Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dveře nejdou dovírat - drhnou

Dobrý den všem,

řeším doma problém - nejdou mi pořádně dovírat dveře do ložnice. Dveře jsou úplně obyčejné, bez výplně, futra jsou taková ta stará (je to starší byt po částečné rekonstrukci, ale futra jsou původní), kovová. Nejdřív dveře "drhly" v oblasti kolem kování a nešly dobře zavírat - kladly odpor. Nutno říct, že to někdy bylo lepší, někdy horší, asi jak barák "pracoval". Někdy se daly zavřít skoro v pohodě, jindy jen silou. Hlavní problém byl, že pak při otevření to hrozně zavrzalo a jsou to dveře do ložnice, takže když jsem šel spát později než přítelkyně, vždycky jsem ji budil.

To jsem vyřešil tím, že jsem panty na dveřích povolil o jeden závit. Teď už to při zavírání nešponuje o hranu a vypadá to OK, jenže pořád nejdou dovírat pořádně. Teď to drhne tak zhruba v horní třetině dveří. Když jsem to dneska znova sundal a koukal a zkoušel tím pohnout, všiml jsem si, že horní pant na futrech je uhnutý a není rovnoběžně s futry, ale trochu doleva - viz foto.

Mám v zásadě dvě otázky:

1) je moje úvaha, že tohle je příčina, správná? Nebo hledat ještě jinde ("gemoterii" futer, tj. pravé úhly a šířku nahoře a dole jsem zatím bůhvíjak přesně neměřil).
2) jak se to dá řešit? Tedy krom rad typu "vybourej futra a dej nový"? :-D Je "moudré" pokoušet se ten pant nějak hrubou silou narovnat?

(omlouvám se za kvalitu fotky, pospíchal jsem už do práce a blejsknul to jen rychle mobilem - ale podstata tam asi vidět je).

Díky za rady!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
S vyoseným pantem to fungovat nebude. Panty musí být v ose. Takže pant narovnat, třeba hasákem. Ale…
Kiksfix 08.09.2017 02:48
Kiksfix
Hasákem jsem srovnal panty, takže by měly být v ose. Teď se místo "drhnutí" přesunulu trochu níže na…
Pictus 12.09.2017 10:55
Pictus
Vemte metr a změřte kolik je světlost ve futrech nahoře, v úrovni kliky a dole u prahu. Všude musí b…
sHpy00n 12.09.2017 14:02
sHpy00n
Jo, prostě nejde udělat taková poloha pantů ve dveřích, aby to nedrhlo a současně nešponovalo na pan… poslední
Pictus 13.09.2017 09:00
Pictus

S vyoseným pantem to fungovat nebude. Panty musí být v ose. Takže pant narovnat, třeba hasákem. Ale opatrně. Už se mě stalo, že jsem pant ulomil, jsou tam jen přibodnuté a musel jsem ho tam pak navařit. No a pak to doladit těmi šroubovacími panty na dveřích.

Hasákem jsem srovnal panty, takže by měly být v ose. Teď se místo "drhnutí" přesunulu trochu níže nad kování... Ale furt to drhne... začínám mít pocit, že budou křivá buď futra, nebo dveře... Protože tohle už není možný... Jak to nejlíp změřit? Nebo nemáte v Praze tip na někoho šikovnýho, kdo by se na to přijel podívat? Já už jsem z toho na mašli, furt se s tím matlám a výsledek pořád na hovno. Klidně někomu i něco zaplatím, když to dá do pucu, než abych se s tím furt jebal a výsledek pořád žádnej :-(

Vemte metr a změřte kolik je světlost ve futrech nahoře, v úrovni kliky a dole u prahu. Všude musí být 80 cm. Nebo 90, 70, 60, podle dveří. Jesli máte panty ve dveřích zašroubované, křídlo pod panty šponuje o futro a veprostřed drhne, je futro veprostřed prohlé. Častá chyba při zazdívání. Pak opravdu pomůže asi jen hoblík.

Jo, prostě nejde udělat taková poloha pantů ve dveřích, aby to nedrhlo a současně nešponovalo na pantech - v rozmezí jedné otáčky dosáhnu jednoho, nebo druhého.

Jen si říkám, že ta futra tam jsou už desítky let zazděná na stejném místě, tak že by se to najednou "vyboulilo"? Proto se možná snažím hledat chybu i jinde, byť to všechno směřuje k tomu, co píšete. Jinak předpokládám, že pokud se futra takhle vyboulí, je to na výměnu/nové vyzdění, jiná cesta asi moc nebude, že?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru