Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulovatelný zdroj napětí

Bezradný studente, píšeš v množném čísle že máte jako ročníkovou práci... to tedy děláte hromadně celá třída nebo skupinka stejnou úlohu? Co je to za školu, učňák, učňák s maturitou nebo průmyslovka, aby bylo z čeho usuzovat, jakou úroveň má práce mít.

Asi začnete úvahou nad parametry napájecího zdroje, příkonem ze síťového trafa do stabilizátoru, určením minimálního potřebného stejnosměrného napětí do stabilizátoru, z toho odvodíte a písemně ve zprávě zdůvodníte jaké bude potřebné střídavé napětí ze sekundáru transformátoru a pak vyberete z nabídky výrobců vhodný typ. Ještě můžete uvést diskuzi, zda použít klasický transformátor na EI plechách nebo toriodiní.
Pak asi budete určovat vhodný typ usměrňovače, zda čtyři diody zapojené do můstku, nebo už usměrňovací blok. Dále vhodný a potřebný filtrační kondenzátor, nejen jeho kapacitu, ale i provozní napětí, typ, provedení, zda bude na plošném spoji, nebo přišroubovaný k chasis zdroje, atd. Nezapomenete na jištění, typ pojistky, hodnotu, pojistkové poudro, vypínač, a hlavně také na skutečné provedení, někdo by to zapájel obyčejnými dráty, někdo použije lanka s fastony na desku i na usměrňovací blok, atd..

A to je teprve zdroj. Pak také budete uvažovat chladič, což není plácnutí jen tak od oka, ale zdůvodníte jeho velikost, tvar, najdete si koeficienty různých chladičů a uvidíte, to co bylo v odkazované konstrukci je jenom maličké prdítko, které by velký rozptyl tepla při minimálním nastaveném výstupním napětí a maximálním nebo i zkratovém proudu nic neuchladilo.

Podívejte se na skutečné konstrukce, jak takový zdroj vypadá. Pokud nejste na učňáku, tak asi nemáte k dispozici dílnu s nářadím a materiálem, pak by pro vás bylo výhodné použít krabici třeba ze zdroje PC i se síťovou zásuvkou a pár dírami a možná by vám jen stačilo vyvrtat nebo vyřezat pár děr.

Navíc byste mohl jako ročníkovou práci osvědčit své dovednosti tím, že použijete třeba i hotový čínský modul pro měření napětí a proudu, nebo sami použijete třeba i ručkové měřidlo alespoň jako orientační.

Klidně se ptejte dál, je tu poradna, rádců je tu dost. A hlavně používejte vlastní hlavu a pokud budete chtít, pochlubte se pak výsledkem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny