Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem HDO 3 povely - můžete vysvětlit?

Zdravím všechny znalce, a potřebuju se zeptat:

Na fotce je vidět přijímač HDO, na kterém jsou vidět tři povely, 149, 150 a 154,
Našel jsem na stránkách ČEZu, kdy spíná nízký tarif, ale stejně nechápu, poněvadž ty povely se v mnohém překrývají.

Nemám teď možnost vidět smlouvu, ani se podívat na zapojení.
Mám ty tři povely chápat tak, že to HDOčko má na výstupu tři modré dráty, z nichž každý připíná různá zařízení v ovládaný čas, např. povelem 154 se připíná boiler na teplou vodu ?
povelem 149 se připíná elektrokotel na stupeň 1 ?
povelem 150 se připíná elektrokotel na stupeň 2 ?
???

Tak nějak to musí být, ale nikdy dřív jsem to neviděl. Např. byt s akumulačkama (+ boilerem) jsem viděl a má jen jeden povel (199 např.) a jen jeden modrý drát pro všechny cívky stykačů.

Chápu to teda dobře?

A co vůbec nechápu, jak to je se sazbou, protože ty první dva povely maj sazbu D45d, zatímco povel 154 by měl být spíš na akumulační sazbu D26d, ale elektroměr je jen dvoutarifní, jak ČEZ ty různé sazby odliší?
A jak jsou ty tři modré dráty identifikované? (nemám teď možnost nahlédnout do útrob rozvodnice)

Předmět Autor Datum
To že má přijímač HDO 3 relé, ještě neznamená, že jsou použitá a připojená. Jaké máte sazby a tarify…
leo 04.11.2017 10:57
leo
akumulačky a boiler patří pod jednu sazbu D25 nebo D26, takže mají stejný 8 hodinový cyklus, na tohl…
paul 04.11.2017 18:45
paul
Ano, v základě máte pravdu, ALE : První relé má přepínací kontakt a buď pustí proud do tarifu elektr… poslední
mirektatra 04.11.2017 22:07
mirektatra

To že má přijímač HDO 3 relé, ještě neznamená, že jsou použitá a připojená. Jaké máte sazby a tarify, musíte hledat ve smlouvě s dodavetelem elektřiny. Většinou se použijí jen 2 relé (jedno přepíná sazbový číselník, druhé nějaký stykač (bojler apod.). Pokud je třeba spínat ještě neco jiného, co má např.jinou délku provozu (např. bojler 8 hod., přímotop 20hod. ,použije se ještě třetí relé, ale sazba zůstává stejná.

Ano, v základě máte pravdu, ALE :
První relé má přepínací kontakt a buď pustí proud do tarifu elektroměru - a je drahý proud ( VT = vysoký tarif), nebo na opačnou stranu, tedy přepne na nízký tarif a pustí proud do dalších dvou relé. Druhé relé spíná např. přímotop, nebo tepelné čerpadlo (20, resp. 22 hodin) a poslední relé spíná bojler, nebo akumulační spotřebič (jde 8 hodin denně). Druhé a třetí relé může tedy oprátor spínat v jakékoliv kombinaci, ale pouze v levném tarifu.
Důvod:
1) podmínky pro NT a VT jsou stanoveny tak, že dodavatel je povinen poskytnout NT po určitou dobu denně (8 hod, 20 hod, 22 hod), ALE není tam napsáno, že musí uvolnit k provozu i tyto spotřebiče. V praxi potom může nastat, že sice máte levný proud, protože je to v podmínkách sazby, ale energetika nemá dostatek proudu a proto Vám nepustí spotřebiče - Zákon naplněn, ale Vy se neohřejete...
2) relé, které přepíná tarif je prvním stupněm blokování, aby např. při poruše, nebo chybě operátora, nedošlo ke spuštění blokovaných spotřebičů a současně nebyla levná sazba tarifu - pak by došlo k složitému dokazování, že Vám dodavatel spustil náročné spotřebiče (topení) v drahém tarifu a Vy to nechcete zaplatit.
3) další dvě relé neslouží k ovládání výkonu Vašeho spotřebiče (1. a 2. stupeň kotle), ale k regulaci zatížení rozvodné sítě tak, aby odběr byl co nejstálejší a bez denních špiček.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru