Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem domácí vino

Zdravím,
Měl bych dotaz na přítomné vinare.

Zhotovil jsem si domácí víno,mošt,nebo jak to nazvat a zajímalo by mě pár věcí.

Použil jsem červené hroznové víno, které jsem i se stopkami rozemlel v mixéru a výslednou hmotu bez dalšího jsem nechal cca 2 měsíce odležet v teple v hrnci přikryté ho poklicí a vzniknul mi na vrchu jakýsi "koláč" který jsem odebral a zbytek jsem jsem precedil...

...Zbylou kapalinu, rosolovitou hmotu jsem nechal další měsíc odležet, po něm se již na vrchu objevilla už spíš taková jakási želatina.

Celý tento produkt jsem tedy vzal a kapalinu pod zelatinou ochutnal a připomínalo mi to hodně ocet, tak jsem i kvůli celkovému množství nejdřív přidal namleta jablka, 1kg cukru, dále kvůli chuti experimentálně kardamon, hřebíček, muškátový oříšek a do rozpuštění cukru jsem tuhle směs vařil v uzavřeném hrnci, páru co se tvořila na poklicí jsem vracel do směsi, pak jsem ji opět nechal měsíc odležet a už to žádnou želatinu nebo koláč nedělalo.

Tak jsem to slip do dvou pet lahví, jednu jsem zdědil s vaječným koňakem druhou s ničím... Chuťově je samozřejmě lepší ta s koňakem ale mě by spíš zajímalo toto:

-Nikde se nemůžu docist jestli jsou stopky z vína jedovaté?
-co byl ten koláč a ta želatina na vrchu? Měl jsem je dále zpracovávat?
-bude to pitelne jako most bez alkoholu nebo s ním anebo to pit nemám?
-Nejaka rizika krom bolesti hlavy, břicha a pšouků?

Díky za reakce a s pozdravem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tfuj to je hnus.. vylít do kanálu. Stopky nemají ve vínu co dělat. Hrozny se nejprve odstopkují, bob… poslední
sHpy00n 04.02.2017 09:22
sHpy00n

Tfuj to je hnus.. vylít do kanálu.
Stopky nemají ve vínu co dělat. Hrozny se nejprve odstopkují, bobule se pak nadrtí či nahrubo pomelou tak, aby se nepoškodily jadérka. Hmotě se pak říká rmut a nechává se v kádi macerovat několik dnů. Pak se prokvašený mošt opatrně lisuje tak, aby se opět nepoškodily jadérka, protože obsahují stejně jako stopky pro víno nežádoucí třísloviny. Na rozdíl od slupek, které mají třísloviny které naopak ve víně potřebujeme. Vylisovaný mošt potom dál pracuje už uložený v sudech.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru