Předmět Autor Datum
Na 99% nie. Ale zalezi co za stare kable tam su. Ak je to hlinik, v ziadnom priapde, ak je to dvojvo…
Matfej 01.11.2016 19:43
Matfej
Ty jsi asi neviděl ty fotky, že...
jirka44 01.11.2016 19:54
jirka44
Matka zem, tak to som nevidel ::):-D No myslim e nie je o com, jendoznacne to treba komplet vymenit,…
Matfej 01.11.2016 20:01
Matfej
lebo toto uz hranici vylozene s nebezpecnestvom poziara a s ohrozenim zivota. Na to jste přišel jak…
ms 01.11.2016 21:04
ms
No ako, ved sa pozrite na ten lankovy vodic ako PEN. Nemusim snad pisat, ake nebezpecne je preruseni…
Matfej 01.11.2016 21:23
Matfej
Na takovéhle dotazy dávám univerzální odpověď: Když se na to musíš ptát, nech to udělat někomu, kdo…
Yarda 01.11.2016 21:35
Yarda
Je to klasicky postaru kde je zem spojená s nulákem. A fungovalo to X let, já bych se toho nebál.
Cat 01.11.2016 21:41
Cat
No. Pokud teď mají byt holý, nezařízený, bez nábytku, koberců a záclon, tak tam mohou snadno rekonst…
Yarda 01.11.2016 21:52
Yarda
Myslím, že nemáte tak špatnou elektroinstalaci - jsou použity ploché lankové Cu vodiče, přilepené na… poslední
mirektatra 02.11.2016 06:06
mirektatra

Na 99% nie. Ale zalezi co za stare kable tam su. Ak je to hlinik, v ziadnom priapde, ak je to dvojvodicova med, v ziadnom pripade. Jedine vyhovuje trojvodic med a dimenzia podla zatazenia, obvikle 1,5 na svetlo, 2,5 na zasuvky, pripadne 4 na sporak.

No ako, ved sa pozrite na ten lankovy vodic ako PEN. Nemusim snad pisat, ake nebezpecne je prerusenie PEN vodica v sustave TN-C. Ak takto vyzera jedna zasuvka, ako na tom budu dalsie ? Ci co, mam napisat ze to je v poriadku ? Vy by ste sa podpisali pod to, ze moze to tak byt ? Podla mna to nezodpoveda ani norme, podla ktorej to bolo robene a teda je nesposobile na prevadzkovanie. Take silne tvrdenie ale nemozno povedat len tak od stola a z jedeho nejasneho obrazka. To by bolo treba prejst celu instalaciu a zmerat impedancie a ked tak pozerem na tie vodice tak aj izolacny odpor. Kto vie, mozno by sa ukazalo ze je to TIP-TOP a netreba to menit a dotahovat skrutky dalsich 40 rokov :D . Ale ten lankovy vodic, no nepaci sa mi. V miestach kontaktu so skrutkami sa to moze zacat hriat a ak sa odpali na koliku, tak je to pruser.

Cize neviem ci ma zmysel sa teraz natahovat na tom,ze preco si myslim alebo si nemyslim, ze je to zivot ohrozujuce. Mozno nie je, mozno som pouzil silne slova, ale pointa ostava ta, ze toto NEMOZNO za ziadnych okolnosti pouzit na nove okruhy. Ak niekto tvrdi opak, je to nebezpecny clovek. Racej to potom nechat tak, nech sa to nerozsype a kludne to uchovavat pre buduce generacie.

No. Pokud teď mají byt holý, nezařízený, bez nábytku, koberců a záclon, tak tam mohou snadno rekonstruovat elektriku, Ten bordel po zasekávání a zadělávání kabelů snadno uklidí. Až si tam všechno nastěhují a zjistí, že tady k posteli by se hodila zásuvka a tenhle vypínač by měl být spíš támhle a tenhle jistič neutáhne sporák, tak to bude s tím předěláváním horší. Tak by jim měl někdo, kdo se v tom vyzná poradit teď.

Myslím, že nemáte tak špatnou elektroinstalaci - jsou použity ploché lankové Cu vodiče, přilepené na zeď a přeštukované. Je to lepší a novější řešení, než lišty, nebo hliníkové rozvody. (Takové vodiče se dělaly i z Cu plechových pásků, které se pro svorky zkroutily do trubičky a připojily). Věřím, že vpohodě vyhoví jak průřezy a jištění, tak předepsané odpory vodič a další hodnoty. Omezením je nemožnost použití (pouze) DOPLŇKOVÉ OCHRANY - proudového chrániče, který bych v případě častého výskytu nehlídaných dětí, jednoznačně doporučil.

Zvažte svoje finanční a časové možnosti a porovnějte současný stav s tím, jak si představujete ideální umístění vypínačů a zásuvek, až budete nastěhováni. Pokud se výrazně liší od současného stavu a pokud na to máte prostředky a čas, vyměňte instalaci za novou - tedy nechte vyměnit a ZREVIDOVAT. Děláte to pro sebe a jednou /nedejBože dvakrát/ v životě :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru