Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nerez komín s vložkou 0,5mm

Zdravím
Rád bych reagoval k tazatelově "propalování tenkostěnných kouřovodů", to je zajímavé téma, většina lidí tvrdí nebo snad má i zkušenost že lehce "propálí" tenkostěnný kouřovod, nevím "jak to dělají" ale mně se to ještě nikdy nepovedlo a to topím v kamnech "příbuzných" (Kerpen 2u4p) jež mají celkem vysokou teplotu spalin na odtahovém hrdle a to briketami uhlím i dřevem.
-------------------------------------------------- ------------------------------------
Známý tenkostěnný kouřovod "propálil" a to vícekrát, po ohledání jsem zjistil že byl "natvrdo" zazděný ve zdi kterou procházel do druhé místnosti a tam až pak vedl do komína. Domnívám se, že tomu tak bylo v důsledku nemožnosti odvádět teplo, zeď tvořila kolem tenkostěnné roury "izolaci" jež umožnila navýšení tepla a následné poškození.
-------------------------------------------------- ----------------------------------

Co se týká užití nerezové vnitřní tenkostěnné plech roury "komínku", nebál bych se toho za předpokladu že kamna nebudou napojena "přímo" tzn. mezi kamny a tenkost. nerez komínem bude ještě např. tenkostěnný neizolovaný kouřovod a v případě že máte "problémy"s vysokými teplotami za odt. hrdlem anebo by byl plech kouřovod před komínem příliš krátký pak bych hned za odtah. hrdlo dal ještě tepelný výměník "gájo" (klasické s trubicemi procházejícími skrz výměník ) které celkem spolehlivě "chytne tepelné špičky." Dále lze teplotu spalin za odtah. hrdlem krásně stáhnout i "správným topením" tzn. při "rozjezdu" kamen nechat spodní dvířka otevřená jen na nezbytně nutnou dobu, příp. je-li dobrý tah je neotvírat vůbec a využít k rozhoření jen naplno otevřené spodní růžice, rozhořívat jen nezbytně nutnou dobu u dřeva se vyvarovat trvalého cpaní jemného apod. V případě hn.uhlí doporučuji topit násypným způsobem tzn. "odhoříváním shora" (napřed vsypete uhlí hnědé ořech 1 nebo 2 a zapálíte shora) což je velmi dobře regulovatelný způsob jehož předností je mimo jiné i to, že teplo je obráceno jakoby "dolů" směrem "do kamen" = z odtah. hrdla jde daleko nižší teplota než při klasickém přikládání. V případě uhel. briket přikládat po menších dávkách apod.
Shrnuto, bude-li mezi odtah. hrdlem kamen a nerez komínem určitý "distanc" vzdálenost (např. alespoň 1 metr )tvořený neizolovaným tenkostěnným kouřovodem (příp. s vnitřním smaltováním = vyšší tepelná odolnost až tuším 700 st.) + ještě můžete vsadit teplovzdušný výměník "gájo", nebál bych se toho, protože tepelné "přebytky" odchytí kouřovod (a případně gájo ) a do komínku se tak vysoké teploty jež by ho ohrožovaly nemají šanci prakticky dostat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny