Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprav omítek, nahození jádrové omítky na starou

Zdravím. Potřeboval bych poradit ohledně opravy starých omítek. Menší čísti už jsem opravoval a zjistil jsem že pokud například přeženu sílu finálního štuku začne to praskat a proto bych se chtěl podobným problémům vyvarovat jelikož mě čeká oprava celé zdi.
Stará zeď je kompletně oškrábaná, ale až do omítky ocelovým kartáčem upnutým k vrtačce (jinak to nešlo ta barva držela nehorázně), takže je hrbolatá +/- 5mm. Původní jádrová omítka drží, není na poklep dutá a není klasicky písková jak jsem viděl jinde. Už jsem viděl klasickou pískovou, má nažloutlou barvu a pouhým přejížděním prstem se drolí až na cihlu. Omítka, kterou chci zpravovat je našedlá moc se nedrolí a drží. Teďka by mě zajímal optimální postup jak zeď připravit na vápenný štuk.

1. možnost:
- napenetrovat
- natáhnout vápenný štuk ve více vrstvách
- finální vrstvu zatočit
> Tady bych měl strach že pokud bude na některých místech větší nerovnost a štuk bude mít větší tloušťku tak při vysychání popraská.

2. možnost:
- napenetrovat / nebo jen namočit a zbavit se prachu (postříkat vodou)
- uložit omitníky o tloušťce 5mm
- nahodit novou omítku na tu starou (Unimalt (žlutý) s pískem, řidší konzistence
- stáhnout
- po vyschnutí už vápennou omítku ve dvou vrstvách
- finální vrstvu zatočit
> Tato možnost je pracnější, ale měl bych z toho lepší pocit že to vydrží, navíc bych srovnal stěnu jako celek pomocí omitníku než se snažit stěnu vyrovnat pouze štukem
U čeho si nejsem jistý je penetrace kdy ji vážně použít a kdy ne.

Má nějaká možnost vůbec šanci na úspěch?

Diky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
napenetrovat Jedině vodou s troškou vápna zedˇpořádně namočit, aby štuk hned nezprahnul. Na současn… poslední
čumil_old 18.08.2016 10:26
čumil_old

napenetrovat

Jedině vodou s troškou vápna zedˇpořádně namočit, aby štuk hned nezprahnul. Na současnou penetrační mánii by měla být diagnoza a léčení.
Starý barák, přiblížit se tehdejším postupům. Na každém druhém "odborně" opraveném starém domě se loupe venkovní štuk díky moderním materiálům, nátěrům a penetracím. Povrch se uzavře a vnitřní vlhko co tam vždy je se tlačí ven a nemůže.
Takže za mne: míchat si štuk sám bez chemie. Nechat pár dní vyzrát. Musí proběhnout zpětná přeměna vápna Ca (OH)2 na Ca CO3 vápenec.
Dneska chtějí všichni všechno hned, ovšem stará pravda zní: hned se ani pes nevy*ere.
Ovšem já jsem stará konzerva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru