Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nerez komín s vložkou 0,5mm

Ano třeba takto nebo jak jsem to psal stačí si to představit máte vícero možností.... A k tomu "nejkratšímu kouřovodu" ano doporučuje se to protože se uvádí ( a lze s tím i souhlasit) že čím kratší kouřovod tím lepší tah, ovšem nezávisí to jen na tom jestli mají kamna horní či zadní vývod ale také na tom jaký mají "deflektor" žárolam zda malý či velký či několik nebo jaký mají ten "sběrač" u těch filexů.(jakou mají účinnost čím vyšší tím náročnější na tah) Pak se také uvádí např. že pravoúhlé koleno sráží tah, že šikmé napojení je lepší než svislé s pravoúhlými koleny apod. = prakticky jsem ale zjistil pravý "opak" čili ano berte to jako doporučení ovšem neberte vše co se tam dozvíte jako 100% fakt, v praxi totiž působí vždy vícero faktorů a oni někdy vychází spíše z "teorie". Mohu vám napsat jaká jsem měl zapojení a jaké to mělo tah:
1. Klasicky 2x pravoúhlé koleno a 1 svislá roura (cca 1 m) = výborný tah i když jsou tam 2 pravoúhlá kolena protože svislá roura v sestavě "generuje tah".
2. 2x pravoúhlé koleno hned z kamen svislá roura 1x pravoúhlé koleno krátká vodorovná roura = velmi dobrý tah (dle kominíků by měl být tah špatný protože v sestavě jsou 3 pravoúhlá kolena platí ale efekt svislé roury viz. výše.)
3. 2x pravoúhlé koleno a šikmá roura (kamna posunuta stranou) = dobrý tah nikoli však "výborný" jak se u šikmo vedené roury uvádí (i pokud jsem měl koleno 45 st. což má být také "lepší")
4. Gájo zapojené v sestavě svisle = pouze dobrý tah
5. Gájo zapojené v sestavě vodorovně hned za kamny a to 2x za sebou= velmi dobrý tah nedocházelo ke snížení tahu jako u svislého gája v sestavě ale byla svislá roura (za gáji zlepšuje generuje tah)
6. Gájo zapojené v sestavě uprostřed šikmé roury= pouze dobrý tah
atd.
Všechna tato zapojení fungovala bez problému, přesto rozdíly v tahu byly ale ne vždy takové jaké se většinou "předpokládají".
Čili tak pro představu z praxe......
Kouřovod je jinak stavebnice zapojení můžete i měnit a zkoušet co je lepší, kamna můžete kdykoliv posunout jinak a kouřovod změnit to je výhoda kamen, jednou mohou stát v rohu, po druhé uprostřed místnosti potřetí posunuta na levo apod.....

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny