnoty (6A, 25A, 32A) v různém čase - i několika desítek minut, podle velikosti přetížení.
b) zkratová - je nastavena v řádu stovek až tisíců ampér , tedy o několik řádů výš, než je jmenovitá hodnota jističe. Tato spoušť je ELEKTROMAGNETICKÁ a na proudy jmenovité hodnoty jističe - např. 6A vůbec nereaguje. Bleskurychle (ve zlomku sekundy) ale zareaguje na ZKRATOVÝ PROUD, který je závislý ne na zatížení, ale na zkratových poměrech v síti - mezi zdrojem (distribuční trafo) a místem zkratu.

2)Zkratovou spoušť mají nastavenu určité řady jističů takřka stejně. Jejich vypadnutí (tzv. vybavení) je takřka náhodné, jsou-li umístěny na trase mezi transformátorem a zkratem blízko za sebou. Proto se nezřídka stane, že jich vypne i několik za sebou, protože ZKRATOVÝ proud narůstá rychleji, než stačí nejbližší jistič zareagovat.

3) ZKRATOVÁ ODOLNOST (6kA, 10kA...) je údaj, který uvádí MECHANICKOU PEVNOST jističe - jistič bez poruchy "přežije" zkratový proud, vpořádku vypne při zkratu a průchodu výše uvedených stovek ampér a lze znovu nahodit, aniž by se zkratem poškodil, nebo změnil svoje hodnoty. (Nezaměňovat za zkratový proud).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny