Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Soustruh na kov na dřevo

Zdravím, bez jakýchkoli zkušeností bych rád zkusil soustružení dřeva (později i kovu). Hned zkraje mám dotaz, zda lze bez problémů používat soustruh určený na kov i k soustružení dřeva.

Měl bych si raději zaplatit nějaký kurz, nebo to půjde i podle internetu?

Předmět Autor Datum
To víte, že to půjde i podle internetu... začněte třeba zde: www.domaci-soustruzeni.czNa soustruhu n… nový
bsa 22.08.2016 20:10
bsa
Díky. nový
qdj 22.08.2016 21:44
qdj
Matko rozsvit,tak si ho přikryje igeliťákem. nový
oldo 18.08.2018 13:01
oldo
podle "internetu" se da i operovat srdecni chlopen.... nový
Sáček 23.08.2016 11:30
Sáček
Tady jde spíše o pravděpodobnost, s jakou dojdu v určitém čase k uspokojivým výsledkům. Troufám si t… nový
qdj 23.08.2016 11:41
qdj
Na takovéto domácí soustružení to stačí... nějaký ten pokus a omyl k tomu. S tou chlopní jste kapáne… nový
bsa 23.08.2016 12:24
bsa
Dobrý den,jde cokoli,ale jak zde již někdo píše,soustruh na kov je velice přesný stroj se zaškrabaný… nový
Lubomír 18.08.2018 14:39
Lubomír
Jde to i na samotě bez elektřiny watch nový
miroslav 20.08.2018 11:35
miroslav
Dobrý den,vidíte,že když je talent,tak jde všechno,jenže tento šikovný děda má už stroj moderní CNC.… poslední
Lubomír 20.08.2018 12:15
Lubomír

Dobrý den,jde cokoli,ale jak zde již někdo píše,soustruh na kov je velice přesný stroj se zaškrabanými plochami,které se stále musí mazat,aby se nevydíraly a neubývalo na přesnosti,tudíž co je od oleje k tomu se vše lepí,takže všechen dřevěný odpad jemějšího zrna ulpívá na stroji.Jde to,ale musíte vše rozmyslet,znám lidi,kteří na kovosoustruzích točí leta dřevo,ale není to pravá dřevosoustružnická práce.Čas od času na kovosoustruhu také vysoustružím nějaké držadélko ke krbovému nářadí,ale jen opravdu v malém množství.Z dřevosoustružení je neskutečné množství prachu a dřevěných šponek,které létají po celé dílně,tento prach je pak naprosto všude,chce to odsávání.
Někdy před více než třiceti lety jsem si dřevosoustruh vyrobil,něco podobného co se dnes prodává,ale můj byl bytelnější s pořádným motorem,soustruh jsem asi před pěti lety vyhodil do kovošrotu,pro nemoc jsem to nezvládal.Tento soustruh však pracuje jinak,na suportu jen opěrka tvaru písmene T pro dláto ,žádné kličky,ale vlastní ruce a v nich soustružnické dláto,je to krásná tvůrčí práce,vůně dřeva má své kouzlo,ale binec.Nejlépe oddělenou místnost kde by soustuh stál,pokud toho chcete dělat více tak odsávání a respirátor,protože ve finálce posledního broušení před konečným leštěním a napouštěním mořidly,oleji či laky je všude mnoho mikroprachu,který vdechujete,jednou za čas to plíce snesou.
Dále potřebujete soustružnická dláta,základní tvary jsem koupil v železářství,ale později přišlo vymýšlení nových tvarů a urychlení práce,tak návštěva kovošrotu kde jsem našel staré pilníky na kov a z nich vyrobil další tvarová dláta,stačí jen bruska,nepřepálit materiál,dláta jsou pak OK,a dlouho vydrží ostrá.
Další věc je mít dřevo ke zpracování,není to tak jednoduché.Dřevo musí mít určitou vlhkost,příliš vlhké později praská,přeschlé se špatně opracovává a neskutečně práší.Nejlepší jsou dřeva tvrdá,co jsem soustružil,tak krásné kresby měla dřeva z ovocných stromů ,jabloně,hrušně a švestky.Párkráte jsem soustružil i z buku nebo dubu,také krásná práce.
Dřevosoustružení je řemeslo při kterém nikdy nevyrobíte dvě stejné věci,každý výrobek nese svoji originalitu kresby dřeva.
Pokud vás to chytne a půjde práce od ruky,tak máte o krásnou zábavu postaráno,přeji hodně ůspěchu při kutění.:-)

Dobrý den,vidíte,že když je talent,tak jde všechno,jenže tento šikovný děda má už stroj moderní CNC.Nemám uložen odkaz,ale někde je na netu video z asijské tržnice,tam chlápek sedí na zemi,prkýnko v něm dva zahnuté hřebíky,mezi nimi polínko.Jednou bosou nohou drží pkýnko s obrobkem,druhou nohou s polínkem mezi hřeby točí tam a zpět v ruce dlátko a soustruží svícny.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru