Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem JAWA 21 - nejde nastartovat

Malou kompresí bych se zatím nezabýval. Po výměně kroužků, to vždy netěsní až do doby, než se zajedou. Nižší komprese na nastartování nemá podstatný vliv, snad jen kdyby tam kroužky nebyly vůbec, nebo byl děravý píst. -- karburátor: pokud jde benzín do plovákové komory, plovák ho udržuje ve správné výšce, benzín samovolně nepřetéká, jsou čisté kanálky ke tryskám a čisté trysky, volnoběžná i hlavní, závadu v karburátoru bych nehledal. Snad jen ještě, zdali není spadlá jehla šoupátka. Pokud je vše v pořádku, motor musí nasát. Na nové nebo dokonale očištěné svíčce nemusí být benzín ani vidět. To je lépe vidět na staré svíčce. Ani na prstu to nemusí být výrazné, benzínu je malé množství. Čekal bych spíš, že je motor pokusy, zvlášť vstřikováním benzínu do válce nebo málo účinným zapalováním "uchlastaný" V tom případě vyndat svíčku a bez přidání plynu to kousek tlačit. Pokud to nepomůže, hledal bych v zapalování.
Odtrh, asi půl milimetru. Do otvoru pro svíčku zasunout hloubkoměr posuvného měřítka (v nouzi poslouží i špejle) a motorem pomalu otáčet ve správném směru. Asi 1,6 mm (?) před horní úvratí by mělo dojít k odtrhu kontaktů. Pro vlastní nastartování nemá velká přesnost vliv. Tím je základní nastavení v pořádku. Motor musí chytit. Stále nechytá? Tedy: Kondenzátor, kontrola v domácích podmínkách je nejitá, raději vyměnit. Zapalovací cívka: I když hází jiskru, neznamená to ještě, že je dobrá. Vyzkoušet třeba s vypůjčenou a dobrou od kamaráda. Hází jiskru s jinou cívkou a nechytá? Už to začíná být divné, asi špatná konstelace hvězd :-).
Můžeme jít ještě dál, i když už do nepravděpodobností. Cívka napájející zapalování může mít závitový zkrat. Potom může sice zdánlivě zapalování fungovat, ale jiskra nemá dostatečnou energii. Izolace kladívka může být nedostatečná, také slabá jiskra. Špatné zoxidované, vodivé spoje. Jestli si to dobře pamatuju, tak: Rotor magneta je orientován do správné polohy ke klice pomocí klínku. Vačka je zajištěna vůči rotoru výstupkem a zářezem. (nebo tak nějak, už jsem to dlouho neviděl). Setkal jsem se kdysi u známého, že klínek nebyl na svém místě a rotor byl vůči klice pootočený. Ale současně byla pootočená vačka vůči rotoru, původní majitel se asi snažil závadu vykompenzovat vytvořením nové. Tím byl zajištěn odtrh ve správném čase, ale magnety v rotoru nebyly ve správné poloze vzhledem k cívce. Jiskra sice byla, ale neměla dostatečnou energii. To už je extrém, ale kdo ví... Pokud se ti ani tak nepodaří fichtla rozpohybovat, tak ho zahoď, napíšu kam ho máš vyhodit.:-D8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny