Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem domácí vino

Tento svoj bordel vyraz alebo desiluj na pálenku.

Červené sorty sa zásadne odstopkujú, zľahka pomačkajú guličky, aby sa nerozdrvili semená jadierok. (Kostrnky sú neskutočne trpké a horké ak sa nechajú vykvasiť, prípadne pomelú s guličkami hrozna).
---------------
Pomletá, odstopkovaná zmes sa uloží do otvorenej nádoby, prípadne sa dosladí rafinovaným cukrom na 24 stupňov Clostera ak je hrozno kyslé ako šťovík.

Moje dlhoročné skúsenosti:
Ideálne je primiešať do čerstvej zmesi originál sušené vínne kvasinky a zmes mierne premiešať s pyrosiričitanom. (kávová lyžička na 100l). Robí sa to z dôvodu, aby sa nenamnožili prednostne neušľachtilé octovo-mliečne kvasinky, čo je tvoj prípad. Vznikla by přiboudlina ako v kapuste (zelí). Odporný bolehlav.

Prášková síra zabije veškeré slabé, neušľachtilé kvasenie, pričom okamžite naštartuje vínne kvasenie ušľachtilých baktérií, ktoré dodávajú chuť vínu a alkohol, ako ich odpadový produkt.

Zmes v nádobe so širokým otvorom zaťaž alebo prikry pevným igelitom, ktorý je z boku fixovaný gumou od gatí aby neoxidovala a hlavne, aby sa ti nemnožili svine vínne mušky - drosofily.

Zmes (koláč) na povrchu nádoby sporadicky drevenou palicou premiešaj. (Raz za 24 hodín).


Zmes začne v priebehu troch dní kvasiť, uvidíš povlak medzi šupkami v podobe ružovej peny. Kvasením sa zároveň uvoľní červené farbivo zo šupiek z guličiek, lebo len šupy toto farbivo obsahujú. Ak chceš mať silne, tmavé rubínové víno s iskrou, nechaj prebehnúť kvas do doby, až sa zmes vrchného koláča úplne nerozloží a neusadí na dno spolu s jadierkami. Trvá tento prvotný proces pri cca 24°C dva až tri týždne.

Takto vykvasené víno na šupkách sceď cez sítko a spodok sadliny mierne vylisuj v malom preši alebo cez ľanovú plachtu. Zostane ti kvantum jadierok a tmavá hmota, ako lóger z kávy. Tú vyhoď.

Precedené víno prelej do demižóna v ktorom prebehne ešte tri mesiace mierne dokvášanie až sa víno vyčistí. Znovu víno hadičkou stoč do fľaši alebo iného demižóna. Demižóny s vínom zablenduj, nesmú mať prístup vzduchu !!!


Dosiahneš kvalitné, sýto červené červené víno s nádhernou iskrou pod svetlom vynikajúcej chuti. Robím Orešanské a Francovku. Fušeri, aby si urýchlili prácu lebo prifarbujú červené vína kulérmi (odvarmi z bazy apod.)

Ružové víno docieliš ak necháš šupky kvasiť max. štyri dni.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny