Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dveře nejdou dovírat - drhnou

Dobrý den všem,

řeším doma problém - nejdou mi pořádně dovírat dveře do ložnice. Dveře jsou úplně obyčejné, bez výplně, futra jsou taková ta stará (je to starší byt po částečné rekonstrukci, ale futra jsou původní), kovová. Nejdřív dveře "drhly" v oblasti kolem kování a nešly dobře zavírat - kladly odpor. Nutno říct, že to někdy bylo lepší, někdy horší, asi jak barák "pracoval". Někdy se daly zavřít skoro v pohodě, jindy jen silou. Hlavní problém byl, že pak při otevření to hrozně zavrzalo a jsou to dveře do ložnice, takže když jsem šel spát později než přítelkyně, vždycky jsem ji budil.

To jsem vyřešil tím, že jsem panty na dveřích povolil o jeden závit. Teď už to při zavírání nešponuje o hranu a vypadá to OK, jenže pořád nejdou dovírat pořádně. Teď to drhne tak zhruba v horní třetině dveří. Když jsem to dneska znova sundal a koukal a zkoušel tím pohnout, všiml jsem si, že horní pant na futrech je uhnutý a není rovnoběžně s futry, ale trochu doleva - viz foto.

Mám v zásadě dvě otázky:

1) je moje úvaha, že tohle je příčina, správná? Nebo hledat ještě jinde ("gemoterii" futer, tj. pravé úhly a šířku nahoře a dole jsem zatím bůhvíjak přesně neměřil).
2) jak se to dá řešit? Tedy krom rad typu "vybourej futra a dej nový"? :-D Je "moudré" pokoušet se ten pant nějak hrubou silou narovnat?

(omlouvám se za kvalitu fotky, pospíchal jsem už do práce a blejsknul to jen rychle mobilem - ale podstata tam asi vidět je).

Díky za rady!

Předmět Autor Datum
Drážku ve dveřích upravit tenkým hoblíkem, k tomu určeným, tzv. "řimsovník".
sekim 06.09.2017 11:53
sekim
Rozumím tomu dobře tak, že s panty (pantem) nemám dělat nic a mám ohoblovat dveře na té straně, kde…
Pictus 06.09.2017 11:56
Pictus
Rozumíte dobře!
sekim 07.09.2017 22:26
sekim
Je horní část pantu lesklá nebo se mi to jen zdá? - Foto Tam by mohlo být těsno a důvod vrzání. Tyčk…
Stefran 06.09.2017 16:19
Stefran
Jestli je lesklá, nebo je to jen zdání, to netuším (zjistím). Nicméně vrzání nyní není problém - dve…
Pictus 07.09.2017 09:04
Pictus
Panty na futrech samozřejmě musí mít geometrii. Jinými slovy musí všechny řezat ve svislici nad sebo…
sHpy00n 07.09.2017 10:08
sHpy00n
Doporučuji prověřit rovost svislé hrany futer na straně zámku. Setkal jsem se s případem, kdy vlivem…
vitovec 07.09.2017 09:56
vitovec
S vyoseným pantem to fungovat nebude. Panty musí být v ose. Takže pant narovnat, třeba hasákem. Ale…
Kiksfix 08.09.2017 02:48
Kiksfix
Hasákem jsem srovnal panty, takže by měly být v ose. Teď se místo "drhnutí" přesunulu trochu níže na…
Pictus 12.09.2017 10:55
Pictus
Pokud tedy drhnou někde okolo kování (zřejmě v oblasti kliky) pak stačí dotáhnout panty na dveřích.…
Kiksfix 12.09.2017 11:42
Kiksfix
Což je právě to, co tam už není - když přitáhnu panty na dveřích o jednu otáčku, tak už tam je při z…
Pictus 12.09.2017 13:20
Pictus
Vemte metr a změřte kolik je světlost ve futrech nahoře, v úrovni kliky a dole u prahu. Všude musí b…
sHpy00n 12.09.2017 14:02
sHpy00n
Jo, prostě nejde udělat taková poloha pantů ve dveřích, aby to nedrhlo a současně nešponovalo na pan… poslední
Pictus 13.09.2017 09:00
Pictus

Jestli je lesklá, nebo je to jen zdání, to netuším (zjistím). Nicméně vrzání nyní není problém - dveře chodí tiše. Problém je, že nejdou dobře zavřít - na svislé hraně nad kováním zhruba ve dvou třetinách výšky drhnou o futra. Přitáhnout horní pant ve dveřích už nelze (jak jsem psal) - to už by zase při zavírání docházelo k pnutí. Na dosedání kouknu a večer dám vědět.

Koukám, že jsem to trochu blbě nafotil a to "uhnutí" pantu na futrech není tolik vidět, ale je opravdu vychýlený ze "svislé polohy" jakoby směrem dovnitř futer, což by mohlo teoreticky dělat ten "náklon" dveří a důvod, proč v horní části drhnou o futro (ve spodní nikoli, tam je vidět při zavírání dostatečná škvíra). Dá se to případně nějak za studena rovnat, ten pant? Čím? Kombinačkama asi ne... :-D

Každopádně bych to už rád dořešil, v nejhorším prostě ty dveře v té části přibrousím, ale to beru jako krajní řešení - nechci je moc ničit...

Panty na futrech samozřejmě musí mít geometrii. Jinými slovy musí všechny řezat ve svislici nad sebou. Takže vzít sikovky a srovnat. To bude první krok. Pak ještě seřídit mezery po obvodu dveří šroubovacími panty. Jestli drhne vršek dveří nad zámkem, horní pant se zašroubuje, dolní naopak povolí. Tím se celé křídlo nakloní, viz obrázek. Všechny panty musí být seřízené tak, aby žádný netáhl. To znamená že nesmí být mimo pomyslnou přímku která je spojuje. Zaplať pánu Bohu za šroubovací panty. Nechtějte vědět jaký tělocvik jsme s dvěřmu museli vyvádět dokud ještě nebyly.
Hoblovat dveře jedině když je futro blbě osazené. Obyčejně z vingle, nebo při zazdívání v polovině výšky prohlé dovnitř.
Proti vrzání panty namazat.

[79640-dvere-panty-png]

Doporučuji prověřit rovost svislé hrany futer na straně zámku. Setkal jsem se s případem, kdy vlivem nedostatečného ukotvení středu futra ve zdivu došlo k prohnutí futra v místě zámku o cca 0,5 cm směrem dovnitř dveřního otvoru. Příčinou bylo uvolnění futra od zdiva. Nárazy dveří při zavírání se do vzniklé štěrbiny postupně sesypával a zhutňoval písek z malty. Za několik let provozu /kancelář/ to dokázalo futro mírně prohnout.

S vyoseným pantem to fungovat nebude. Panty musí být v ose. Takže pant narovnat, třeba hasákem. Ale opatrně. Už se mě stalo, že jsem pant ulomil, jsou tam jen přibodnuté a musel jsem ho tam pak navařit. No a pak to doladit těmi šroubovacími panty na dveřích.

Hasákem jsem srovnal panty, takže by měly být v ose. Teď se místo "drhnutí" přesunulu trochu níže nad kování... Ale furt to drhne... začínám mít pocit, že budou křivá buď futra, nebo dveře... Protože tohle už není možný... Jak to nejlíp změřit? Nebo nemáte v Praze tip na někoho šikovnýho, kdo by se na to přijel podívat? Já už jsem z toho na mašli, furt se s tím matlám a výsledek pořád na hovno. Klidně někomu i něco zaplatím, když to dá do pucu, než abych se s tím furt jebal a výsledek pořád žádnej :-(

Pokud tedy drhnou někde okolo kování (zřejmě v oblasti kliky) pak stačí dotáhnout panty na dveřích. O jednu otáčku zašroubovat, aby se dveře na straně kování odsunuly od futer. Jde o milimetry zřejmě. Samožřejmě na straně pantů na ten posun musí být místo.

Což je právě to, co tam už není - když přitáhnu panty na dveřích o jednu otáčku, tak už tam je při zavírání pnutí o tu hranu na straně pantů. Jediný, co mě ještě napadá, zkusit vyšroubovat prostřední pant a nechat to jen na horním a spodním. Přijde mi, vizuálně, že to nejvíc nasedá na prostřední pant a ty další dva jsou "v luftě". Jinak už vážně nevím, co s tím vyrábět (myslím tím, nějaké "jemnější a jednodušší práce").

Vemte metr a změřte kolik je světlost ve futrech nahoře, v úrovni kliky a dole u prahu. Všude musí být 80 cm. Nebo 90, 70, 60, podle dveří. Jesli máte panty ve dveřích zašroubované, křídlo pod panty šponuje o futro a veprostřed drhne, je futro veprostřed prohlé. Častá chyba při zazdívání. Pak opravdu pomůže asi jen hoblík.

Jo, prostě nejde udělat taková poloha pantů ve dveřích, aby to nedrhlo a současně nešponovalo na pantech - v rozmezí jedné otáčky dosáhnu jednoho, nebo druhého.

Jen si říkám, že ta futra tam jsou už desítky let zazděná na stejném místě, tak že by se to najednou "vyboulilo"? Proto se možná snažím hledat chybu i jinde, byť to všechno směřuje k tomu, co píšete. Jinak předpokládám, že pokud se futra takhle vyboulí, je to na výměnu/nové vyzdění, jiná cesta asi moc nebude, že?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru