Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze nalepit tapety na malbu?

Dobrý den,

chci nalepit papírové fototapety a nejsem si jistá, jak postupovat. Jde o suchý pokoj v paneláku. Zdi byly před cca 10 lety nově vyštukovány a vymalovány klasickou bílou barvou. Můžu tapety nalepit přímo na malbu, nebo je třeba nejprve zeď nějak připravit (odstranit nátěr)?

Děkuji za rady!

Julie

Předmět Autor Datum
Pokud není silná vrstva malby a drží, tak se doporučuje před pokládkou provést penetraci. V prodejně…
MilP 06.01.2017 08:31
MilP
Děkuji Vám za radu. Tapety jsou nalepené a drží dobře. Ještě mám dotaz: je možné tapety něčím přetří…
JulieN 15.01.2017 10:23
JulieN
Teoreticky ano,pokud je lepidlo čiré.Ale já bych to neriskoval bez rady třeba v té prodejně nebo odk…
Karel04 15.01.2017 11:20
Karel04
Přetírat lepidlem bych osobně určitě nedoporučoval! Asi záleží na lepidlu, ale já jsem po jednom z p…
lupkovic 16.01.2017 00:10
lupkovic
Včera jsem mluvil se dvěma malíři a neopomněl se optati. Jednohlasně přetírání tapet nedopporučují.… poslední
sHpy00n 16.01.2017 08:16
sHpy00n

Děkuji Vám za radu. Tapety jsou nalepené a drží dobře. Ještě mám dotaz: je možné tapety něčím přetřít, aby byly odolnější proti otěru atd.? Existuje nějaký ochraný nátěr? Zbytek lepidla by asi použít nešel, že?

Teoreticky ano,pokud je lepidlo čiré.Ale já bych to neriskoval bez rady třeba v té prodejně nebo odkazech dole.Záleží na tom,jaké je složení toho Vašeho lepidla.Nějaké akrylové,jako je Duvilax apod.půjde,ale třeba lepidlo na bázi škrobu by mohlo časem zvlhnout a začít plesnivět.A v podstatě i jiné může navlhnout a povrch pak působit trochu lepivě.Šlo by to přelakovat nebo přestříkat čirým lakem,ovšem agresivnější lak rozmaže nebo rozpustí tisk na tapetě.Nejlépe vyzkoušet na zbytku tapety mimo stěnu.
Nebo se zeptejte přímo odborníků:

1t

www.barvyteluria.cz

Přetírat lepidlem bych osobně určitě nedoporučoval! Asi záleží na lepidlu, ale já jsem po jednom z prvních tapetování špatně otřel tapety a byly po vyschnutí OK, ale asi po 3 létech po tapetování jsem měl kolem spojů nepěkné nažloutlé šmouhy (mapy). Nejspíše to nesetřené lepidlo. Po této zkušenosti, vždy po nalepení další tapety přetřu spoj i s tapetou vlažnou vodou a žádné mapy. Takže předpokládám, že to platí i pro fototapety. Ta celková impregnace by mě ale taky celkem zajímala! Jako kluk si ale pamatuji, že jsem skládal z ABC různé papírové modely a ty se stříkaly normálním lakem na dřevo a dlouho vypadaly dobře. Muselo se opatrně, aby lak nestékal, protože to pak sebou bralo i barvu! (což zkusit střiknout sprejem někde kousek tapety na stěně)? Teď mě ale napadá, dnes už jsou vodou ředitelné laky, tady by už nemusel být vůbec problém!

Včera jsem mluvil se dvěma malíři a neopomněl se optati. Jednohlasně přetírání tapet nedopporučují. Může se stát že tapeta "provlhne" a vystoupí fleky protože lepidlo na rubové straně nemusí být naneseno rovnoměrně. V horším případě zvláště při použití vodového materiálu může tapeta lehce nakrabatět a jiné vylomeniny nadělat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru