Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Tepelná izolace stěn kolem krbu

Mám krbové kamna výkon 5kW, která stojí v rohu zrekonstruované místnosti. Boční stěna je 21cm od krbu a zadní 41cm od krbu. Kouřovod díky konstrukci komínu o délce cca. 40cm je veden 16cm od stěny. Stěny jsou z červeného sádrokartonu, nicméně problém je ten, pokud se krb pořádně rozpálí, nejde na boční a zadní straně pomalu udržet ruka, jak jsou stěny v blízkosti krbu horké. Výrobce krbu doporučuje za bezpečnou vzdálenost od stěny 40cm od hořlavých ploch. Sádroš totiž nepatří mezi nehořlavý materiál, jak se mnoho lidí mylně domnívá, minimálně se časem může začít působením teplot rozpadat. Nicméně ani zadní stěna, která je od krbu vzdálena 41cm mi nepřijde jako dostatečná vzdálenost, protože stěna mi přijde stále dosti horká. Jelikož mám i obavu z bezpečnosti provozu krbu, raději bych chtěl stěny v rohu, kde stojí krb odizolovat teplotně odolnými deskami, které neobsahují žádná lepidla a jiné karcinogenní látky, které by se teplem začali z desek uvolňovat, natož aby obsahovaly azbest.
Máte někdo s nabídkou na trhu izolačních desek nějaké zkušenosti? Pokud možno takové, které jdou i přemalovat, nebo aspoň přelepit kachlema, aby nehyzdily vzhled stěn okolo krbu.

Předmět Autor Datum
Udělejte odvětravanou mezeru cca 2 až 3cm a na to přišroubujte cetris . To je cementotřísková deska… nový
jenda d 29.09.2017 08:08
jenda d
Pridelej klidně přímo na ty sadrokartonove stěny kalcium-silikatove desky, třeba SILCA KM250 nebo je… nový
Al2 30.09.2017 09:32
Al2
Díky moc chlapy za rady a za zajímavé tipy. Na uvedené stránce je dokonce perfektní návod https://ww… poslední
Craft 30.09.2017 12:52
Craft

Pridelej klidně přímo na ty sadrokartonove stěny kalcium-silikatove desky, třeba SILCA KM250 nebo jeste lépe SKAMOTEC, tloušťky 40/50mm.
A sadros ani nepozná, ze topiš ... ma to zanedbatelnou tepelnou vodivost a je to tvarove stálé i při vystaveni žáru.
Mam tím uz cca 8 let obestavenou krbovou vložku, která jede celou zimu, nevim, zda existuje pro Tvoje účely vůbec neco vhodnějšího, nez toto. Desky 50 mm tluste jsou vystaveny zevnitř od vložky trvale teplotám az několik set stupňů salaveho a konvekčního tepla a na vnější straně maji pokojovou teplotu.

Třeba zde i obrázky a návody, jak to lepit, finální úpravy povrchu apod (možná existují i jiné stránky, toto bylo na první dobrou v googlu):
https://www.nejenkrby.cz/material-pro-stavbu-krbu-stavebne-izolacni-desky/k-344

Pozor, chceš tepelně izolační desky, NE sálavé !

Díky moc chlapy za rady a za zajímavé tipy. Na uvedené stránce je dokonce perfektní návod https://www.nejenkrby.cz/?pn=clanek&cid=38&kid=513 a to je přesně to, co jsem potřeboval i co se technologického postupu týče (montáž a velikost mezer).
Ten Skamotec - izolační, vypadá zajímavě a není ani nějak extra drahej, ale jeho bezpečnostní list nevyznívá úplně super, https://www.nejenkrby.cz/materialy/2016-12-28-11-14-48-bezpecnostni-list---skamotec-225.pdf
Na druhou stranu, pokud by se pořádně napenetroval ze všech stran, problém s jeho prašností by se tím eliminoval. Ten Grenaisol je sice lepší, ale přijde mě zase strukturou a pevností jako polystyren a navíc cena je celkem vysoká, protože desky jsou menší. Takže půjdu do toho Skamotecu a při jeho řezání raději použiji rukavice a respirátor :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru