Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Netopí radiátor

Mám kompletní nové rozvody topení i kotel v RD. Na kondenzační kotel je napojeno celkem 6 radiátorů a podlahové vytápění v koupelně a wc. Při rekonstrukci se jako poslední dopojoval radiátor v ložnici - vše bylo připraveno, pouze se dopojoval!
Po zapojení však topí pouze minimálně, resp. pouze krajní část od přívodních trubek a pak vrchní část cca 10 cm po celé délce. Když topím hodinu, tak je víceméně vlažný - ostatní radiátory jsou do 5 minut vřelé.
Topenář, který dělal rozvody, netuší, čím by to mohlo být (prostě si neví rady). Jedná se o radiátor na jedné větvi s dalšími třemi radiátory (dva malé a jeden stejně velký. Deskový radiátor KORADO - 160cm délka, 60 výška. Bez termostat. hlavice.
Po zatopení je přívodní trubka vřelá, druhá vlažná, později je také teplejší.
V čem tedy může být problém? - vše je nové! Ještě jsem někde vyčetl, že se nastavuje průtok přes ventil - číslice od 1 do 8, ale už nikde nebylo napsáno, do jaké polohy se má s kolečkem otočit (a i když jsem s ním otáčel, stav se nezměnil).

Předmět Autor Datum
1) Zavřít všechny radiátory, které topí - zbývající se musí prohřát úplně, včetně zpátečního potrubí…
mirektatra 10.09.2017 08:32
mirektatra
A máte řádně odvzdušněno? Pokud ostatní radiátory hřejou, tak tento jediný má v sobě vzduchový polšt…
iconek 10.09.2017 22:35
iconek
Zřejmě není vyvážený systém topení. Zkuste zavřít všechny radiátory mimo toho co netopí. Pokud se oh…
milan.cukrar 11.09.2017 18:08
milan.cukrar
tak vyhlášený topenář prohodil přívod s odvodem..... :-/ Jak se to říká? I mistr tesař..... ale děku… poslední
RadimR 11.09.2017 19:52
RadimR

1) Zavřít všechny radiátory, které topí - zbývající se musí prohřát úplně, včetně zpátečního potrubí.
2) Průtok přes ventil se nastavuje na číslo... to je u každého typu armatury jinak. Nastavuje se celá topná soustava - a to tak, aby všechny radiátory při demontovaných termohlavicích, nebo plně otevřených ručních ventilech, topily všechny radiátory stejně - tedy aby byla u všech stejně teplá vracečka na radiátoru (teplotu stoupačky -přívodu- udává teplota kotle, ne radiátor).
Teprve takto "vyvážená" topná soustava se osadí regulačními hlavicemi, kterými se řídí teplota v každé místnosti. Když se to takhle nenastaví, dochází potom ke stavům, kdy někdy netopí jeden a jindy druhý radiátor.
3) Předpokládám, že rozvody dělal odborník a podlahové vytápění řešil směšovacím ventilem, ne vracečkou z nějakého radiátoru... který právě proto teď netopí :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru