Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Okno na ventilačku, silný vítr

Soused pod námi (v paneláku) má ve svém 1+1 celoročně otevřené okno, na ventilačku. Odjel na víkend a jelikož má podle předpovědi řádit pořádný vichr, říkám si, jestli mu to okno neodletí :-) Docela se to teď na patře řeší, panika se šíří :-) Nechali jste někdy během silné bouřky nebo větrného dne pootevřené okno? Pokud ano, napáchalo to nějaké škody?

Předmět Autor Datum
Nikdy jsem okno nenechal otevřené a jel do čudu. Otevřená ventilačka se může při inzerovaném větru (…
Rce 28.10.2017 00:00
Rce
Já si o něm také myslím svoje, o tom okně už jsme mu několikrát říkali, že nedělá dobře. Asi je potř…
Janca33 28.10.2017 03:31
Janca33
Ventilačka má malú plochu, aby ju nejaký vánok v strednej Európe dokázal náporom poryvmi vetra vyrva…
Nuda 28.10.2017 13:45
Nuda
Nuda, nechápu proč okno otevřené na ventilačku( mikroventilace) má malou plochu. Dle mě má stejnou p…
Aaaasssa 28.10.2017 20:12
Aaaasssa
Tazatel o mikroventilaci nic nepíše. Momentálně jsem to vyzkoušel (v šestém patře) a mezi zavřeným o… poslední
jirka44 29.10.2017 08:19
jirka44
Na kterou stranu je to okno orientované,má být silný vítr ze severního směru. Pokud je to na jižní s…
kozakl 28.10.2017 16:31
kozakl

Nikdy jsem okno nenechal otevřené a jel do čudu. Otevřená ventilačka se může při inzerovaném větru (hlásili teď nárazy až 140 km/h) urvat. Nepíšeš, zda-li je to shnilé staré dřevo nebo nový plast. Ale bál bych se i při novém plastovém okně, ta táhla a planžeta je sice dimenzovaná na určitý tajfůn venku, leč čeho je moc, toho je příliš a vichr to prostě ulomit může. A spolehlivě tam může při lijáku řádně natéci, nehledě na to, že kulový blesk (hlásili i bouřku) rád vlítne otevřeným oknem. Nebývá sice častý, ale náhoda je blbec. Rozhodně nechat cokoliv otevřeného a jet do háje je dost nezodpovědné.

PS: Ostatním v domě by to nemělo ublížit, mají tam jistě ještě zavřené dveře. Potopa je však možná.

Já si o něm také myslím svoje, o tom okně už jsme mu několikrát říkali, že nedělá dobře. Asi je potřeba, aby se mu to fakt urvalo (plastové okno) a vytopilo někoho pod ním, aby se konečně vzpamatoval. V bytě se téměř vůbec nezdržuje, prakticky bydlí jinde a docela nás všechny fakuje...

Ventilačka má malú plochu, aby ju nejaký vánok v strednej Európe dokázal náporom poryvmi vetra vyrvať. To by musela byť nezaistená, oproti v byte by muselo byť otvorené iné okno kvôli prievanu a mlátiť by muselo okno zo sebou na pántoch hore-dole, širinú-marinú, odtál-potál, buch-tresk, mrd-trt.

Maximálne by vyletelo z okna ventilačky zasklenie. Potom by si mal varovať suseda, aby sa neporezal svoju bosú nožičku o čriepočky zo skla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru