Předmět Autor Datum
Ještě pro upřesnění, samozřejmě rozdílu počtu otáček na obou štítcích jsem si všiml.Je to, ale jedin…
pařez 31.08.2017 14:50
pařez
Je to skompletizovaný motor (1440 ot.min/50Hz) s ozubenou prevodovou na prírube motora určený pre zn…
Nuda 31.08.2017 15:29
Nuda
Nechcem rýpať, ale prevodovka je mimo obliga. Štítok na motore sa týka len samotného motora. Prevodo…
ok 31.08.2017 15:41
ok
V tom prípade radšej seď v kúte a šupaj svojimi drobnými nožičkami po podlahe. Motor a jeho otáčky…
Nuda 31.08.2017 21:21
Nuda
Nechci rýpat, ale žádná převodovka není schopna zvýšit výkon, který má na vstupu. Zvýší ale kroutící…
mirektatra 31.08.2017 21:22
mirektatra
Však logika dá aj lame, že nepíšeme o perpetuum, resp. v rozpore s fyzikálnymi zákonmi. Motor o výk…
Nuda 31.08.2017 21:48
Nuda
Pozrel som si tvoje príspevky v tomto vlákne. Tvoje rady sú jedna mizéria. Ǔplne od veci radíš použi…
ok 01.09.2017 09:47
ok
Nikto ti nepovie, k čomu slúžil ten motor. Štítok sa líši ešte údajom o dobe, po ktorú môže fungovať…
ok 31.08.2017 15:29
ok
Vážený pane Nuda. Nejmenujte mě prosím Pako. Pokud nechcete radit, ( což je ve vašem případě lepší)…
pařez 01.09.2017 06:16
pařez
První štítek je jen pro motor a na druhém je brána v zřetel i převodovka. Výkon se převodovkou nezvý…
PLV 01.09.2017 07:18
PLV
Nie je to tak. Ako som už písal, druhý štítok je pre režim motora pri preťažení. Vtedy keď záťaž má…
ok 01.09.2017 09:24
ok
Děkuji všem za postřehy. Motor byl připojen k stolnímu soustruhu, který jsem koupil. Na soustruh bud…
pařez 01.09.2017 10:03
pařez
Motor je dvouvinuťový (s přepínáním počtu pólů). Na štítku je v typu motoru uvedeno "+8,4", což znam…
Ganesh 04.09.2017 11:56
Ganesh
Na obrázku sa dá vidieť síce dosť málo, ale to, že tam je len 6 svoriek vidno celkom dobre. A tie st…
ok 04.09.2017 12:30
ok
Zapojení Dahlander D/YY - dvě rychlosti při šesti svorkách
Ganesh 05.09.2017 15:06
Ganesh
Nepresvedčivé. Na štítkoch je uvedená možnosť pripojiť na dva rôzne napäťové systémy (380/220) a to…
ok 06.09.2017 08:19
ok
Na zmatečnosti štítků se určitě shodneme. S nemožností použít různá napětí pro dahlander D/YY souhla… poslední
Ganesh 06.09.2017 15:47
Ganesh

Je to skompletizovaný motor (1440 ot.min/50Hz) s ozubenou prevodovou na prírube motora určený pre zníženie výsledných otáčok a samozrejme pre zvýšenie hnacieho výkonu na hriadeli.

Podľa sprevodovaných, výstupných otáčok na hriadeli, môžeš napríklad použiť stroj na odšťavenie ríbezlí, ak si vyrobíš spojku k tomuto ručnému mlynčeku:
http://www.tvproducts.sk/i/tovar/3/503_odstavovaci-mlyncek-na-ovocie_3.jpg

Medze sa nekladú, (ale použiť vec ako orací stroj na ručný pluh na bubne navíjacieho lana sotva, slabý výkon, vysoké otáčky).

Nechcem rýpať, ale prevodovka je mimo obliga. Štítok na motore sa týka len samotného motora. Prevodovka tam môže byť hocijaká, štítok sa nemení. Ale mohol by tam byť štítok na celý stroj - to by ale vyzeralo trochu ináč. A samozrejme žiadna prevodovka nedokáže zvýšiť výkon. No a poháňať odšťavovač takýmto trojfázovým motorom, to by bola sila.

Však logika dá aj lame, že nepíšeme o perpetuum, resp. v rozpore s fyzikálnymi zákonmi.

Motor o výkone 5W/12V určený na pohon TT vláčikov, ak by nemal odpor rozvodmi v prevodovke, by utiahol 100t tank alebo prístavný žeriav na kontajnery.

nechytaj ma za slovíčka určené pakovi, ktorý našiel na smetisku nejakú hrdzavú vec.

Pozrel som si tvoje príspevky v tomto vlákne. Tvoje rady sú jedna mizéria. Ǔplne od veci radíš použiť motor nedostatočného výkonu, s neurčitými otáčkami, trojfázový!!! do kuchyne. Pritom užívateľ by si mal zakúpiť ručný odšťavovač, ručný preto, aby naň mohol pripojiť spomenutý motor. Pritom na webe (na ktorý odkazuješ) je hneď vedľa továrensky vyrobený odšťavovač s trojnásobným výkonom motora a s pripojením na zásuvku, aká je v každej kuchyni. A v podobnej cene.
Pletieš si krútiaci moment s výkonom, vyvyšuješ sa a snažíš sa uraziť toho, čo sa pýta. A to je dosť vážna diagnóza. Bijú ťa v škole a ty si riešiš mindráky na internete? Alebo je za tým niečo iné? Zdôver sa nám, ale nie v tejto sekcii. Možno by to bola téma pre sekciu život.

Nikto ti nepovie, k čomu slúžil ten motor. Štítok sa líši ešte údajom o dobe, po ktorú môže fungovať. Teda pri 1440 ot. za minútu môže byť trvale zaťažený (môžeš tam vidieť znak nekonečna). Pri tých menších otáčkach čo sú na druhom štítku to môže bežať len 6 sekúnd. To je trochu divný údaj, pretože tak krátku dobu musí predsa vydržať každý motor takéhoto výkonu. Ale bez ohľadu na to, môžeme usudzovať, že motor poháňal niečo, čo malo veľkú zotrvačnosť, a čo by sa malo rozbehnúť do 6 sekúnd. Možno nejaký ťažký ventilátor. Pozri sa ešte na svorkovnicu - ak tam je len 6 svoriek (a k tomu možno zem) a svorky sú štandardne rozložené, tak platí úvaha, ktorú som urobil vyššie. Ak sú svorky rozložené neštandardne, tak to odfotografuj a budeme vytvárať ďalšie teórie.

Nie je to tak. Ako som už písal, druhý štítok je pre režim motora pri preťažení. Vtedy keď záťaž má takú hodnotu, že výsledné otáčky sú také, ako sú uvedené na štítku. Všimni si, že motor má dovolenú len 6 sekundovú činnosť v tomto režime. Potom už výrobca neručí za prípadné spálenie vinutia. Je neobvyklé dávať takýto štítok na motor, preto usudzujem, že motor bol dodávaný tzv. špeciálnemu odberateľovi (armáde). Odberateľ, ktorý nemal ani šajnu o činnosti motora, sa takto chránil od zodpovednosti za nejaký druh poruchy.

Děkuji všem za postřehy. Motor byl připojen k stolnímu soustruhu, který jsem koupil. Na soustruh budu dávat svůj motor s vyšším výkonem, ale tenhle stávající mi přišel zajímavý a protože se léta věnuji veteránům a mám rád vše staré a zajímavé, napadlo mě že by zajímal i ostatní kutily. A napadlo mě k čemu asi sloužil. Pokud to někoho urazilo ( nuda) omlouvám se. Ostatním ještě jednou děkuji.

Motor je dvouvinuťový (s přepínáním počtu pólů). Na štítku je v typu motoru uvedeno "+8,4", což znamená, že motor může být provozován jako 8-polový na 690 ot/min nebo 4-polový na 1440 ot/min. Pro provoz s přepínáním rychlosti se použije například zapojení Dahlander.

Na obrázku sa dá vidieť síce dosť málo, ale to, že tam je len 6 svoriek vidno celkom dobre. A tie stačia tak na jeden počet pólov. Buď 4, alebo 8. Pre kombináciu "aj to, aj to" by musela byť ešte jedna taká svorkovnica, alebo v tej istej svorkovnici viac svoriek. Ak to tak je ako tvrdíš, tak mám eminentný záujem o vysvetlenie. Záhady ma veľmi zaujímajú. Vopred ďakujem.

Nepresvedčivé. Na štítkoch je uvedená možnosť pripojiť na dva rôzne napäťové systémy (380/220) a to dahlander D/YY nezvláda. A je veľmi nepravdepodobné, že (ak vydrží v D trvalú záťaž), v dvojitej hviezde YY začne horieť už po 6 sekundách. Asi sa zhodneme len v tom, že štítky sú zmätočné a viac utajujú než vysvetľujú.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru