Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je možné dostat elektrický šok z telefonu?

U mobilu to možné neni (i kdyby se tam našlo potřebné napětí, proudové křivky se budou uzavírat v blízkosti mobilu (pravda teoreticky až někam donekonečna) a do těla jich půjde minimum respektive příslušné napětí bude minimální, vodivost těla bych tipoval podobnou jako vody, takže do těla půjdou). Tedy pokud by bylo v mobilu milion voltů (220 by stačilo), tak elektrické pole vytvořené ve vodě asi nebude dobrým místem ke koupání. Je to něco podobného jako krokové napětí mezi spadlým vodičem a nejbližším sloupem, tedy zemí. S tím rozdílem, že voda je vodivější než Země a tělo ve vodě je daleko zranitelnější. V mobilu ovšem najdete pár voltů, a to i když počítám mobily pravěkých modelů (snad jen první se napájely šesti články, tedy 9V). V dnešních je baterie 3.6V, ovšem pro některé účely (napájení flešky) je tam 5V.

Mobil s připojenou nabíječkou, to už je něco jiného. I ten kabel od nabíječky (zapnuté do zásuvky) by úplně stačil. Brní to někdy i na suchu (kapacitní svod, na suchu nic nebezpečného, jinak by to nemělo co dělat v obchodní síti), takže ve vodě je reálná možnost úrazu.

Já bych spíš otázku chápal na telefon pevné linky a tam to podle mě možné je. Samozřejmě zdroj ústředny je galvanicky oddělený z mnoha důvodů, ale opět jsou tady kapacitní proudy, navíc telefonní vedení může být někde lehce přizemněno, záleží na stavu vedení (jen tak, aby to ústředna nevyhodnotila jako poruchu). A pak stačí aby rozdíl mezi jednou a druhou zemí protékal vodou (nemluvě o živém vodiči, však oni jsou živé oba, ale myslím teď ten nepřizemněný) a ono se tam třeba i najde dost na to, aby to ublížilo. Zdroj ústředny se pohyboval v dávných dobách v desítkách voltů (řádově 40-60) a to už je dost na to, aby to při nepříznivých podmínkách zabilo člověka i na "suchu" natož ve vodě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny