Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Srovnání zahrady.

Týmto "hračkárskym" xindlom rozhodne neportrháš drny.

Mal si parcelu na jeseň komplet nahrubo porýlovať, obrátiť drny, nechať pôdu premrznúť a potom by si na jar išiel s kultivátorom ako do masla. Lenže si lenivý ako pes.

Východisko je:
Rozhodne si musíš zaobstarať silnejší kultivátor, aspoň 5kW motor s masívnymi nožmi, silnou šnekovou prevodovkou, ktorý má hmotnosť aspoň 50kg a viac. Dnes sa vyrábajú lacné šunty, skáču ako kozel po mierne ušliapanej pôde s drnmi si neporadia. Možno niečo v cenovej ralácii 30-litrov Kč.

Osobne mám na 3kW/2880 ot.min., 3x400V, doma robený kultivátor, vybavený liatinovou hruškou - šneková prevodovka, ktorú som si dal poslať po návšteve v roku 1985 z U.S.A., ako vybrakovaný náhradný diel. S nožmi na hnacom hriadeli (hákovými krížmi) o veľkosti 30cm. (nože sú húževnatná oceľ rezaná laserom určená pre bočnice železničných vagónov).

S týmto kultivátorom som v nepozornosti vbehol do oka na plote a než som stihol kolenom zaraziť vypinač, začali sa ohýbať s namotaným pletivom na nožoch aj podporné tyče. Nemá problém zožrotaovať pýr, drny na lúke, drobné samonáletové drevné kríky spolu s koreňmi, ušliapaný chodník v ílovej pôde. Lenže kde dnes také niečo masívne kúpiš? Ani v Tuzexe. Predávajú kverky na jednu sezónu, chcel by som vidieť črevá týchto lacných a odľahčených prevodoviek, aké majú masívne ozubené bronzové koleso, šnekový prevod, kónické tlakové ložiská, vymedzovacie ložiská, guferá, leštené hriadele z nástrojárskej ocele, usw. Zrejme železo z "činskeho blata".

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny