Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leptání plošných spojů

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Nikdy předtím jsem neleptal plošné spoje. Někde jsem vyděl, že stačí na nějakou destičku(to je první na co bych se chtěl zeptat a to jak se jmenuje) nakreslit obvod lihovkou a ponořit do chloridu železitého, počkat pár minut (asi 10) a hotovo?(Hotovo, tím myslim, že stačí jenom připájet součástky a bude to fungovat) Funguje to tak jak jsem pochopil nebo je to složitější? Popř. jaký je nejednoduší způsob?
Předem děkuji za odpověď,
Owering.

Předmět Autor Datum
Je to jednoduché, na netu je spousta návodů, třeba tady: dps.html
jirka44 04.12.2016 10:15
jirka44
Můžu použít i pertinax?
Owering 04.12.2016 10:39
Owering
Pertinax nelze použít,je to puze izolační deska bez měděného povlaku. Použij CUPREXTIT nebo CUPREXKA…
Kolemjdoucí 04.12.2016 11:32
Kolemjdoucí
Stránky "paja-trb" nedoporučuji, autor je prase, ve schématech má chyby, desky kreslit neumí a hlavn…
antibalda 04.12.2016 12:18
antibalda
Snad dodat: http://www.ges.cz/cz/chemie-plosne-spoje/chemicke- pripravky/pro-vyrobu-a-opravy-desek-p…
ms 04.12.2016 13:35
ms
Já to za dob bastlení leptal v roztoku kyseliny chlorovodíkové a peroxidu vodíku. Rychlost leptání -…
Prasak 04.12.2016 16:17
Prasak
Máš pravdu, ale na kyselině mě štve, že jí nemůžeš používat vícekrát stejně jako chlorid, prostě to…
antibalda 04.12.2016 16:44
antibalda
Mě limituje to, že už nebydlím v baráku, ale v bytě. Chlorid bych mohl uchovávat ve sklepě, to jo, a…
Prasak 04.12.2016 17:36
Prasak
Dnes už je to s dostupností této chemie docela v pohodě, kdysi to byl asi problém - nepamatuji, jsem…
antibalda 04.12.2016 19:05
antibalda
Jasně, před bezmála dvaceti lety, na dědině, seš student, sežeň chlorid. Peroxid a solnou v místní d…
Prasak 04.12.2016 19:38
Prasak
Trochu jste to zjednodušil. Destičku je třeba nejdřív dobře očistit, pak na ní nanést krycí vrstvu n…
náhodný 04.12.2016 18:31
náhodný
čím použitější, tím déle, třeba i půl hodiny. pomůže ohřátí lázně, třeba jenom 100W žárovkou.
jirka44 04.12.2016 18:41
jirka44
Leptání v čerstvém chloridu trvá asi deset až patnáct minut, čím použitější, tím déle, třeba i půl h…
antibalda 04.12.2016 18:59
antibalda
Lihovkou e-e, viz antibalda, podleptává se (mě se to s lihovkou ještě nikdy nepovedlo bez podleptání… poslední
mia 04.12.2016 22:11
mia

Stránky "paja-trb" nedoporučuji, autor je prase, ve schématech má chyby, desky kreslit neumí a hlavně nebezpečně kombinuje bezpečné a nebezpečné napětí, které by mělo být galvanicky odděleno.

Vyrobit DPS jde několika způsoby - od ručního kreslení fixou až po poloprofesionální fotocestu.
Nejjednodušší je to kreslení fixou - je to tak jak jsi popisoval - vezmeš fixu, obrazec spojů nakreslíš na cuprexit a dáš vyleptat do chloridu, ten je lepší nahřát (čím teplejší bude, tím to bude rychlejší), samozřejmě chlorid stárne a odleptanou mědí se nasycuje, takže po nějakém čase přestane leptat (měď se už nemá kam ukládat - poznáš to i na barvě). Doporučuji fixu přímo určenou na kreslení DPS, jejich složení je tvořeno látkami, které lépe odolávají chloridu - s klasickou lihovou to sice jde taky, ale často se podleptává - začne se leptat i měď, která je zakryté fixou a na DPS by měla zůstat, což je samozřejmě nechtěné.

Já to za dob bastlení leptal v roztoku kyseliny chlorovodíkové a peroxidu vodíku. Rychlost leptání - pár vteřin až minuta, podle koncentrace.

Nejjednodušší způsob je tohle:
www.plosnaky.cz
Poradil mi to kolega, že si u nich nechává dělat desky. Kdybych něco dělal, už bych se s tím taky doma nedrbal a pokud by nešel použít univerzální PCB, tak bych jejich služeb využil, ceny mi přijdou lidový. A není to reklama.

Máš pravdu, ale na kyselině mě štve, že jí nemůžeš používat vícekrát stejně jako chlorid, prostě to musíš vždycky vylejt. Chlorid většinou nahřívám na cca 70°C a vyleptání probíhá zhruba do 2 minut, když je nový.
Já si destičku doma rád vyrobím (samozřejmě záleží jestli na to máš čas atd.). Kdybych si desky nechával dělat, tak by to byly vícestranné (2+) a určitě bych si nechal udělat prokovy - což firma z tvého odkazu neumí, ale kompenzují to cenou, tu mají opravdu lidovou ...

Mě limituje to, že už nebydlím v baráku, ale v bytě. Chlorid bych mohl uchovávat ve sklepě, to jo, ale zase je hůř dostupnej, proto jsem tehdá leptával v kyselině, ta se dala sehnat snadno. Takže jakožto lonťák a lenoch bych si to nechal udělat, protože kreslit složitější obvod není prdel, na tištěnou metodu doma nemám prostředky a jak jsem psal, jednoduchej obvod nabastlím na univerzální PCB, ten netřeba leptat.
Chybějící prokovy pro jeden obvod by se daly oželet, není takovej problém prokov kouskem drátku dodělat.

Dnes už je to s dostupností této chemie docela v pohodě, kdysi to byl asi problém - nepamatuji, jsem mlád, ale dneska už je to pryč (naštěstí). Spíše si myslím, že nás zachvíli opustí leptání v kyselině, protože naše stavná EU chce zakázat 30% peroxid vodíku, který je nezbytný.

Já jsem spíše chtěl říct, že destičky, které mají jednu nebo dvě vrstvy si snad vyrobím doma, ano "prokovy" dělám kouskem drátku, který připájím na obou stranách desky, ale má to značné nevýhody, třeba na vývodech nebo pod SMD integráčema. Proto až budu dělat buď 4vrstvou desku nebo nějakou sériovou výrobu, nechám si desky také někde vyrobit i s prokovy.

Trochu jste to zjednodušil.
Destičku je třeba nejdřív dobře očistit, pak na ní nanést krycí vrstvu na místa, kde pak mají cesty zůstat. V nejjednoduším případě od ruky nakreslit lihovou fixovkou, například tenké čáry CENTROPEN 2636 F nebo silnější čáry podobnou s písmenem M, nebo jinou vyzkoušenou fixovkou, nebo v malovýrobě nanést sítotiskem, někdo umí fotocestou, někdo nažehluje z předlohy vytištěné na lesklém papíru.

Pak teprve se destička ponoří do lázně s roztokem chloridu železitého. Kdo jí položí na dno, tak buď bude ležet mědí na dně a odleptá se jenom tam, kde k tomu může chlorit, kdo jí položí na dno mědí nahoru je na tom lépe, ale když bude na dně kal, tak se usadí na mědi a bude bránit leptání. Když budete chtít desku do chloridu zavěsit, budete potřebovat patřičně hlubokou lázeň. Nejjednodušší je destičku opatrně položit na hladinu tak, aby plavala a nepotopila se, nebo si udělat nějaké jednoduché nožičky nebo držáčky, které budou destičku držet kousek nad dnem, nebo jí prostě ovázat kouskem izolovaného drátku, ponořit do chloridu a občas s ní zahýbat.

Leptání v čerstvém chloridu trvá asi deset až patnáct minut, čím použitější, tím déle, třeba i půl hodiny.

Nádobí: plochá miska, například fotografická z fotokomory, nebo jakákoliv pevná miska, aby se nekroutila. Láhev se širokým hrdlem se zásobním roztokem chloridu. Nálevka (trychtýř) pro nalití z misky zpět do láhve. Podložní hadry nebo noviny, protože každý i sebeopatrnější při přenášení destičky do vody k umytí nakape. Miska s vodou na první opláchnutí, pak se umyje pod tekoucí vodou, pozor, chlodid vám dovede pěkně hnusně zabarvit vše na co kápne, i umyvadlo. Pinzetu na vyndavání by vám chlorid rychle sežral a hlavně by vám destička z pinzety vypadla a buď do lázně a šplouchlo by to na vás, nebo na zem, na koberec, atd. Pinzeta z fotokomory je sice z novoduru, ale pérko je ocelové a to se vám rychle sežere a pak byste pinzetu omotávali gumičkou.

Umít! Destička se musí po vyleptání dobře umýt. A umýt také ruce a všechno použité nádobí a nářadí. Když si někdo olízne špatně umyté prsty, schytá pěkný průjem. Hygienu a bezpečnost především.

Smýt krycí vrstvu. Nejlépe lihem, někdo používá nitroředidlo. A celou destičku znovu umýt, osušit a ošetřit.

Ošetření mědi. Někdo nechá destičku tak jak je a ta časem koroduje. Někdo destičku potře řídkým roztokem kalafuny v lihu, někdo po zapájení destičku nalakuje, v profi výrobě je nalakování destičky samozřejmost.

Leptání v čerstvém chloridu trvá asi deset až patnáct minut, čím použitější, tím déle, třeba i půl hodiny

Také nechápu. Po nahřátí na vyšší teplotu leptání trvá maximálně pár minut (pokud bude nový a nezakalený). Jak už jsem psal, chlorid ohřívám na vysokou teplotu a leptání trvá cca minutu.

Lihovkou e-e, viz antibalda, podleptává se (mě se to s lihovkou ještě nikdy nepovedlo bez podleptání). Radši lakový fix, dá se koupit i v papírnictví, různé barvy a tloušťky. Kuprexit je nutné dobře očistit, vyleštit co nejjemnějším šmirglem (2000 pod vodou) a odmastit (!!!). Leptat v ohřátém chloridu železitém, jde to docela rychle. Na závěr dobře umýt mýdlem a teplou vodou, následně acetonem smýt fix a ošetřit kalafunou v lihu nebo acetonu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru