Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Závada na plynovém kotli Ariston clas 24 CF

Dobrý den,
mám kotel Ariston clas 24 CF u kterého nejde spustit okruh topení. Otočením ovladče se nastaví požadované stupně teploty vody, ale kotel nezapne ani čerpadlo, ani ventilátor a tudíž ani nezapálí plyn, zkrátka mlčí. Ohřev teplé vody funguje, funkční je i fce komfort, která udržuje v sekundárním výměníku teplou vodu, automatické odvzdušnění také funguje a co je nejpodivnější, funkční je i modul Kominík, kdy kotel zapne na 10 minut naplno, topení ohřeje radiatory a vypne po těch 10 minutách, při tom je snadné pozorovat i správnou funkci trojcestného ventilu. Žádnou chybu ani poruchu kotel nehlásí. Ke kotli nejsou připojeny žádné periférie v regulaci a je používán v manuálním režimu. Protože mám ještě jeden kotel stejný, vyměnil jsem i obě desky ovládání a některé kabely a problém je stále stejný. Jsem už v koncích. Poradí mi někdo?
Děkuji

Předmět Autor Datum
Nečeká ten kotel na povel z prostorového termostatu? Třeba jsou jen vybité baterie, v tom termostatu…
iconek 04.10.2016 21:37
iconek
Dobrý den, děkuji za reakci. Vaše úvaha je asi správná. Ke kotli nemám připojené žádné prostorové či…
Alexandr Hlavsa 05.10.2016 06:54
Alexandr Hlavsa
Ano, tato klema nahrazuje prostorový termostat. Osobně si ale myslím, že s termostatem budete mít ko…
iconek 05.10.2016 17:55
iconek
Dobrý den, prostorový termostat nemám připojen, protože z 90% topíme dřevem v krbových kamnech a kot…
Alexandr Hlavsa 06.10.2016 08:27
Alexandr Hlavsa
Nedávno jsem zprovozňoval toto: sada-bezdratove-programovatelne-termostaticke-hlavice-eq-3-max-start… poslední
iconek 06.10.2016 20:17
iconek
Tento kotol síce nepoznám, ale kotol sa nespúšťa nastavením teploty vody, ale teploty miestnosti. Zá…
čitateľ 04.10.2016 22:18
čitateľ
Dobrý den, prostorový termostat ke kotli připojen není, spouští se nastavením teploty otopné vody. M…
Alexandr Hlavsa 05.10.2016 07:03
Alexandr Hlavsa
Už je to asi jasné, nepokazil sa, je to nová inštalácia. Zrejme si tie termostaty pôvodní majitelia…
čitateľ 05.10.2016 08:13
čitateľ

Dobrý den,
děkuji za reakci. Vaše úvaha je asi správná. Ke kotli nemám připojené žádné prostorové čidlo, ale už asi vím, kde je problém. Podrobně jsem asi po sté díval na elektrické schema kotle a na svorkovnici k periférním regulacím je pozice prostorového termostatu zony 1 překlemovaná. To na mém kotli určitě není, protože jsem vyndaval odstřihnuté vodiče. Ověřit si to bohužel mohu až v pátek, protože jsem mimo domov. Dám vědět, jak jsem dopadl.
Poprvé jsem použil trochu s nedůvěrou virtuální poradny a jsem mile překvapen.
Děkuji

Ano, tato klema nahrazuje prostorový termostat.
Osobně si ale myslím, že s termostatem budete mít komfortnější vytápění a ušetříte za plyn.Už jen z toho důvodu, že se neřídíte teplotou vratné vody z radiátorů, ale podle teploty pokoje.Další možnosti jsou v nastavení útlumu topení (práce, spánek). :beer:

Dobrý den,
prostorový termostat nemám připojen, protože z 90% topíme dřevem v krbových kamnech a kotel je využíván především na teplou vodu. Loni jsme pustili topení na plyn snad jen pětkrát.
Dovolím se Vás touto cestou zeptat na jiný problém. Máme firemní patrový dům o dvou bytových jednotkách 4+1. Přízemí je využíváno k drobné výrobě, v patře bydlel majitel, který se nyní odstěhoval a nahoře bude zatím jenom jedna kancelář. Kotel je v přízemí a topí celý dům, je za zenitem životnosti. Poptal jsem rozdělení topení na da okruhy a instalaci dvou kotlů s průtokovým ohřevem TUV, protože kopelny využívány nebudou a v kuchyni je TUV elektrika. Topenář mi doporučil výměnu původního kotle za nový a zdarma a instalaci regulačních ventilů na radiátory řízených přes PC. Co si o tom myslíte?
Děkuji za odpověď

Dobrý den,
prostorový termostat ke kotli připojen není, spouští se nastavením teploty otopné vody. Měnil jsem kotel stejného typu za mladší, který jsem velmi výhodně koupil od instalatéra, který měnil kotle v bytovce po výměně oken za plastové, kdy majitelé museli měnit konvenční kotle za turbokotle. Starý jsem si nechal na náhradní díly. Kotel jsem koupil za 6 tisíc kč a je 3 roky starý, můj 8 let. Ceny ND, sekundární výměník 2 500 kč, primární 4 500 kč, řídící deska 6 500 kč, čerpadlo 4 000 kč atd. Na problém jsem už asi přišel, ověřím v pátek až se vrátím domů. Nemám překlemovanou svorkovnici periférních regulací dle el. schematu. Nevěnoval jsem tomu pozornost, protože ji můj kotel nepoužívá a poradna pomohla nasměrovat problematiku.
Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru