Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kouřovod "naopak"

Dobrý den,

včera mi přivezli kanadská krbová kamna a k tomu i komplet kouřovody. Trubky kouřovodu mají vždy na jedné straně cca 6 cm po délce zůžení. Pán (prodává ta kamna dlouhodobě a ví o tom hodně) mi tvrdil, že až to budu instalovat, tím zůžením se to nasadí shora do vývodu kamen a k tomu mi dal samolepící těsnění. Už to mi přijde zvláštní řešení, že se to dává do toho límce a ne kolem něj, ale v tom spěchu s vykládkou té velké krávy a vším okolo jsem tomu až tak nevěnoval pozornost. Až posléze jsem si uvědomil, že se tím pádem celý kouřovod skládá "naopak". A trubku širší stranou kolem límce vývodu kamen nedám, na to je úzká.

Mám tedy zkušenosti pouze s obyč plecháči (tenkostěnnými kouřovody), kde je trubka do konusu a skládá se tzv. "po vodě", což mi připadá jako jediná logická možnost. Tady je to ale přesně opačně, to se tak opravdu dělá? A to jako i těsní?

Konkrétně je to u mne jednoduchý kouřovod, svisle z vývodu kamen 1m trubka, koleno 90°, 25cm trubka, vnitřní spojka (zůžení z obou stran - taky z hlediska logiky "zajímavý" kus, nechápu proč je vnitřní z obou stran) a následuje zděř 150 průměr.

Děkuji za názory

Předmět Autor Datum
dej foto -
E250TD 01.09.2017 12:54
E250TD
To se mi popravde nechce. Volal jsem ale panovi a pry se to u kan. kamen takto standardne dava, ze j…
Dalibor86 01.09.2017 16:04
Dalibor86
Ano,tak to má být .
E250TD 01.09.2017 16:46
E250TD
Zdravím Ano, jsou dva způsoby zapojení "po kouři" a "po vodě" my jsme klasicky u kamen na tuhá paliv…
PETR M. 02.09.2017 13:14
PETR M.
U kamen tohoto typu (nebudu se zde zdlouhavě rozepisovat proč to tak je, viz strejda Gůůůůgl) hrozí…
Rce 02.09.2017 14:35
Rce
Ano takže to znamená tu první možnost co jsem psal, tzn. kamna mají vysokou účinnost čili teplota sp…
PETR M. 02.09.2017 17:19
PETR M.
Přesně tak ;-) poslední
Rce 03.09.2017 22:54
Rce

Zdravím
Ano, jsou dva způsoby zapojení "po kouři" a "po vodě" my jsme klasicky u kamen na tuhá paliva zvyklí "po kouři" tzn. směrem od topidla se zasouvá zúžení do rozšířeného následného dílu. Možný je však i způsob opačný po vodě jako u kan. kamen, toto zapojení se užívá všude tam kde hrozí tvorba kondenzátu a jeho stékání, u kanadských kamen je možná díky vyšší účinnosti nižší teplota spalin a tím větší riziko kondenzace proto tedy volí asi po vodě. Ten další důvod proč tomu tak je, je možná i "zvykový" v zemi původu těchto kamen to tak prostě dělají ale může to mít i praktický význam, hodně se tam užívá kouřovod ve funkci komína neboli "americký komín" tzn. přímý vývod kouřovodu z kamen nad střechu, pokud je nadstřešní část nebo část v chladnějších prostorech (mimobytových) neizolovaná sklon ke kondenzaci je samozřejmě vyšší čili odtud možná také ten původ tohoto zapojení u těchto kamen, prakticky pokud jsou roury dobře sesazené ať tak či tak to na funkci kamen nebude mít podstatný vliv.......

Ano takže to znamená tu první možnost co jsem psal, tzn. kamna mají vysokou účinnost čili teplota spalin je nízká takže riziko kondenzace je vysoké. Ta poslední věta co jsem psal byla myšlena tak že i kdyby to bylo zapojeno obráceně kamna budou fungovat pochopitelně ale bez ohledu na ten kondenzát kvůli kterému se kouřovod zapojuje po vodě, čili ať to zapojí tak jak je mu to doporučeno a víc neřeší toť celé. Problém kondenzace je problém topidel s vysokou účinností např. peletová kamna, plynové a plynové kondenzační kotle apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru