Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem svářečka UTA 200-1

Tak tu svářečku už bohužel nemám, koupil jsem si invertor, ale než jsem ji loni prodal, jela opravdu bez problému, takže fotkou sloužit nemůžu, ale pro elektrikáře je to maličkost. Mé staré odkazy už nefungují, tak jsem ti narychlo našel něco podobného. Pokud nejsi elektrikář, raději si k sobě nějakého sežeň, pro něj to bude lehce pochopitelné.
takže zde je nejjednodušší řešení a nejsnáze pochopitelné:
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2009091001
Trošku vysvětlím, místo obyčejného vypínače použiješ dvoupolohový váčkový přepínač. V první poloze se sepnou kontakty 1/2 a 3/4 (jsou tam malované zdvojeně, pravděpodobně kvůli zesílení kontaktů). a proud do trafa neůjde přímo, ale přes ten odpor. Tím se to trafo nabudí a předmagnetizuje. Pak (do 2s) otočíš přepínačem podruhé a ke kontaktům 1/2, 3/4 připojíš i kontakty 5/6 a 7/8, které ti ten odpor vyskratují a proud již půjde do trafa naplno.

Já jsem to řešil časovým relé něco podobného
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2006051601
tady to funguje tak, že použiješ původní vypínač , ale jen mezi jeho jeden kontakt a trafo zase vřadíš ten odpor. a k tomu odporu paralerně připojíš spínací kontakt časového relé (Re) s nastaveným časem asi 1-2s. No a funguje to stejně jak to mechanické přepnutí, jen to SOFT přepnutí za tebe udělá to relé.

Velikost a výkon odporu jsem psal minule (moc na tom nezáleží. Ten čas (1-2s) si už moc jistý nejsem, ale to lehce odzkoušíš. Pokud přepneš podruhé moc rychle (nebo na relé nastavíš moc krátký čas) opět ti vyhodí jistič, protože trafo se nestačí nabudit. Pokud přepneš moc pozdě (nebo nastavíš delší čas na relé), bude ti hořet ten odpor, protože dlouhodobě nesnese takové zatížení. Co si ale pamatuji, ten čas tam je opravdu kratičký.

Když, tak se ještě ozvi budu se snažit ti poradit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny