Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HDO 3 povely - můžete vysvětlit?

Ano, v základě máte pravdu, ALE :
První relé má přepínací kontakt a buď pustí proud do tarifu elektroměru - a je drahý proud ( VT = vysoký tarif), nebo na opačnou stranu, tedy přepne na nízký tarif a pustí proud do dalších dvou relé. Druhé relé spíná např. přímotop, nebo tepelné čerpadlo (20, resp. 22 hodin) a poslední relé spíná bojler, nebo akumulační spotřebič (jde 8 hodin denně). Druhé a třetí relé může tedy oprátor spínat v jakékoliv kombinaci, ale pouze v levném tarifu.
Důvod:
1) podmínky pro NT a VT jsou stanoveny tak, že dodavatel je povinen poskytnout NT po určitou dobu denně (8 hod, 20 hod, 22 hod), ALE není tam napsáno, že musí uvolnit k provozu i tyto spotřebiče. V praxi potom může nastat, že sice máte levný proud, protože je to v podmínkách sazby, ale energetika nemá dostatek proudu a proto Vám nepustí spotřebiče - Zákon naplněn, ale Vy se neohřejete...
2) relé, které přepíná tarif je prvním stupněm blokování, aby např. při poruše, nebo chybě operátora, nedošlo ke spuštění blokovaných spotřebičů a současně nebyla levná sazba tarifu - pak by došlo k složitému dokazování, že Vám dodavatel spustil náročné spotřebiče (topení) v drahém tarifu a Vy to nechcete zaplatit.
3) další dvě relé neslouží k ovládání výkonu Vašeho spotřebiče (1. a 2. stupeň kotle), ale k regulaci zatížení rozvodné sítě tak, aby odběr byl co nejstálejší a bez denních špiček.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny