Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sprchový kout vedle komína - jak nejlépe vyřešit napojení

Dobrý den,

na zmenšeném prostoru řeším sprchový kout v oblasti komína (viz. obrázek zde http://kolobezka.friml.cz/sprchovy-kout-vedle-komi na-jak-nejlepe-vyresit-napojeni/ a chci se s vámi poradit v následujícím:

1.) Na uvedeném nákresu je vyznačena situace tzn. sprchový kout bude umístěn mezi komínem a cihlovou zdí. Nejvíce mám obavy v oblasti napojení cihlové příčky ke komínu - vyznačeno červenou čárkou na obrázku. Komín v této oblasti bude mít stálejší teplotu, nebot kouřovod se napojuje až ve výšce cca 1,8m a ohřáté cihly komína jsou až od této výšky. Přesto mám ale obavy, že když přizdím příčku ke komínu a obložím ji, tak mi to tam může praskat. Nenapadá vás řešení jak případné prasknutí omezit? Pomohl by třeba přidělání pozink profilu ke komínu a příčku zapustit do něj?

2.) Vzdálenost mezi komínem a cihlovou zdí je přesně 90cm tzn., že nejdříve budu muset vložit sprchovou vaničku 90x90 a pak udělat obklady tzn. přirazit je k vaničce. Většinou se dělají nejdříve obklady a až pak se vloží vanička. Nebude vadit, že budu mít obklady přiloženy shora k vaničce?

Předem děkuji za vaše názory.
Vláda Diviš

Předmět Autor Datum
Kvalitní komín nemá horkou cihlu. Vložka-tepelná izolace -cihla .Je potřebné mít naprosto kvalitně p…
E250TD 27.03.2017 05:55
E250TD
Takže to nevidíte jako problém, to jsem rád. Jinak ještě musím dodat, že je to starý komín bez tepel…
Vlada D. 27.03.2017 06:56
Vlada D.
Teoreticky by pri harcovaní mohla časom vzniknúť dilatačná spára (trhlina v obklade) v mieste komína…
Nuda 27.03.2017 08:30
Nuda
Pricka jeste neni hotova, takze pri staveni vlozim roxory jak pisete - to se mi zda jako dobry napad… poslední
Vlada D. 27.03.2017 21:34
Vlada D.

Kvalitní komín nemá horkou cihlu. Vložka-tepelná izolace -cihla .Je potřebné mít naprosto kvalitně provedenou ROVNOU hrubou omítku v pravém úhlu ! Perfektně propočítáš oklady-rozměry-.Provedeš obklady bez spodního šáru.Pak usadíš vaničku,a doděláš spodní šár obkladů s přesahem přes rantl vaničky .Kde je problém ? :-)

Teoreticky by pri harcovaní mohla časom vzniknúť dilatačná spára (trhlina v obklade) v mieste komína a priečky. Ale je to málo pravdepodobné. Teplo si obe murivá postupne odovzdajú pričom rozpínanie bude rovnomerné. Skôr by sa ti vytvorila dilatačka ak by si murivo oddelil od komína plechom.

Ak nemáš ešte priečku vymurovanú, navrtaj do telesa komína diery s desinou vrtákom a prekladaj tehly priečky vsunutím príslušných roxorov do dier. Stačí ti nasekať roxory v dĺžke 15cm. 5cm zakotviť do maltou podlepených dier smerom do komína a 10cm výčnelkov postupne zamurovať v priečke. Vznikne kompakt.

Alebo ak máš priečku už hotovú, neomietnutú, spoj prelož pod omietku perlinkou a metalickým (keramickým) pletivom, omietni, alebo na pletivo prípadne perlinku natiahni ešte jednu vrstvu novej, pálenej, cementovej omietky na ktorú budeš lepiť po zatvrdnutí finálne obklady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru