Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bojler, vodaren, expanzka a poistny ventil

Zdravim,

Chcem sa opytat na spravnost riesenia:

Mam domcek, pri nom studnu, cize zdroj vody bude nejaka domaca vodaren (asi tam dam elektronicky tlakovy spinac - Brio MT2000 alebo podobne) .
Tato vodaren bude v pivnici. Koli tepelnym stratam chcem dat ale bojler do kupelne, nech mi to tam permanentne vyhrieva stratami.
Otazky:
Mozem dat pretlakovy bezpecnostny ventil na privod studenej vody do bojlera aj do pivnice ? Bol by na rovnakom potrubi, ale koli moznemu odkvapkavaniu by mu tam asi bolo lepsie . Prave ma napadlo ze asi nie, lebo nemoze byt medzi nim a bojlerom uzatvaracia armatura a ta musi byt na stene pri bojleri koli vypustaniu, takze toto teda odpada, odpovedal som si sam, Spravne ?

Dalsia vec je teda ako zabranit kvapkaniu, pouzivaju sa expanzne nadrze. Nemoze jej funkciu prebrat tlakova nadoba pri cerpadle ? Aj tak ju tam chcem dat (aj ked bude napr. to brio, aby mi to nespinalo casto). Aku velku ?
Ak by napriek tomu bezpecnostny v. kvapkal, mam v jeho blizkosti odpad na ktory sa hadicou viem napojit. To pre istotu aj tak bude spravene, keby ze prerazil.

Bude to takto dobre ? Za cerpadlo este dam v pripade potreby (vytlak cerpadla vyssi ako tlak bezpecnostneho) redukcny ventil.

Cerpadla som montoval, ale v inych aplikaciach, preto sa potrebujem trocha usmernit v oblasti bojlerov a pripravy TUV. Uz fyzicky psopajat armatury nie je pre mna ziaden problem, robil som s tym roky.

Dakujem za rady,

Mato

Předmět Autor Datum
Bezpečnostní ventil je současně zpětná klapka, tedy přetlak z bojleru nedojde k nádrži u čerpadla. V…
kejki 11.10.2016 09:39
kejki
Dobre teda, tak nebudem nad tym nejak specialne uvazovat, odvediem vodu do odpadu a hotovo. Predajca…
Matfej 11.10.2016 09:54
Matfej
U malé tlakové nádoby i při malém odběru klesne tlak velmi rychle. Je levná (kolem 1200,-), taky o t… poslední
kejki 11.10.2016 11:25
kejki

Bezpečnostní ventil je současně zpětná klapka, tedy přetlak z bojleru nedojde k nádrži u čerpadla. Vyřešte kapání napojením na odpad, současně je u kvalitních typů jako myjava potřeba jednou za měsíc protočit ovladač ventilu kvůli správné funkci. Kombinace presostatu a tlakové nádoby je zbytečná, pokud je nádoba, stačí čistě tlakový spínač.

Dobre teda, tak nebudem nad tym nejak specialne uvazovat, odvediem vodu do odpadu a hotovo.
Predajca nam zvykol odporucat k prescontrolu namontovat aj malu tlakovu, zvlast ked su male odbery (wc, umyvadlo. Ale uz nepovedal ze aku malu :) Neviem ci sa na to vykaslat, alebo tam nieco dat. Vsimol som si,ze pri obmedzenom prietoku mi cerpadlo periodicky spina. Cize keby som si siel umyt ruky do kupelky tak pri slabsom prietoku mi bude pulzovat tok vody (urcite chapete jak myslim) a co je horsie aj spinat cerpadlo. Tomu potrebujem zabranit. Elektronicky prescontrol chcem hlavne koli spolahlivosti a tomu,ze maju aj ochranu chodu na sucho. Tiez nepotrebuju tak velku tlakovku.

U malé tlakové nádoby i při malém odběru klesne tlak velmi rychle. Je levná (kolem 1200,-), taky o tom přemýšlím, ale použitelná v situaci, kdy nemám sigma pumpu, ale čerpadlo za 1000,- Kč. Podívejte se na kompletní vodárny, které se prodávají v nízké cenové hladině - 25 l nádoba, tlakový spínač a je to. A co odchází? Ne to čerpadlo, ale spínač a kondenzátor kvůli vlhku a horšímu provedení. Tedy alespoň tak mi to bylo řečeno opravářem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru