Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se připojuje přívod do rozvaděče?

Dobrý den, jak se správně připojuje přívod do podružného rozvaděče?
1 / rozvaděč mívá nahoře lištu pro PE a dole pro N. Pokud by do rozvaděče byla přiváděna síť TNS tj. 3 fáze, N a PE, jak se správně připojí když tam bude chránič?
2 / Jak se správně připojují dráty a chránič, když by přívod byl TNC tj. 3 fáze a PEN?
Můžete mi to prosím upřesnit?
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobře,můžete mi tu popsat, když mám v domě v bytovém rozvaděči bod rozdělení PEN, jak ho bezpečně uz…
Porucik 05.08.2017 22:00
Porucik
Já nejdřív zjistím, KDE je nejsnadnější udělat bod rozdělení s ohledem na místní dispozici, celkový… poslední
mirektatra 06.08.2017 09:09
mirektatra

Dobře,můžete mi tu popsat, když mám v domě v bytovém rozvaděči bod rozdělení PEN, jak ho bezpečně uzemnit?
Kulatinu od PEN svorkovnice ven do země a do zemnící tyče? nebo i spojit s hromosvodem?
Děkuji

Já nejdřív zjistím, KDE je nejsnadnější udělat bod rozdělení s ohledem na místní dispozici, celkový stav ostatní instalace a výhled do budoucna. Někdy je vhodné rozdělit v elektroměrovém rozvaděči a vyměnit přívod do podružného za TN-S, někdy je možné přivést od vhodného zemniče samostatný vodič do podružného rozvaděče - ne nemusí zo být Fe pozink kulatina. Ten vodič musí mít průřez stejný, nebo větší, než přívodní vedení, minimálně však 6 mm3 a jeho délka také nemůže být nekonečná (předepsaný maximální odpor uzemnění... ano, multimetrem odpor zemniče nezměříte). Uložení musí být ... viz předpis o ukládání vedení, svorka... viz spojování vodičů a zhotovování zemničů, rozvaděč a jeho úpravy ... viz rozvaděče NN a typové zkoušky rozvaděčů a bytových rozvodnic...
Přemýšlím, jestli se chcete vyučit elektrikářem kvůli ušetření za odborníka na jediné instalaci, nebo jestli jste se minul povoláním a chcete se rekvalifikovat. Věřte, že elektrikářem není ten, kdo si na internetu přečetl jeden předpis pro konkrétní problém, ale ten, kdo jich zná víc a praxí získal povědomost o jejich vzájemné vazbě :-/ Zkuste si schválně odpovědět i na tuto otázku, protože tahle teoretická diskuse je rázem zbytečná, když na místo přijde odborník a za chvíli dokáže zvolit vhodné řešení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru