Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zatékalo, "menší" část omítky nad terasou odpadla, kolik by tak stála oprava?

Přemýšlím nad koupí staršího (1970) rodinného domu (cihlový) patrový. Nad vstupem na verandu (do domu) je balkon/terasa. Na čele této stavby (a možná po celém obvodu, nevím jistě ted) odpadla omítka a celkově to asi "zvětralo", především asi proto že podlahou terasy (střechou verandy) zatékalo nějakou dobu. Majitel to prý už "opravil" (asi skuliny zafoukal nějakou stavební pěnou, nevím) ale část omítky už opadla.
Posílám fotky, jak to tedka vypadá. Přemýšlím že daný dům koupím, ale chci se zeptat kolik by tak stála oprava? Majitel mi říká pár stovek, tomu moc nevěřím... viz fotky v odkazech:

IMG_1095.jpg
IMG_1096.jpg
IMG_1097.jpg
IMG_1098.jpg
IMG_1099.jpg
IMG_1106.jpg

Kolik by podle vás stála opravda (nejsem kutil, takže ne svépomoc, musel byh na to najmout nějakého řemeslníka)... Na kolik by to tak vyšlo?

Slyšel jsem že min 10 tisíc... Pokud by bylo nutní "oplechování" (nebo co, nevím, nerozumím tomu) tak i 30-40 tisíc Kč celá terasa...?

Předmět Autor Datum
Při vší úctě, zůstaňte radši v paneláku. Protože na baráku se musí něco opravovat furt.
jirka44 16.08.2016 16:34
jirka44
No to není moc konstruktivní názor :-). Můžete mi říct kolik by tak stála oprava tohoto řemeslníkem?
fdfdfdf 16.08.2016 16:38
fdfdfdf
Přece pár stovek. Současný majitel se vyzná, jistě toho levného řemeslníka doporučí.
karel 16.08.2016 16:42
karel
To je ironie ne? Znovu já se ve stavebnictví nevyznám... proto se ptám tady...
fdfdfdf 16.08.2016 16:50
fdfdfdf
Tady ale nikdo neví, kolik si ten řemeslník vezme za opravu. Tisíce, desetitisíce… O pár stovkách po…
karel 16.08.2016 16:52
karel
Naopak, toto je velmi dobrá rada! Cena řemeslníka záleží na mnoha okolnostech, zejména místních podm… poslední
touchwood 17.08.2016 10:45
touchwood
Pro kutila opravdu oprava za pár stovek. Nejdříve je ale nutné najít příčinu zatékání, takže podívat…
dejv111 16.08.2016 17:44
dejv111
Podle obrázku se zdá, že je tam pozink lemovka kolem terasy v mizerném stavu. Tam tudy asi teče. Dok…
čumil_old 16.08.2016 21:03
čumil_old
My jsme řešili přesně to samé s terasou pod níž je garáž. A přesně takhle jak píšete. Úplně přesně.…
Host123 17.08.2016 09:10
Host123
Ne, to "nezvětralo". Fest zatékalo, v zimě nacucaná omítka zmrzla a mráz to roztrhal - vidím typické…
Rce 17.08.2016 01:52
Rce
Ve stavebninách koupí hotovu maltu nebo omítku za cca 90 Kč za 25 kg pytel. Jak se na to dívám, jede…
dejv111 17.08.2016 09:16
dejv111
Podle fotek je na podlaze terasy nějaká asfaltová lepenka (IPA) v poněkud žalostném stavu. Je-li to…
touchwood 17.08.2016 10:27
touchwood

Pro kutila opravdu oprava za pár stovek. Nejdříve je ale nutné najít příčinu zatékání, takže podívat se na terasu a zjistit, kudy pouští voda. Podívejte se po prasklinách a přechodech mezi betonem (dlažbou) a plechem. Ty je nutné utěsnit - třeba střešním tmelem.
Cena za opravu řemeslníkem klidně může být několik tisíc. Musíte vybouchat nesoudržnou omítku, našpricovat, udělat šalunk, naházet omítku atd. Tu část pod balkonem (pod plechem) bych asi řešil XPS polystyrenem, a rožkem s perlinkou. XPS nalepíte pěnou.
A to mi neříkejte, že byste něco nezvládl sám! Vím, že nikdo neumí vše, ale zkuste se podívat na pár videí na youtube kolem zedničení a lecčemu se naučíte - odkoukáte. Pak si to nanečisto vyzkoušíte a uvidíte. Opravdu na tom skoro nic není, také jsem samouk a chce to jen zkoušet a mít chuť se něčemu naučit. :-)

Podle obrázku se zdá, že je tam pozink lemovka kolem terasy v mizerném stavu. Tam tudy asi teče.
Dokud se to neopraví, nemá cenu se zabývat odpadlou omítkou. A jestli dojde k opravě celé terasy, tak to bude výrazně dražší.
Osekat dlažbu, vyrovnat beton, lepenka v kýblu nebo folie či ipa s alu folií nová dlažba.
Zkus si spočítat jenom cenu materiálu podle cen ve stavebninách.

My jsme řešili přesně to samé s terasou pod níž je garáž. A přesně takhle jak píšete. Úplně přesně. Zatékalo tam skrz dlaždice, bylo to špatně oddizolované. Pak bylo vše ok. FInančně to bylo dost náročné, už jenom kvůli materiálu, protože terasa má přes 30m2. Ale od té doby klid.

Ne, to "nezvětralo". Fest zatékalo, v zimě nacucaná omítka zmrzla a mráz to roztrhal - vidím typické odchlípnutiny. Nejprve najít příčinu, bohužel nejsou snímky z vrchu terasy. Jestli to majitel "zafoukal" nějakou hmotou, třeba medvědím hovnem, může být skutečně opraveno. Po opravě má teprva cenu tam naplácat maltu. Budeš mít domek, nauč se to, odborných knížek na opravy domů je spousta. Kdybys na všechny prkotiny v baráku volal odborníka, bude tě to stát další dům. Sám si to opravíš za pár stovek. Nejprve zjistit, kudy tam teče, což bývá nejsvízelnější. Voda je mrcha a dovede konstrukcí téct i několik metrů, než se objeví na povrchu. O to větší škody mohou být na skrytých místech. Až budeš mít jistotu, že tam neteče, kup si instantní maltu v pytlu, rozmíchej podle návodu, vysoukej si rukávy a směle do toho. Neboj, na tom nic nemůžeš zkazit, když to bude nevzhledné, dá se to obrousit nebo otlouct. Musíš se to naučit.

Tohle je skutečně prkotina, časem narazíš (jako ostatně každý majitel domku) na daleko náročnější závady. Když se to naučíš sám opravovat, podstatně ušetříš.

Můj odhad za oplácání (nemusí být přesný, neznám rozsah poškození): Svépomicí: Max pětikilo za instantní maltu z Horního Bachu, tři-až čtyři hodinky práce (dle zručnosti), druhý den mazání na záda. Objednaným odborníkem: Minimálně 3 000,- za práci + 1 000,- za materiál, 1 500 za lešení, žebříky + dopravné + 1x svačina + 5x pivo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru