Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spárování vápence

Dobré dopoledne,
u staršího domu byla podezdívka z místního vápence - šutry "velikosti lidské hlavy". Teda myslím, že to je vápenec.
Původní spárovačka mezi šutry je už tak nějak úplně vydrolená, zejména tedy na zdi, do které nejčastěji buší déšť.
Čím to zaspárovat?

Rád bych něco trvanlivého, co za pár let zase nebude vydrolené. Na Internetu jsem našel spíš rady typu "prostě cement, písek, voda, udělej kaši a tím to zamaž" a to se mi moc nelíbí, evokuje mi to složením a vzhledem pár cm silný beton, který se po pár letech přece začíná vydrolovat. Přemýšlel jsem nad (flexibilním) lepidlem ale nevim.

Díky.

Předmět Autor Datum
Je to správně, cement, písek, voda. Tím se odjakživa spárovala kamenná podezdívka. Je třeba spárovat…
leo 02.08.2016 08:33
leo
No tak jo no. :-) cement s pískem 1:4 nebo jinak?
Moas 03.08.2016 11:32
Moas
Zdravím, koupil bych asi hotovou směs, např. betonový potěr jemný a bude klid. Mně se osvědčila znač…
trtr 04.08.2016 18:22
trtr
Zdravím, kdysi jsem někde četl velmi dobrou radu - do cementové malty pro spárování přidat trochu vá…
Jvíťa 04.08.2016 22:48
Jvíťa
Pánové, děkuji za postřehy. Penetrace mi docela zbylo z obkládání koupelny :), konkrétně ct17 - ta b…
Moas 05.08.2016 07:20
Moas
Zdravím, vápno možná přidat také můžete, ale já bych to nedával. Zkusit to ovšem na malém vzorku můž…
trtr 05.08.2016 09:08
trtr
Zdravím, o spárování kamene vápenocementovou maltou je více v knize " Úprava vnějších a vnitřních po… poslední
Jvíťa 05.08.2016 12:53
Jvíťa

Je to správně, cement, písek, voda. Tím se odjakživa spárovala kamenná podezdívka. Je třeba spárovat v takovém počasí, aby malta vysychala pomalu, případně během tvrdnutí ještě vlhčit. Pokud se zaspáruje za horka a na prudkém slunci, malta zprahne a pak se drolí. Flexibilní lepidlo je lepidlo, ne spárovací malta.

Zdravím, koupil bych asi hotovou směs, např. betonový potěr jemný a bude klid. Mně se osvědčila značka Maltop,viz.: http://www.stavomarket.cz/produkt/12070027-betonov y-jemny-poter-maltop-bpj-421-30-kg/.

Kdyžtak přidáte lžíci cementu navíc, aby to bylo více mastné, protože asi budete dávat více vody, než uvádí návod. Hlavně spáry vyčistit, ideálně rozmíchat trochu penetrace, či duvilaxu ve vodě a štecem nebo smetáčkem pěkně spáry natřít. Po zaschnutí ihned plnit spáry potěrem. Tož moje rada, jak bych to udělal já.:-)

Zdravím, kdysi jsem někde četl velmi dobrou radu - do cementové malty pro spárování přidat trochu vápna a v praxi jsem to vyzkoušel. Spárovací hmota je pak taková mastnější, lepivější, přilnavější a lépe se spojuje s podkladem. Ve výsledku je pak pružnější , nepraská a nedrolí se.

Pánové, děkuji za postřehy.
Penetrace mi docela zbylo z obkládání koupelny :), konkrétně ct17 - ta by šla použít?
To vápno přidat i do hotově koupené pytlované směsi a nebo to platí jen v případě, že si člověk sám doma míchá cement s pískem?

Zdravím, vápno možná přidat také můžete, ale já bych to nedával. Zkusit to ovšem na malém vzorku můžete tak i tak (cement přidávat mám vyzkoušeno, na cca 10 pěkných zednických lžic 1 lžíci cementu a pak máte směs na špric-pěkné tvrdá a přilnavá, toto platí když vytvářím špric z potěru; pak mám ještě vyzkoušenou maltu z omítkové směsi:-D) a pak se rozhodnout dále. Jinak google pod heslem spárování kamene poradí více, viz např zde http://www.chatar-chalupar.cz/oprava-a-udrzba-kame nne-steny/, kde maltu naopak doporučují.
Důležité je, mít to pěkně očistěno a napenetrováno a pak pěkně vyplnit spáry. Osobně jsem zedník amatér, ale "beton" do spáry mi příjde jaksi lepší (méně nachylný na vodu), ale třeba někdo doplní.

P.S.: Co se týče penetrace, tak ta je ok. Dá se to vyplešit například přimícháním trochy staršího lepidla Duvilax či herkules. penetraci použijte raději 2 x, na první aplikaci více vody. Hodně zdaru.:-)

Zdravím, o spárování kamene vápenocementovou maltou je více v knize " Úprava vnějších a vnitřních povrchů staveb a bytů" autorů Č. Nováka a R. Měšťana vyd. SNTL v r. 1982.Zde doporučijí vnitřní spárování provádět vápennou maltou, venkovní zdivo pak vápenocementovou maltou, čím tvrdší kámen tím více cementu a méně vápna. Cementovou maltou doporučují spárovat jen kvádrové zdivo z tvrdého kamene, pro rigoly, kterými sále protéká voda a pod.
Sám mám zkušenost se spárováním pilíře, který nechal stavět otec, byl vyspárován cementem, po čase /cca 15 let let/se spárování postupně uvolňovalo a vypadávalo, když jsem pilíř po čase musel rozebrat a znovu postavit /měl nedostatečný základ/ tak se spárování dalo celkem snadno odstranit, pokud neopadalo samo. Vápenocementová zdící malta držela pevně a musela se odstranit osekáním. U nově vyzděného pilíře jsem na radu zkušeného zedníka a na radu výše uvedené publikace vyspároval zdivo přímo vápenocementovou maltou, kterou byl pilíř zděn. To bylo před 20 lety, spárování drží dodnes bez sebemenší závady. Přitom je to na povětrnostně velmi exponovaném místě

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru