Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Komín na chajdu

Dobrý den,
máme chajdu 5,3 x 3,6 x 2,5 metru. Cca 48 kubíků. Jsem tam dost omezený výškou. Při použití 3 m komína bude komín metr nad střechou. Při použití 4m komína už budeme vypadat jako meteo stanice.
Budeme pořizovat kamna THORMA BOZEN nebo THORMA MILANO II. Obojí mají vývod dozadu, výkon okolo 5kW a 120mm průměr kouřovodu.
Moje otázka zní. Bude lepší pořídit komín s průměrem 180 v délce 3 m nebo raději komín s průměrem 160 mm a délce 4 m?
Děkuji za rady
Tom

Předmět Autor Datum
Proč na 120ku pořizovat 180ku:-) Stačí 130ka,délku doporučuji min 4.5Metru
E250TD 20.11.2016 15:26
E250TD
Já mám komín 5m od země (3,5m učiná vyška) a pruměr 150mm a používam klapku. Je ale pravda , že mám…
jendad 20.11.2016 17:50
jendad
Zdravím Kamna Thorma Kerpen a jejich odvozeniny se sklem a sníženou šachtou jako např. Milano 2, Boz…
PETR M. 20.11.2016 19:07
PETR M.
Pro případ že by jste chtěl užít kouřovod ve funkci komína můžete pořídit kamna Verona TOP (obdobné… poslední
PETR M. 20.11.2016 19:16
PETR M.

Já mám komín 5m od země (3,5m učiná vyška) a pruměr 150mm a používam klapku. Je ale pravda , že mám kamna s nízkým nárokem na tah a jenom jedny dvířka (bezroštové topeniště) . Měl jsem petry a ty mě dost zakuřovali. Takže vyběr kamen je dost duležitý. Mám podobná kamna jotulum f 602. Asi nejlepší by byl pro vás komín s funkcí kouřovodu , tam ale potřebujete kamna s horním odkouřením.

Zdravím
Kamna Thorma Kerpen a jejich odvozeniny se sklem a sníženou šachtou jako např. Milano 2, Bozen, Merano, Meran, Verona, jsou kamna obecně "nenáročná na tah". Čili komín s účinnou výškou nižší než 5 m bude fungovat také,(oficiálně se ale musí doložit výpočtem že vyhovuje) komín 3m nebude problém, pochopitelně můžete-li udělat vyšší např. 4m nic tím nezkazíte. Průměr komínu je pro tuhá paliva minimálně stanoven na 140 mm, i ten v tomto případě postačí, vzhledem ale k požadavkům výrobce udělejte alespoň 150 nebo 160mm stoosumdesátka je zbytečná...
Co se týká pokuřování peter obecně, záleží "jaké" jsou to petry a jakým stylem a palivem se v nich topí. Ideální je aby kamna měla i sekundární přívod vzduchu styl topení přizpůsobit palivu tzn. uhlí doporučené pro petry je ořech 1 hnědé či mix. (hnědé + přídavek černého) odhořívání shora, brikety dřevo klasicky přikládáním,nastavení klapek přizpůsobit stylu topení pak problém s kouřivostí nebude.

Pro případ že by jste chtěl užít kouřovod ve funkci komína můžete pořídit kamna Verona TOP (obdobné jako Milano) s horním vývodem, kamna jsou vzadu vybavena dvěma vzduchovými průduchy jež lze napojit na rozvod teplého vzduchu např. do sousední místnosti, což asi nevyužijete nicméně...viz.

https://www.krbova-kamna.com/thorma-verona-b-top-c erny-p.html?utm_source=heureka&utm_campaign=thorma -verona-b-top-cerny

Tyto verze jsou vyráběny na základě požadavku ruského trhu, ale koupit se dají již i u nás.
Otázkou je, zda se kouřovod ve funkci komína vzhledem k ceně kamen " finančně oplatí" pro bezproblémovou funkci je třeba aby byl totiž z nerezu což vyjde dráž...(byť zase nebude dlouhý= nižší cena) Pro účel chatky by bylo asi vhodnější pořídit levnou komínovou stavebnici při vaší výšce za pár tisíc anebo postavit klasický komín z plných červených pálených cihel bez vložky.
Jen podotýkám že vhodným palivem pro zamýšlená kamna je dřevo + zejména na prodloužení výkonu anebo přez noc hn. uhelné brikety, lze topit i dalšími palivy, výhodou je možnost zbavovat popel za uzavřených dvířek (pohyblivý rošt)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru