Předmět Autor Datum
Vymalovat klasickým postupem.Pokud je vrstev už několik tak oškrábat,přesádrovat praskliny a dírky.P…
dabac 24.11.2016 19:32
dabac
watch
cigy67 24.11.2016 19:57
cigy67
to je pravděpodobně hlinka (nejpravěpodobněji) nebo vápno. Pokud toho není tlustá vrstva (vč. starš…
touchwood 25.11.2016 08:26
touchwood
Obvykle se staré byty malují tak, že se místnost vyklidí, nebo velké kusy nábytku sestěhují doprostř…
náhodný 26.11.2016 09:39
náhodný
Oškrábáním se nic nezkazí, jen doporučím nechat sádru doktorům a použít na opravy tmel. Ne v tubě, a…
uličník 26.11.2016 20:38
uličník
Penetrace je špatná móda. A zbytečná. Jestli omítka drží, je penetrace zbytečná. Když nedrží, stejně…
Rce 27.11.2016 01:49
Rce
Penetrace je kvůli savosti, ne kvůli drženi omítek. Pokud se zeď vyspravuje, vznikají různě savé plo…
uličník 28.11.2016 23:19
uličník
Rozdělat "Jelena" a umýt - pokud se tvoří puchýře, případně i rovnou odpadávají kusy použité hlinky,…
ms 27.11.2016 12:31
ms
Diky za rady, s dirama nejsou problemy, jde spis o tu starou malbu, co po prejeti rukou spini. poslední
MašinkaTomáš 28.11.2016 23:23
MašinkaTomáš

Vymalovat klasickým postupem.Pokud je vrstev už několik tak oškrábat,přesádrovat praskliny a dírky.Potom penetrovat a vymalovat.Z vašeho dotazu ale je zřejmé že je to pro vás novum.Proto být vámi tak bych to nechal tomu kdo to ovládá a sledoval a koukal jak se to dělá.Ono vidět je lepší než si to přečíst.

to je pravděpodobně hlinka (nejpravěpodobněji) nebo vápno.

Pokud toho není tlustá vrstva (vč. starších výmaleb), klidně to můžeš přetřít rovnou - doporučuju kousek zdi na test. Když se bude podklad posunovat/bortit/sloupávat, budeš muset nejprve oškrabat (navhlčit štětkou/válečkem a seskrábnout špachtlí).

Obvykle se staré byty malují tak, že se místnost vyklidí, nebo velké kusy nábytku sestěhují doprostřed, všechno se zakryje, vytahají ze zdí všechny skoby, hřebíčky a háčky (mj. i proto, aby se o ně nepoškodila malířská štětka), stěny omyjí a za mokra se starý nátěr oškrábe. Zasádrují nebo jinak moderně zatmelí všechny praskliny a místa s odpadlou omítkou. No a pak se vymaluje, uklidí a zase všechno nastěhuje zpátky.

Oškrábáním se nic nezkazí, jen doporučím nechat sádru doktorům a použít na opravy tmel. Ne v tubě, ale ty co se používají na SDK. Já rád používám Uniflot. Ale nepoužívat finální. Když sádra vytvrdne, špatně se brousí. Pak jen vhodnou penetraci kvůli sjednocení savosti a malba.

Penetrace je špatná móda. A zbytečná. Jestli omítka drží, je penetrace zbytečná. Když nedrží, stejně nepomůže. Každý by dneska všechno penetroval. To jsou fakt zbytečně vyhozené peníze a škoda práce.

Proč sádru brousit? Širokou špachtlí jí musím udělat rovně a netřeba nic brousit. Je to nejlevnější klasika. Též lze použít šlehaný tmel.

Penetrace je kvůli savosti, ne kvůli drženi omítek. Pokud se zeď vyspravuje, vznikají různě savé plochy a pak po vymalování je poznat opravená místa. Co se týče sádry, tak záleží na velikosti opravy. Sádra se při sesychání propadá a vzniká prohlubeň. Je lepší použít tmel, dát ho víc a přebrousit. Vše je ovšem na rozhodnutí majitele. Udělat věci pořádně a připlatit si pár korun a nebo to udělat tak nějak s tím, že ono to nějak dopadne a snad to bude fungovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru