Předmět Autor Datum
Zase bych nebyl z toho tak ustrašený.Z vašeho dotazu je zřejmé že zkušenosti s bruskou nemáte.Je úpl…
dabac 14.12.2016 15:04
dabac
No, ten kryt někdy musím sundat, poněvadž bych se nedostal tam, kde potřebuji. Dělat se to nemá, ale…
patyk 14.12.2016 15:28
patyk
Taky jsem párkrát musel řezat bez krytu, ale jsem u toho posranej strachy :-) Přece jen mít doma fl…
rokator 14.12.2016 20:41
rokator
Tak to já jsem teda už pár prasklých kotoučů viděl. Někdy to byla asi vada kotouče, protože se rozle…
rokator 14.12.2016 20:38
rokator
Nic ve zlem, ale to zni hodne pritazene za vlasy. Nekolik roztrzenych kotoucu jsem videl a ze by mel…
nocturne.op.15 15.12.2016 20:54
nocturne.op.15
No, vzhledem k tomu, že jeho táta ho ráno našel v kaluži krve, tak to infarkt asi nebyl. A ten dokto…
rokator 16.12.2016 07:23
rokator
To mas pravdu, jen tohle zni fakt divoce - kdyz vemzu jakou silou je potreba do cloveka pichnout aby…
nocturne.op.15 16.12.2016 13:45
nocturne.op.15
Jeden známý mi zase vyprávěl - jela parta zedníků, do kufru naházeli nářadí. Na dálnici bouračka, au…
rokator 16.12.2016 15:19
rokator
Ono ještě k těm kotoučům.My jsme ve firmě používaly Flexovity.A skutečně co jsem tam pracoval od rok…
dabac 15.12.2016 19:09
dabac
Ono ještě k těm kotoučům.My jsme ve firmě používaly Flexovity.A skutečně co jsem tam pracoval od rok…
dabac 15.12.2016 19:11
dabac
Stačí brýle (nejlépe s bočním krytem) pár korun stojí. řezný kotouč který se používá správně. Otáčk… poslední
CreativanDevil 18.12.2016 00:53
CreativanDevil

Zase bych nebyl z toho tak ustrašený.Z vašeho dotazu je zřejmé že zkušenosti s bruskou nemáte.Je úplně jedno jestli použijete ochranné brýle a nebo štít.A můžou to být i brýle dioptrické které normálně nosíte.Akorát se může stát že si je časem budete muset vyměnit za nové.Při broušení úhlovou bruskou jde především o ochranu zraku a to je to nejdůležitější a to o ochranu před odletujícími střepinami při broušení které mají opravdu velkou razanci. Že by praskl kotouč tak opravdu za celou praxi jsem se s tím nesetkal.A věřím že i většina bezpečnostních techniků.pokud nejste kaskadér a neřežete věci které nejsou k tomu určené tak se vám kotouč nerozletí.A i kdyby k této situaci došlo tak každá bruska má kryt který tomu spolehlivě zabrání.CHce to jenom dodržet bezpečnostní normy pro daný druh nářadí.Ještě k těm ochranným brýlím.Není od věci aby brýle byly vybaveny bočním krytím.

No, ten kryt někdy musím sundat, poněvadž bych se nedostal tam, kde potřebuji. Dělat se to nemá, ale někdy to prostě jinak nejde.
Roztržený kotouč jsem viděl před rokem, když jsme s kamarádem tady svařovali konstrukci. Měl štěstí, že to uletělo směrem od něho. Nebyla to žádná pecka, ale mít to v obličeji bych nechtěl. Byť brýle kamarád nasazené měl

Každopádně děkuji za reakci

Tak to já jsem teda už pár prasklých kotoučů viděl. Někdy to byla asi vada kotouče, protože se rozletěl bez viditelné příčiny. Někdy to byla chyba obsluhy, třeba nějaké naklonění flexy a kotouč se kousnul a praskl.

A taky jsem měl kolegu - asi 10 let zpátky - opravoval auta. Jednou večer ležel pod autem, něco řezal. Nemohl se tam dostat, tak sundal kryt. Kotouč se rozletěl a jeden kus se mu zabodl přímo do srdce. Ráno ho táta našel v garáži mrtvého...

Jasně, zavinil si to sám, byla blbost řezat bez krytu, ale ten trest byl moc přísnej :-(

Každopádně v těhle případech žádný štít nepomůže.

Ono ještě k těm kotoučům.My jsme ve firmě používaly Flexovity.A skutečně co jsem tam pracoval od roku 92 až do odchodu do důchodu v roce 2007 se nestalo že by se nějaký kotouč rozletěl.Pravda je ta že se převážně ve výrobě používaly kotouče na broušení.A řezné kotouče se používaly příležitostně s menší frekvencí.Ale samotnému se mě stalo že jsem měl řezný kotouč otřepaný a to jsem zjistil až když už bruska silně vibrovala a kotouč se nerozlítl.Skutečně záleží na té kvalitě kotouče.

Ono ještě k těm kotoučům.My jsme ve firmě používaly Flexovity.A skutečně co jsem tam pracoval od roku 92 až do odchodu do důchodu v roce 2007 se nestalo že by se nějaký kotouč rozletěl.Pravda je ta že se převážně ve výrobě používaly kotouče na broušení.A řezné kotouče se používaly příležitostně s menší frekvencí.Ale samotnému se mě stalo že jsem měl řezný kotouč otřepaný a to jsem zjistil až když už bruska silně vibrovala a kotouč se nerozlítl.Skutečně záleží na té kvalitě kotouče.Ale pokud odstraníte kryt tak potom riskujete hodně.

Stačí brýle (nejlépe s bočním krytem) pár korun stojí.

řezný kotouč který se používá správně.
Otáčky
Úhel (nekroucení kotoučem a bruskou mimo směr řezání)
Tlačení na flexu.
Materiál na který se kotouč používá.

Tyhle faktory když člověk dodrží tak není možné aby se kotouč rozletěl a něco se stalo. (to je větší šance že vás srazí auto bez vašeho zavinění)
Řežu běžně bez krytu nějaký ten pátek a jediný kotouč který se mi kdy rozletěl nebo uletěl tak byl brusný 2x . (zapomenutá změna rychlosti otáčení - alias moje chyba) Hledal jsem ho potom celý týden než jsem ho našel na druhém konci dvorku mezi dřevama (kotouč na žulu). A když se mi to stalo poprvé (kotouč na broušení kovu) tak jsem ho našel na více místech :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru