Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leptání plošných spojů

Trochu jste to zjednodušil.
Destičku je třeba nejdřív dobře očistit, pak na ní nanést krycí vrstvu na místa, kde pak mají cesty zůstat. V nejjednoduším případě od ruky nakreslit lihovou fixovkou, například tenké čáry CENTROPEN 2636 F nebo silnější čáry podobnou s písmenem M, nebo jinou vyzkoušenou fixovkou, nebo v malovýrobě nanést sítotiskem, někdo umí fotocestou, někdo nažehluje z předlohy vytištěné na lesklém papíru.

Pak teprve se destička ponoří do lázně s roztokem chloridu železitého. Kdo jí položí na dno, tak buď bude ležet mědí na dně a odleptá se jenom tam, kde k tomu může chlorit, kdo jí položí na dno mědí nahoru je na tom lépe, ale když bude na dně kal, tak se usadí na mědi a bude bránit leptání. Když budete chtít desku do chloridu zavěsit, budete potřebovat patřičně hlubokou lázeň. Nejjednodušší je destičku opatrně položit na hladinu tak, aby plavala a nepotopila se, nebo si udělat nějaké jednoduché nožičky nebo držáčky, které budou destičku držet kousek nad dnem, nebo jí prostě ovázat kouskem izolovaného drátku, ponořit do chloridu a občas s ní zahýbat.

Leptání v čerstvém chloridu trvá asi deset až patnáct minut, čím použitější, tím déle, třeba i půl hodiny.

Nádobí: plochá miska, například fotografická z fotokomory, nebo jakákoliv pevná miska, aby se nekroutila. Láhev se širokým hrdlem se zásobním roztokem chloridu. Nálevka (trychtýř) pro nalití z misky zpět do láhve. Podložní hadry nebo noviny, protože každý i sebeopatrnější při přenášení destičky do vody k umytí nakape. Miska s vodou na první opláchnutí, pak se umyje pod tekoucí vodou, pozor, chlodid vám dovede pěkně hnusně zabarvit vše na co kápne, i umyvadlo. Pinzetu na vyndavání by vám chlorid rychle sežral a hlavně by vám destička z pinzety vypadla a buď do lázně a šplouchlo by to na vás, nebo na zem, na koberec, atd. Pinzeta z fotokomory je sice z novoduru, ale pérko je ocelové a to se vám rychle sežere a pak byste pinzetu omotávali gumičkou.

Umít! Destička se musí po vyleptání dobře umýt. A umýt také ruce a všechno použité nádobí a nářadí. Když si někdo olízne špatně umyté prsty, schytá pěkný průjem. Hygienu a bezpečnost především.

Smýt krycí vrstvu. Nejlépe lihem, někdo používá nitroředidlo. A celou destičku znovu umýt, osušit a ošetřit.

Ošetření mědi. Někdo nechá destičku tak jak je a ta časem koroduje. Někdo destičku potře řídkým roztokem kalafuny v lihu, někdo po zapájení destičku nalakuje, v profi výrobě je nalakování destičky samozřejmost.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny