Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hořčíková anoda

Zdravím
MOhl by mi prosím někdo vysvětlit, na co je v bojleru anoda? Je to proti oxidaci, ale nechápu, co tam oxiduje? Vždyť bojler je uvnitř smáltovaný,ne?

Uvádí se, že životnost anody je cca 2roky. Bojler používáme 3 roky, je možné, že už je bojler na odpis?(chápu, že je nutno se přesvědčit).

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Smaltované bojlery sice (prý)jsou, ale na životnosti to moc poznat není a po 3 letech už nelze být n… poslední
neruda 11.11.2016 17:50
neruda

Smaltované bojlery sice (prý)jsou, ale na životnosti to moc poznat není a po 3 letech už nelze být nikdy překvapen, když prorezne a začne téct. Může to trvat třeba ještě 5 let, ale také mi už prorezl(Dražice - tedy žádný noname šmejd za pár tisícovek) těsně po záruce. To je holt ten pokrok.
Se slzou v oku vzpomínám na bojler, který jsme pořídili v roce 1978 a s jednou výměnou termostatu používali do roku 2005. Neprorezl, ale začal téct kolem příruby s topným tělesem - povolilo těsnění. A pokud vím, tenkrát se nesmaltovalo. Ale ten bojler nevážil 40 kilo a zřejmě se na nádobu nepoužívala nejpodřadnější recyklovaná ocel. Já hlupák, hlava děravá(co jmen už jsem si dal...), místo abych vyměnil těsnění, ohromením jsem zavrávoral jaké že jsou to dnes moderní technologie, kdy se i bojlery zevnitř smaltují - no to přeci musí vydržet věky, a vyměnil starý bojler za ten zázrak. A od té doby už v průměru co 6 let měním...
Ale na druhou stranu, kampak bysme došli, kdyby se životnost výrobků počítala na desítky let, že? To bysme tu perspektivní kapitalistickou společnost pravdy a lásky nikdy nevybudovali.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru