Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem svářečka UTA 200-1

Chtěl jsem doporučit jiný zapojení SoftStartu než jsi uvedl ty, ale pak jsem si přečetl tvojí poslední odpověď a že jsi to vyřešil jinak, tak to je jedno ...

20R a 10W jako omezující rezistor úplně stačí. Rezistory se nechají po krátkou dobu o dost přetížit, takže to problém nebude, možná by stačil i 5W ...

Ono to není jen o napětí, ale o špičkovém proudu při zapnutí, než se proud ustálí a v transformátoru se vytvoří magnetický tok (bavíme se maximálně o několika milisekundách), může transformátorem procházet několikanásobně vyšší proud než je jmenovitý. Také záleží jak se "trefíš do průběhu napětí při zapnutí" - vysvětlím (pro zjednodušení budu brát 1f síť) : napětí v síti má sinusový průběh, amplituda napětí (ty vršky a spodky) mají hodnotu 330V a transformátor bere největší proud právě tehdy, když se při zapnutí trefíš do průchodu nuly - na obrázku tam kde červená křivka protíná hodnotu "0", proto by se měly transformátory na síť připojovat v amplitudě síťového napětí --> nejnižší zapínací proud.

Tohle je sice jen teorie, v praxi se tohoto moc nevyužívá, protože aby se zajistilo spínaní transformátoru v amplitudě síťového napětí je potřeba trochu složitější elektronika a to se nikomu u relativně malých transformátorů vyrábět nechce (cena oproti Soft-Startu), takže se používají Soft-Starty, ale to už víš co to je :-)

Ještě mě na závěr napadlo, že pokud by transformátor měl nějak poškozený jádro (ty plechy okolo kterých je vinutí), zvýší se jmenovitý proud a k němu i špičkový při zapnutí, takže pokud svářečka kdysi jističe nevyhazovala, mohlo trochu vyreznout jádro (je ze železných plechů) a nyní to bere větší proud než je zdrávo.

Toť asi vše ...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny