Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlhkost na vnitřní zdi v domě - jde to z venku nebo je porušená trubka?

Zdravím,

potýkám se s plíživým problémem vlhnoucí zdi uvnitř domu (ca 90 let starý).
Rekonstrukce vnitřku proběhla v roce 2014, před rokem byla instalována dlažba kolem domu.
Na jedné z vnitřních zdí se pomalu začaly tvořit mapy a květy solí (viz obr a,b). Můj laický pohled na věc je ten, že buď došlo k poruše těsnosti vodovodního potrubí (obr. 2014, 2014a) nebo je vlkost nasávána z venku. Poslední teorii podporuje fakt, že se vlhkost začala objevovat po instalaci venkovní dlažby. Šlo to celé dost nenápadně, změn jsem si všiml během zimy a řekl bych, že se situace s časem mírně zhoršuje. Na druhou stranu je epicentrum vlhkosti poměrně vzdáleno od vchodu (obr 2014a).
Květy solí se objevují i venku, na rozhraní dlažby a domu (obr c). V té části nejsou základy, jen kamenné podloží.
Má prosím někdo z vás, stavebních odborníků, nápad jak postupovat a čím je to způsobeno?
Moc díky
A.

Předmět Autor Datum
Prvé, najzákladnejšie opatrenie - uprav dlažbu tak, aby dažďová voda okamžite odtiekla od steny (skl…
ok 02.08.2017 18:38
ok
bez podrobného zkoumání, asi zemní vlhkost.
milan.cukrar 03.08.2017 07:28
milan.cukrar
K tomu výkvětu při podlaze: Pokud staré zasolené zdi nahodíš, tak to ty tři roky vypadá dobře. Mezit…
kejki 03.08.2017 12:56
kejki
Klasika: Pretlačená, deravá, neodborne spravená tlaková izolácia pod obvodovým murivom (kapilárna el…
Nuda 03.08.2017 16:50
Nuda
Komunistický bordel pred 90-timi rokmi? To nejako nesedí. Ale to, že problém sa objavil až po vybudo…
ok 04.08.2017 06:49
ok
Díky všem moc za rady! Ano, problém nastal nějakou dobu po položení dlažby, takže se zaměřím na ni v…
aki 04.08.2017 08:03
aki
Vzhledem k tomu, ze se to zřejmě projevuje v zásadě všude PODÉL te vodovodní trubky, pak bud vzlinaj… poslední
Al2 05.08.2017 12:07
Al2

Prvé, najzákladnejšie opatrenie - uprav dlažbu tak, aby dažďová voda okamžite odtiekla od steny (sklon, alebo soklík). Tiež medzi stenu a dlažbu vlož izoláciu. To znamená, že musíš vybúrať ryhu v dlažbe vedľa steny do dostatočnej hĺbky a až tak urobiť tieto opatrenia.

K tomu výkvětu při podlaze: Pokud staré zasolené zdi nahodíš, tak to ty tři roky vypadá dobře. Mezitím zaplní vodu příjmající soli póry v omítce a začnou výkvěty na povrchu. Podlaha není zateplená, takže dole probíhá kondenzace par víc.

Klasika: Pretlačená, deravá, neodborne spravená tlaková izolácia pod obvodovým murivom (kapilárna elevácia), ktorá ťahá vlhkosť do muriva.

Vypadá na komunistický bordel izolant, /lacný térpaír/ navyše, bez penetrovania základovej dosky a samotných základov asfaltom pod vymurovkou a izolačným materiálom.

Podrezať,,,,, vyber si pôvodcu.

Díky všem moc za rady! Ano, problém nastal nějakou dobu po položení dlažby, takže se zaměřím na ni v okolí vchodu (podřezání není v tuto chvíli realizovatelné) a nějakou dobu to budu sledovat.. (jak dlouho asi může trvat, než se projeví zlepšení?) Ten dům je postaven metodou obvyklou době - použilo se, co bylo po ruce.
A.

Vzhledem k tomu, ze se to zřejmě projevuje v zásadě všude PODÉL te vodovodní trubky, pak bud vzlinajici vlhkost ze země (chybějící horizontální izolace) nebo nekde povolil spoj na těch trubkach a voda se tlačí ven cestou nejmenšího odporu, tedy klidně prosakuje kolem trubek v cele délce a dere se ven do zdi po cele délce od A az po C.
Obavám se, ze prpblem nebude v netesnosti trubek, ale je to způsobeno kondenzaci ze země vzlinajici vlhkosti díky ochlazení v místě styku s trubkami na studenou vodu, bylo to tak od začátku a ta dlazba, snižující odpar, to jen urychlila, ale neni primární pricinou.
Byly ty trubky pred zabetonovanim nějak obaleny rounem, mirelonem nebo něčím podobným, byť jsou asi na studenou vodu, ale vzhledem k nepřítomnosti izolace je nekdo předvídavy zaizoloval, kdyz uz nebyla řešena vodorovná izolace ?

Edit: asi to bude jak píše Milan Cukrář, bez rozbití podlah, dopodřezání a vodorovné izolace (ci alespoň aplikace Fortesilu po rozhozeni podlah) se to nezlepší ... větrání a topení v cele chodbě následky muže zmírnit

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru