Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drenáž okolo domu.

Dobrý den,
je mi známo, že dotazy okolo drenáže už byly mnohokrát odpovězeny. Mám problém stěna domu se nachází cca 1metr pod úrovní země. To znamená, že podlaha vnitřní místnosti s izolací je asi 1,2metry pod úrovní. Udělal jsem výkop, ale narazil jsem asi 5-10cm pod úrovní podlahy na beton, který má tvořit žlab a pod ním je zalitá izolace. Hlouběji jít tedy nemohu. Na stěnu jsem dal nopovou fólii až nad úroveň zeminy. Chci teď položit drenážku a vše udělat dle postupu jak má být. Celé to chci zasypat štěrkem až do roviny se zemí. Mám dotaz jak velký je problém, že jsem nemohl kopat více pod úroveň podlahy. Děkuji.

Předmět Autor Datum
dotazy okolo drenáže už byly mnohokrát odpovězeny... A Vy se ptáte opět. Ujištuji Vás, že drenáž nep… nový
milan.cukrar 30.10.2017 15:50
milan.cukrar
Když už je tu ten dotaz, tak se zeptám jak udělat vodorovnou hydroizolaci ve starém baráku kdy je po… nový
Cat 30.10.2017 20:24
Cat
Cat, kdybych uměl malovat, jako radit, to by byl obrázek hned. Nevím jak silnou máte stěnu, ale asi… nový
milan.cukrar 31.10.2017 06:28
milan.cukrar
V baráku sucho je, jen mě štve že do sklepa tlačí voda. Podlaha je z cihel a vypadá to že barák stoj… nový
cat na mobilu 31.10.2017 17:48
cat na mobilu
Omlouvám se, asi jsem nepochopil dotaz. nový
milan.cukrar 31.10.2017 19:18
milan.cukrar
Já to vidím tak obkopání baráku do hloubky aspoň 2.5 metru a stáhnout tu vodu někam do...dele. Ovšem… nový
Cat 31.10.2017 19:34
Cat
Pokud je pramen, tedy zdroj vody u baráku, čemuž nevěřím, tak ano. Jinak je potřeba najít zdroj spod… nový
milan.cukrar 01.11.2017 06:00
milan.cukrar
Resil jsem obdobny problem, podlaha domu byla cca 40 cm pod urovni venkovniho terenu, problem byl v… nový
pospa65 01.11.2017 07:20
pospa65
Blahopřeji k úspěchu. Jen se zeptám na několik drobností. ..tlacila mokra zemina na cihly a dochazel… nový
milan.cukrar 01.11.2017 08:50
milan.cukrar
Zdravim vas. Ano tahl jsem nopovku s izolantem az 25 cm po vnitrni podlahu, dale jsem nemohl protoze… poslední
pospa65 01.11.2017 13:52
pospa65

dotazy okolo drenáže už byly mnohokrát odpovězeny...
A Vy se ptáte opět.
Ujištuji Vás, že drenáž nepomůže, jen na čas se situace zlepší, nikoliv odstraní. Dokud neprovedete vodorvnou hydroizolaci, nebude dole sucho.

...a vše udělat dle postupu jak má být...prosím popište jak to má být správně?
Děkuji

Cat, kdybych uměl malovat, jako radit, to by byl obrázek hned.
Nevím jak silnou máte stěnu, ale asi odhadnu, že okolo 60cm a více. Pokud nejde odkopat zvenku a vložit lepenka v rovině na sílu zdi, musí se dát do tvaru písmena "Z". Zvenku budu lepelka nad terénem, vstoupí do zdi, po 15 cm směrem dolů až k podlaze, kde vejde vodorovně do místnosti, na úroveň podlahy. Zdi se musí zevnitř pomalu odbourávat, až na těch 15 cm, co je mezi terénem a lepenkou.
Pak je druhá možnost, podříznete nad terénem, v místnosti spustíte lepenku dolů. Pak ale musíte přizdít štorcku, abyste ochránili lepenku zevnitř.
Na podlahu pak beton.
Pak teprve bude sucho v bytě.

V baráku sucho je, jen mě štve že do sklepa tlačí voda.
Podlaha je z cihel a vypadá to že barák stojí na písku, takže voda se tlačí kde se jí zachce.
Pod cihlama byla cihlová drenáž, věkem bohužel ucpaná.
Drenáž jsem vykopal, udělal novou drážku a stáhl to do jednoho rohu kde mám 1 metr hlubokou rourru 300mm a v ní čerpadlo s plovákem.
Na druhou větší polovinu sklepa jsem se ještě nedostal, tak netuším kam je původní drenáž svedená.

Pokud je pramen, tedy zdroj vody u baráku, čemuž nevěřím, tak ano. Jinak je potřeba najít zdroj spodní vody, co nejdále od baráku a tam jí zachytit a odvést od baráku. Vašim návrhem jen zhoršíte situaci, páč si uděláte podzemní potůček, který bude přivádět vodu k baráku. Nikdy nedocílíte tímto způsobem vysušení paty domu.

Resil jsem obdobny problem, podlaha domu byla cca 40 cm pod urovni venkovniho terenu, problem byl v tom ze se me tlacila mokra zemina na cihly a dochazelo k tepelnemu mostu a hlavne k nasavani vody z hliny, pomohl me vykop, hydroizolacni trubka(mozna nemusela ani byt) a hlavne nopovka na kterou jsem jeste nalepil extrudovany polys, to cele jsem zakopal cca 25 cm pod uroven vnitrni podlahy, dale jsem nemohl jit, hydroizolaci 70 let starou mam cca 10 cm pod urovni podlahy. Dale jsem pokracoval ve skladbe geotextilie do ni jsem sypal hruby kamen, na vrch jemny a pak sterk a nasledne jsem to vse uzavrel dlazbou. (dlazba tam byla puvodne) Dale za dlazbou uz je asfaltovy plac. Vrsek presahu nopove folie jsem nechal cca 25 cm a zakoncil listou. Mam to patym rokem a dobry vysledek byl spozorovan cca po pul roce, zed krasne proschla a od te doby mame klid.

Blahopřeji k úspěchu. Jen se zeptám na několik drobností.
..tlacila mokra zemina na cihly a dochazelo k tepelnemu mostu...
to jste oddělil nopovkou a nepropustným izolantem XPS. Ale co ta vlhkost a voda, která steče dolů, podle těcho materiálu až k pod 25cm pod podlahou? Co tam dělá ta voda? Nejde do suché zdi? Tu starou hydroizolaci máte pod podlahou a pod zdí?
Děkuji

Zdravim vas. Ano tahl jsem nopovku s izolantem az 25 cm po vnitrni podlahu, dale jsem nemohl protoze dum stoji na kameninovem zakladu a jeste bych nebyl schopen udelat spad pod drenazni trubku. Izolant je extrudovany 3 cm a nad nim jako sokl je izolant extrudovany 10 cm. No vodorovna izolace je hodne stravena, myslim si ze pokud by tam byla voda ktera by stekala z nopovky tak uz ji mam v baraku a nebo prave naopak ne, stihla by se odparit. Dle meho diky tomuto zakroku se zadarilo nemluve o tom ze jsem takhle provedl izolaci ze 3/4 domu v ruznych urovnich terenu. Dale jsem mel dalsi problem v rozich kondenzovala voda, typicky tepelny most. Dum jsem zateplil svepomoci 12 sedym derovanym polystyrenem, to mam zase 4 rokem a parada, po flecich nikde ani pamatky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru