Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zvýšení DC voltáže

Hlavním důvodem, proč vynálezce a podnikatel Tomas Alva Edison prohrál se svým elektrickým DC (stejnosměrným) systémem souboj s Nikolou Teslou, americkým vědcem Chorvatského původu, který prosazoval AC (střídavý) systém, byl ten, že DC nelze snadno měnit na vyšší napěťovou hladinu a zpět.
Nevýhoda DC systému se naplno projevila při stavbě vodní elektrárny (pod Niagarou? :-/ ), odkud by přenosové vedení s obrovským výkonem a malým napětím bylo monstrózní a drahé a s vysokým napětím by zase neumožnilo přímé použití v domácnostech a průmyslu. Edison navrhoval měnírny, kde byly dva točivé stroje - DC motor na vysoké napětí poháněl dynamo, které vyrábělo nižší napětí a umožnilo jeho využití i v malých strojích. Ve všech točivých strojích jsou navíc třeba uhlíky, které (kromě mechanických ztrát) snižují účinnost, stroj a jeho provoz a údržbu prodražují.
AC systém, jak jej navrhoval Nikola Tesla, umožnil změnu napětí pouhým transformátorem a rovněž točivé stroje jsou o poznání jednodušší.

Oba systémy mají samozřejmě výhody i nevýhody, ale AC systém se časem ukázal, jako vhodnější pro široké použití... a s ním finančně utrpělo i mnoho Edisonových investorů.
Ale tohle za nás byla látka pro fizyku 9.třídy ZŠ. Čti - i knihy, když chceš experimentovat :-) (Y).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny