Předmět Autor Datum
nitrocelulozova barva s obsahem oxidu zeleza, dnes je EU zakazana jako neekologicka, obdobne na tom…
kamd 13.09.2017 11:27
kamd
Zrejme plumbinol s prímesou olova, tie boli fakt vymakané, a ešte ak sa prekryli vrchnou, nebe a dud…
Nuda 13.09.2017 11:32
Nuda
Většina barev kde byly jako protikorozní příměs různé kovy (olovo Plumbinol, chrom Formex atd.) se n… poslední
nerady 13.09.2017 22:43
nerady

Zrejme plumbinol s prímesou olova, tie boli fakt vymakané, a ešte ak sa prekryli vrchnou, nebe a dudy na celý život, alebo míniová, dnes sa zakázali vyrábať kvôli ochrane prostredia.

Dnes musíš vykonať minimálne štyri vrstvy, tj 2x základ a 2x vrchná syntetika s odstupom aspoň 48 hodín pri teplote 28°C. Rieď 6006, prípadne 6000 ak ti nepraje počasie.

Osobne som po troch týždňoch zretia týchto predpisových náterov syntetikou napatlal na takto ošetrenú bránu a plot navrch ešte transparentný Balakryl určený na drevo pre exteriér s ochranou proti UV. Obsahuje prírodné živice, je mastný a relatívne riedky ako Luxol. Náter je na plote po niekoľkých rokoch furt lesklý, drží svoj odtieň a vypadá, ako čerstvo natretý, ani vtáčie výkaly sa na nátere nedržia, po zrážkach a po zime sa spláchnu, brána a plot je ako nová, práve natretá. Zrejme sa transparentným Balkrylom dôkladne zaliali nano póry pričom sa vytvoril na syntetike ochranný, mastný film. Balakryl zasychá na konštrukcii v lete min. štyri dni než prestáva lepiť na paprče. Ale som spokojný, ochrana vynikajúca, zrejme farba si pod Balakrylom drží pružnosť a elsticitu. Sused tiež líčil svoje železá z ulice nejakou farbou pred pár rokmi, ale dnes má plot a brány ošuntelý, vyšisovaný od UV, no a štyri ročné obdobia sa mu stali nepriateľom, ako zlobinovským boľševikom s plánovanými päťročnicami.

Většina barev kde byly jako protikorozní příměs různé kovy (olovo Plumbinol, chrom Formex atd.) se nesmí vyrábět. V současné době se pravděpodobně pro kutilské využití vyrábí pouze základní barva s přídavkem zinku "Bilak". Je ale daleko dražší než jiné základní barvy. Používá se též pokud musíte dodatečně svařovat pozinkované díly tak na přetření svarů. Tato barva je šedá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru