Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bojler-špatný ohřev

Zdravím
Mám možná hloupou otázku ale pridemi ze bojler malo ohřívá.
Bojler mám Dražice 125l je v koupelně, nastaven mám na max teplotu ale co jsem včera zkoušel celý den sem používal jen studenou a ukazatel v normálu.Večer SME se s ženou vykoupaly a voda už byla na konci studenější.
Nemůže náhodou špatně ohřívat těleso? jak to zjistím?

Díky

Předmět Autor Datum
Špirála buď ohrieva alebo nie,nič sa na nej neznížuje. Pravdepodobne budete mať bojler plný vodného…
Slavco31 08.09.2017 23:11
Slavco31
Jak vodní kámen z bojleru odstranit?
Ondrsalljirkjan 09.09.2017 20:37
Ondrsalljirkjan
Dvaja vykonať kúpeľ pri 125l akumulačnom bojleri je na hrane. Zaobstaraj si 200l, príkon 2kW je rovn…
Nuda 10.09.2017 17:29
Nuda
To jsou zase kecy. Má Dražice, takže určitě jdou otevřít a vybrat usazeniny, případně vyměnit těsněn… poslední
kejki 10.09.2017 20:34
kejki
Může být prasklá plastová trubka uvnitř bojleru,která bere teplou vodu od vrchu bojleru. Pak to vypa…
Zerozero 08.09.2017 23:44
Zerozero
"Studenější", "ukazatel teploty v normálu", to nejsou příliš relevantní informace :-( . Doporučuji z…
mirektatra 10.09.2017 06:42
mirektatra
[quote]Já vím ... příliš obsáhlé na tak primitivní problematiku, jakou je voda v bojleru [/qoute/ T…
orchidej 10.09.2017 09:32
orchidej
Tak to pěkně děkuju! :-/:-[ Ještě k ad.1) - vnitřní výtoková trubka bojleru je jen plastová trubka,…
mirektatra 10.09.2017 12:38
mirektatra
"honem se opláchni, poteče studená" to poteče, ale studená je zdravá, takže ne honem, ale naopak :)
pozorovateľ 10.09.2017 13:46
pozorovateľ

Dvaja vykonať kúpeľ pri 125l akumulačnom bojleri je na hrane. Zaobstaraj si 200l, príkon 2kW je rovnaký ak sa močíte po šichte alebo aj ráno, teda 2x denne, stačí sa voda zohriať.

Na odstránenie usadenín zabudni, jedine nový boiler, dnes sa nedajú bojlery dole v nejakej prírube rozobrať a sediment vyčistiť s výmenou tesnenia a novej špirály. Bejvávalo.

Ale je tu jedna možnosť, ktorú používam roky k spokojnosti (25 rokov). Mám čisté potrubie, ako nové. Len je dôležité obsah bojlera vyplýtvať (vymeniť) do 24 hodín, potom sa efekt náboja stráca v stojatej vode.

Kup si tento xindel na prívodné potrubie, zrejme 1/2" : http://ix.sk/b9wq2

Boiler som menil za 12 rokov a usadeniny v ňom takmer neboli (relatívne), cca polovica malého kýbla "smetia", pritom idem na vodu priamo z kopanej studni.

http://ix.sk/b9wq2 mám na hlavnom prívode 1" vody, ako aj na obehovej sústave kúrenia z plynového kotla. Trubky sú čisté, vnútri ako nové.

To jsou zase kecy. Má Dražice, takže určitě jdou otevřít a vybrat usazeniny, případně vyměnit těsnění příruby. Taky jde od Dražic koupit rozptylovací trubičku do studené a výpustní do teplé. A samosebou náhradní hořčíkovou tyč k ochraně pláště.

"Studenější", "ukazatel teploty v normálu", to nejsou příliš relevantní informace :-( . Doporučuji změřit teploměrem teplotu vytékající vody několikrát v průběhu dne až do doby, kdy Vás "informativní ukazatel" informuje, že už teplá nejspíš moc nebude, nebo než začne její skutečně naměřená teplota strmě klesat. Z toho se pak dá usoudit, jestli je vadný termostat, výtoková trubka, nebo je to jenom pocit uživatele.
Teplota rozpínání termostatu se dá ověřit ponořením jeho čidla do vody spolu s teploměrem... a jejím oteplováním doléváním vroucí vodou - POZOR!!! NIKDY NEZKOUŠET TERMOSTAT Z BOJLERU NAD PLAMENEM, NEBO HORKOVZDUŠNOU PISTOLÍ !!! Na 99% jej zničíte :-/

Pro informaci: V bojleru se při ohřevu voda promíchává a proto se prohřeje téměř celý vodní sloupec - obsah na teplotu nastavenou termostatem. Při používání vytéká pomocí vnitřní trubky voda pouze z nejvrchnějšího místa nádrže a současně přitéká voda do spodní části nádrže bojleru, kde je nad přívodem umístěna přepážka, aby se studená přitékající voda držela u dna a nepromíchávala se s ohřátou vodou. Výsledkem je, že v bojleru nastane "rozvrstvení" vody podle její teploty do tří vrstev, kdy studená zůstává dole, pak vzniká nízká "mezivrstva" vlahé vody se stálou teplotou (jejíž výtok Vás varuje "honem se opláchni, poteče studená" :-) ) a potom téměř stejně teplá vrstva ohřáté vody, odebíraná z vrchu bojleru. Tomu mají odpovídat i naměřené teploty vody - viz výše.
1) Pokud je bojler dle "ukazatele" ohřátý naplno a přesto je teplé vody málo, brzy nastane "mezivrstva" (někdy teče vlahá voda i přes to, že ukazatel ukazuje vodu ještě teplou), bývá vadná výtoková trubka uvnitř bojleru - demontáž příruby, vyčištění, výměna plastové trubky, výměna těsnění příruby, montáž.
2) Pokud je teplota vody od počátku nízká, bývá vadný termostat - "rozešel se" cejch termostatu - má rozpínat cca na necelých 80°C max.
3) Pokud je teplota vody zpočátku vysoká a jakmile se začne používat, rychle nastane dlouhá fáze výtoku "mezivrstvy", jejíž teplota postupně pomalu klesá, bývá vada v přívodní trubce studené vody - její přepážce pro usměrnění nátoku vody.
POZOR !!! Naprosto stejně se chová nerezový bojler (voda není elektricky izolovaná od nádrže smaltem), nebo bojler s poškozenou vnitřní ochranou nádrže - smaltu, namontovaný v místě, kde se vyskytují "bludné proudy" a současně není provedeno kvalitní pospojení - "Ochrana uvedením na stejný potenciál". Tyto bludné proudy (několik voltů DC, vzniklých rozdílem el. potenciálů např. podzemním ložiskem kovové rudy a vlhkostí) potom procházejí trvale Vaším bojlerem: vodou z vodojemu kdesi za vsí, chybějící izolací uvnitř nádrže, nulováním topného tělesa, uzemněním trafostanice kdesi na druhé straně vsi a dokáží vám po odtočení části horké vody, zbytek nádrže promíchat tak, že už máte pouze málo teplou vodu, jejíž teplota stále klesá až k nepoužitelnosti :-/ .
Já vím ... příliš obsáhlé na tak primitivní problematiku, jakou je voda v bojleru :-(

[quote]Já vím ... příliš obsáhlé na tak primitivní problematiku, jakou je voda v bojleru [/qoute/

To ani náhodou, pěkně popsané, na jednom místě, s možnými příčinami.
Pro někoho primitivní problematika, pro někoho zapeklitý problém.

Tak to pěkně děkuju! :-/ :-[
Ještě k ad.1) - vnitřní výtoková trubka bojleru je jen plastová trubka, mírně delší, než je výška nádrže, která drží jen napružením mezi výtok a vrch nádrže. Někdy se stane, že prudkým průchodem vzduchové bubliny ve vodovodním řadu ji tlak vyrazí z přítokového hrdla a bojler se pak tváří, že už je studená voda, ačkoliv je vrch bojleru horký... Pak stačí demontáž příruby, nasazení trubky zpět, VÝMĚNA TĚSNĚNÍ příruby a zpětná montáž.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru