Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Led pásek napojený na čidlo pro pohyb

Mám světlo s PIR už nejmíň 20 let a také jsem ho z podobných neplech podezříval, ale většinou se to vysvětlilo i jinak než nutností připustit existenci duchů. Je pravda, že v mém případě jde o nějaké čidlo ze zabezpečovačky (objevil jsem ho v nějakém bazaru za sice nemalou, ale akceptovatelnou cenu, respektive objevil ho spolužák a udělali jsme si to oba) a tam se asi moc planých poplachů nepřipouští. Jde o mírně jiné uspořádání, čidlo také na 12V ovládá LEDku v optočlenu MOC3010 (optotriak), která potom spíná triak (asi KT774), navíc těch 12V se z 230 získává přes kondenzátor, usměrňovač a zenerku, k tomu 555 jako časovač, trochu složité, ale obejde se to bez zdroje 12V (dnes bych to připojil na svůj 12V "mikrogrid" ale tehdy jsem to potřeboval zapojit normálně do zásuvky a hlavně to tak potřeboval ten spolužák). Závěs vlající v průvanu třeba spustí to čidlo spolehlivě. Jeden čas fungovalo i otevření dveří na jiném konci bytu (asi pohyb vzduchu ... to by mohlo být podobné, jako u toho digestoře), ale vždy se to dalo nějak vysvětlit.
Vyřešit by se to dalo jednak nastavením čidla, pokud nějaké má, jednak jeho nasměrováním. Nebo se s tím smířit.
Kolísání napětí v síti by příčinou být nemělo. Mluvíte-li o trafu, předpokládám, že máte na mysli elektronický zdroj 12V pro LED, ty bývají vůči kolísání napětí i rušení imunní, to spíš oni samy ho vyrábějí, ale spíš směrem do sítě než do stejnosměrné části.
P.S. Odpovídám se značným zpožděním, protože jsem měl tuto odpověď rozepsanou a neodeslanou. Přišlo mi ale škoda ji vyhazovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny