Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprav omítek, nahození jádrové omítky na starou

Zdravím. Potřeboval bych poradit ohledně opravy starých omítek. Menší čísti už jsem opravoval a zjistil jsem že pokud například přeženu sílu finálního štuku začne to praskat a proto bych se chtěl podobným problémům vyvarovat jelikož mě čeká oprava celé zdi.
Stará zeď je kompletně oškrábaná, ale až do omítky ocelovým kartáčem upnutým k vrtačce (jinak to nešlo ta barva držela nehorázně), takže je hrbolatá +/- 5mm. Původní jádrová omítka drží, není na poklep dutá a není klasicky písková jak jsem viděl jinde. Už jsem viděl klasickou pískovou, má nažloutlou barvu a pouhým přejížděním prstem se drolí až na cihlu. Omítka, kterou chci zpravovat je našedlá moc se nedrolí a drží. Teďka by mě zajímal optimální postup jak zeď připravit na vápenný štuk.

1. možnost:
- napenetrovat
- natáhnout vápenný štuk ve více vrstvách
- finální vrstvu zatočit
> Tady bych měl strach že pokud bude na některých místech větší nerovnost a štuk bude mít větší tloušťku tak při vysychání popraská.

2. možnost:
- napenetrovat / nebo jen namočit a zbavit se prachu (postříkat vodou)
- uložit omitníky o tloušťce 5mm
- nahodit novou omítku na tu starou (Unimalt (žlutý) s pískem, řidší konzistence
- stáhnout
- po vyschnutí už vápennou omítku ve dvou vrstvách
- finální vrstvu zatočit
> Tato možnost je pracnější, ale měl bych z toho lepší pocit že to vydrží, navíc bych srovnal stěnu jako celek pomocí omitníku než se snažit stěnu vyrovnat pouze štukem
U čeho si nejsem jistý je penetrace kdy ji vážně použít a kdy ne.

Má nějaká možnost vůbec šanci na úspěch?

Diky.

Předmět Autor Datum
1. Krucinál, proč všichni všechno penetrují, to je mor, to není už ani móda! :)) Když to nedrží, pen… nový
Rce 18.08.2016 01:24
Rce
Ahoj, existují jednovrstvé omítky, které jsou původně určené na omítání pórobetonu a betonu(např. P… nový
kuchtik00 18.08.2016 06:42
kuchtik00
napenetrovat Jedině vodou s troškou vápna zedˇpořádně namočit, aby štuk hned nezprahnul. Na současn… poslední
čumil_old 18.08.2016 10:26
čumil_old

1. Krucinál, proč všichni všechno penetrují, to je mor, to není už ani móda! :)) Když to nedrží, penetrace to nezachrání, když to drží tak není důvod penetrovat. Penetrace má vytvořit adhezní můstek, tady není potřeba. Místo penetrace to hezky smetáčkem očistit od prachu a namočit. Nacákat zednickou štětkou hojnost vody. Šmitec.

2. 5 milimetrů nerovnosti by měl štuk ustát, když praská, je moc rychle vyschlý (avšak ne vytvrzený), místo penetrace nadraka pořádně nacucat podklad. Nebo jestli mícháš si štuk sám, tak je moc mastný (má moc vápna), případně hlinitý písek.

Určitě je blbost přihazovat další vrstvu omítky. Chceš-li novou celou omítku, omlať to až na cihlu. Osobně, IMHO, bych naplácal jemnou vnitřní instantní maltou jen veliké džuzny (pochopitelně řádně nacucané). Po ztvrdnutí natáhl štuk.

Ahoj,

existují jednovrstvé omítky, které jsou původně určené na omítání pórobetonu a betonu(např. PCI HK02, KVK 0330...). Takhle jde udělat ta srovnávací vrstva do omítníků, zvládne to i 12mm v jednom kroku, jde to i přímo zatočit a nechat tak (zrnitost do 0,6-0,7mm), ale není problém to ani po vyschnutí klasicky přeštukovat (některé štuky jsou jemnější, zrnitost do 0,5mm). Pokud nevadí trošičku hrubší povrch, udělal bych srovnávací vrstvu, nechal zaschnout a stejným materiálem "oštukoval" - jde o to, že různě silné vrstvy různě rychle schnou a je opruz to filcovat.

Penetrace je zbytečná, oprášit, namočit.

napenetrovat

Jedině vodou s troškou vápna zedˇpořádně namočit, aby štuk hned nezprahnul. Na současnou penetrační mánii by měla být diagnoza a léčení.
Starý barák, přiblížit se tehdejším postupům. Na každém druhém "odborně" opraveném starém domě se loupe venkovní štuk díky moderním materiálům, nátěrům a penetracím. Povrch se uzavře a vnitřní vlhko co tam vždy je se tlačí ven a nemůže.
Takže za mne: míchat si štuk sám bez chemie. Nechat pár dní vyzrát. Musí proběhnout zpětná přeměna vápna Ca (OH)2 na Ca CO3 vápenec.
Dneska chtějí všichni všechno hned, ovšem stará pravda zní: hned se ani pes nevy*ere.
Ovšem já jsem stará konzerva.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru